Nog niet klaar Lisa en Marieke: het begon op skivakantie...

Sophiee

Superlid
Ondanks dat de vakantie voorbij is hoop ik dat het verhaal doorgaat, of dat je in een nieuw verhaal vertelt hoe het verder met Lisa en, Marieke gaat.
:) :) :)
Oh het verhaal gaat zeker nog verder hoor. Wees maar niet bang. Ik denk wel dat de periode na de vakantie wat meer tijdsprongetjes gaat krijgen. Maar dat zul je vanzelf wel lezen :dans
 

Sophiee

Superlid
Hoofdstuk 16 De thuisreis en naar de dokter

Nadat Marieke gemerkt had dat haar vriendin in haar armen in slaap was gevallen, had ze zich voorzichtig losgemaakt en Lisa nog een kus gegeven. “Slaap lekker, meis...” had ze gefluisterd en was had haar eigen bed weer opgezocht.

De volgende dag was het tijd om te vertrekken. Sanne hielp die ochtend Lisa met verschonen. Ze wilde weten hoe het met haar was en ze was bang dat het anders in de bus misschien tot lekken zou leiden. Omdat het hard was gegaan met de voorraad luiers die de meiden hadden meegenomen, had Sanne bij de lokale apotheek een nieuw pak gehaald. Gelukkig was hetzelfde merk en maat op voorraad bij een grotere apotheek in het dal, omdat ze niet had geweten wat ze anders had moeten doen. Dezelfde middag al was het bezorgd bij de apotheek op de berg en had Sanne het af kunnen halen.

“Zo Lies, klaar voor de reis. Heb je ook wat luiers in je handbagage? Dan kan ik je onderweg verschonen.”
“Hmm, ja, goed...” mompelde Lisa. De woorden van Sanne maakten dat ze zich als een klein kind voelde. De laatste dagen was het geen grappig plannetje meer, maar moest ze luiers dragen als een klein meisje dat nog niet zindelijk was...

Sanne voelde daarentegen vooral bezorgdheid voor haar leerlingen en nu Lisa in het bijzonder, omdat ze in zekere zin ook haar kindjes waren. Het verschonen van de meiden gaf haar een nog sterker moederlijk gevoel. Het was ook niet niks voor de meiden dacht ze. In hun leeftijd luiers dragen moest wel iets doen met hun eigenwaarde. Maar tegelijk had Sanne het idee dat het de band tussen haar en de meiden eigenlijk nog inniger maakte.
Ze vroeg aan Marieke: “Wil jij onderweg ook?”

Marieke reageerde verlegen. Eigenlijk vond ze het gevoel van de luiers best fijn. En ondanks dat ze het heel erg vond voor Lisa dat zij ze echt nodig had, kon ze haar eigen gevoelens ook niet opzij zetten. Daarom greep ze de kans aan. Het was niet het plan geweest om buiten het skiën overdag luiers te gaan dragen. Maar hé, met het excuus dat ze Lisa niet alleen wilde laten voelen, kon zij toch ook een luier dragen...
“Okee...” zei ze dan ook.
Sanne lachtte zacht. “Nou vooruit dan, zal ik jou ook maar even helpen?”
Marieke ging gauw liggen en Sanne deed haar ook een luier om.
“Ziezo” zei Sanne toen ook Marieke klaar was, “dan zijn mijn kleine meisjes helemaal klaar voor vertrek.”
De meiden kregen allebei een kleur en Sanne moest lachen. “Oh ergens zijn jullie best schattig, met die luierkontjes, hihi...”

Iedereen verzamelde zich bij de bussen in te gaan en een half uurtje later waren ze dan onderweg.
De reis verliep voorspoedig. De meiden kwebbelden vrolijk met elkaar en de tijd ging snel. Bij de stops hield Sanne haar ‘twee kleintjes’ in de gaten en discreet hielp ze de meiden daar waar nodig. Natuurlijk kon Lisa zelf wel aangeven of ze verschoond moest worden en Marieke kon onderweg wel gewoon naar de wc die in de verschoonruimte stond.

Het enige moment dat Lisa zich weer echt opgelaten voelde, was toen ze met Sanne en Marieke uit een babyruimte kwam nadat Lisa een schone luier moest. Op dat moment kwam er net een moeder met kindje aangelopen en die had hen een beetje vreemd aangekeken. Lisa dacht “als dit niet over gaat zal dat niet voor het laatst zijn...” en de vrouw had Lisa's rode gezicht gezien. Ze glimlachte wat verrast naar Lisa en Lisa dacht “Oh god, ze ziet het gewoon aan me...”
Marieke en Sanne die aan weerszijden van haar liepen voelden de spanning bij Lisa en sloegen allebei een arm om haar heen. Maar Lisa dacht dat daarmee de aandacht van de vrouw nu volledig naar haar ging.
Sanne had het gemerkt en later in de bus hadden ze rustig gepraat met elkaar. Sanne had gezegd: “He meis, ik snap heel goed dat het lastig voor je voelt. Ik zag die mevrouw ook kijken inderdaad. Hopelijk is er wat aan te doen en dan ben je er weer vanaf... Maar die mensen kennen jou verder niet dus laat je ook niet te veel onzeker maken. Jij kunt er uiteindelijk toch ook niks aan doen...Het komt vast goed lieverd...”
Lisa knikte en hoopte dat maar. Ze wist niet of ze hier gewend aan zou kunnen raken. Hoe doen mensen dat toch die hun hele leven incontinent zijn?

De verdere reis verliep gelukkig zonder incidenten en in de avond waren ze weer thuis. Terug op hun eigen kamer en hun eigen bedden. De zondag waren de meiden druk met het opruimen van spullen, wassen en gewoon weer even landen in hun huis. Morgen eindelijk naar de dokter dacht Lisa.

Die maandag begonnen de lessen weer. Maar Lisa kon die ochtend dus naar de huisarts. Sanne ging met haar mee. Lisa kwam niet vaak bij de huisarts. In de wachtkamer voelde ze zich wat ongemakkelijk. Andere mensen keken altijd zo naar je, dacht ze. Zouden ze kunnen zien waar ik voor kom?

Sanne wekte haar uit haar gedachten toen ze vroeg: “Wil je dat ik zo mee ga naar binnen?”
Daar had Lisa eigenlijk niet over nagedacht. Maar ze vond het wel fijn en zei dus “Ja, graag...”

Niet veel later kwam de dokter de wachtkamer binnen en riep haar naam. Lisa en Sanne liepen met hem mee de spreekkamer in en mochten gaan zitten.
De dokter vroeg “Dag Lisa, wat is er precies aan de hand?”
Lisa begon onwennig te antwoorden “Nou...ik, uhmm, kan niet... mijn plas ophouden...”
En de emoties grepen haar bij de keel.
De dokter reageerde heel rustig. “Ja ik snap heel goed dat dat op jouw leeftijd niet fijn is. Maar je bent echt niet alleen hoor. We zullen moeten kijken wat de oorzaak is van jouw urineverlies.”

Sanne hielp Lisa en vertelde wat er in de vakantie allemaal was gebeurd. Lisa gaf aan dat ze er al wat langer last van een zwakke blaas had gehad, maar dat het nu toch echt erger was geworden. Ze vertelde ook dat ze daarom de luiers voor de zekerheid had meegenomen, maar dat ze achteraf misschien geluk had gehad ze bij zich te hebben.
De dokter knikte en bij het horen over de vermoeidheid en ook het voorval in het zwembad keek hij eventjes bedenkelijk.
“Het is niet altijd makkelijk om een oorzaak te vinden Lisa. Maar we gaan ons best doen. Ik zou je een pilletje kunnen voorschrijven die de blaas rustiger maakt, maar ik weet niet of dat helpt als ik de rest van je verhaal hoor.”

Lisa gaf vervolgens aan dat ze bang was voor iets ernstigs.
“Waar denk je dan aan?” vroeg de dokter
“Een ehhh... hersentumor of zo...” zei Lisa met een geknepen stem. Toen Lisa dat zei, voelde ze dat Sanne even in haar hand kneep.
“Nou dat is het denk ik niet hoor” zei de dokter geruststellend. “Als je van een tumor je blaascontrole zou verliezen, dan had je hier al niet meer gezeten. Maar ik snap goed dat je je zorgen maakt. Er zijn veel redenen die tot jouw klachten kunnen leiden en dat moeten we goed onderzoeken. Maar bang hoef je niet te zijn, ik denk zeker niet aan iets levensbedreigends hoor. Wat me wel goed lijkt is om je meteen door te verwijzen naar een uroloog. Die kan veel gerichter onderzoek doen dan ik. Ik ga meteen even bellen.” Lisa voelde door die woorden wat spanning van haar afglijden. Haar grootste angst werd tenminste een beetje weggenomen.

De huisarts belde met het ziekenhuis. “Lisa, zou je woensdag in de ochtend al kunnen? Ze hebben dan net een gaatje in de agenda en dan kun je snel terecht. Anders wordt het over een week of twee.”
Lisa knikte meteen “ja” zonder naar Sanne te kijken, maar dat kon vast wel.

Na het telefoongesprek gaf de dokter aan alvast bloed te willen laten prikken. De uitslag zou dan al naar de uroloog gaan, dan was er alvast een start. Lisa kon daarvoor meteen even binnenlopen bij de prikpost de naast de huisartspraktijk zat. Lisa bedankte de dokter en ging met Sanne richting prikpost. De dokter zei nog “Heel veel sterkte Lisa.”

Na het bloedprikken gingen Lisa en Sanne weer terug naar school. Lisa was een beetje opgelucht en ook blij dat ze niet lang op een afspraak bij de uroloog hoefde te wachten. Ze had ook niet verwacht dat de huisarts meteen een oplossing klaar had liggen, maar hopelijk duurden die onderzoeken niet heel lang. Ze zou graag weten waar ze aan toe was. Sanne was vooral blij dat Lisa iets geruster was. Die meiden haalden natuurlijk meteen de meest verschrikkelijke dingen in hun hoofd.

Op school aangekomen kon Lisa richting haar klas. In de pauze vertelde ze Marieke en de andere meiden over haar bezoek bij de dokter en dat ze vast niks gevaarlijks had. Maar ook moest even de spanning eruit en er rolden al snel tranen over haar wangen. De meiden knuffelden haar en hielpen haar kalmeren. “Hey meid, wij zijn er voor je hoor, altijd...” Lisa gaf hen een glimlach en ze was ongelooflijk blij met hun steun.

Nadat ze haar tranen weer wat had weten te drogen, zag ze Daan aankomen. Hij had nog niks gehoord over het bezoek aan de huisarts en keek bezorgd. De meiden gaven Lisa en Daan wat ruimte, maar niet nadat Fleur Daan snel influisterde: “ze is op zich okee...”
Daan gaf Lisa een dikke knuffel en zoende haar liefdevol. Lisa vertelde hem van wat de huisarts had gezegd en hoe het verder zou gaan. Ook Daan reageerde opgelucht en zoende zijn vriendin nog eens. Arm in arm liepen ze vervolgens richting de volgende les, die ze samen hadden...
 

luierdromer

Niet geschoten is altijd mis.
Oh het verhaal gaat zeker nog verder hoor. Wees maar niet bang. Ik denk wel dat de periode na de vakantie wat meer tijdsprongetjes gaat krijgen. Maar dat zul je vanzelf wel lezen :dans
Komt goed, mooi wacht rustig af maar, ben benieuwd wat er uit het onderzoek komt.
Gezien de titel had het me niet verbaasd als het bij de skiweek was gebleven maar, mooi dat je doorgaat.
 

Sophiee

Superlid
Hey allemaal,

Bedankt voor de leuke reacties en de waardering, ben er blij mee :dans. Ik heb weer een nieuw hoofdstukje af. Veel leesplezier!

Hoofdstuk 17 Verder dokteren...

Die avond lag Lisa in haar bed naar het plafond te staren. Ze had het een spannende dag gevonden, maar nu die voorbij was vroeg ze zich af wat het haar had gebracht. De huisarts had haar alleen doorgestuurd naar een specialist, maar verder wist ze nog niet waar ze aan toe was. Sanne had haar zojuist nog geholpen met het omdoen van haar luier, maar zou ze binnenkort ook gewoon weer zonder kunnen? Hoe moest het verder met Daan, als ze voortaan luiers moest dragen? Ze vond ze wel fijn voelen en Daan leek er in eerste instantie alle begrip voor te hebben, maar ze zou zich over een tijdje toch ook graag wat vrouwelijker voelen bij hem. En die pampers waren nou niet echt spannende lingerie...

Daaraan denkend voelde ze een mix aan emoties. Ze keek richting de slaapnis van Marieke en dacht dat haar vriendin al wel in slaap was gevallen. Nu ze weer thuis waren droeg Marieke geen luier meer in de nacht. Marieke had Lisa gezegd dat ze er zeker nog wel eens een wilde dragen, maar hun voorraadje was niet genoeg om dat steeds te doen. Bovendien had Sanne gezegd dat het niet de bedoeling was dat Marieke ze steeds zou dragen. Lisa dacht aan de nacht dat Marieke bij haar had gelegen. En aan Daan. En wanneer ze met hem verder zou gaan. Onwillekeurig ging haar hand richting haar luier en ze wreef zachtjes tussen haar benen. Haar gedachten wonden haar op en tegelijk voelde het raar. Maar tussen de twijfels en onzekerheid door, moest ze toegeven dat ze ook stilletjes kon genieten van dat intieme gevoel. Het ontspande haar lichaam en hoofd en ze viel eindelijk heerlijk in slaap...

De dinsdag was voor de meiden een drukke dag. De docenten hadden maandag nog wel een beetje rekening gehouden met de vakantie die net voorbij was, maar nu werd de werkdruk weer op flink opgevoerd. Bovendien hadden ze weer hockeytraining die avond. Lisa had zich daarvoor afgemeld, want ze voelde zich nog niet fit genoeg. En die trainingen waren altijd behoorlijk zwaar, wat ook logisch was als je in een selectieteam speelde.

Lisa was ook gebeld door een verpleegkundige van het ziekenhuis om de afspraak voor morgen voor te bereiden. Ze moest in ieder geval voldoende drinken in de twee uur voor haar afspraak, zodat ze bepaalde testjes konden doen als haar blaas vol was. Ze moest dan wel proberen het zo lang mogelijk op te houden. “Ja, da's nu net het probleem” dacht Lisa. Verder moest ze een aantal formulieren invullen, die kon ze dan aan de arts geven. In de middag had ze naast haar huiswerk ook de vragenlijsten ingevuld en alvast in haar tas gedaan voor de volgende dag.

Woensdagmorgen was Lisa in de ochtend toch weer aardig zenuwachtig. Ze had na het ontbijt de andere meiden gedag gezegd. Daarna ging ze met Sanne onderweg naar het ziekenhuis. Bij het ontbijt had ze voldoende gedronken en ook nu dronk ze regelmatig een paar slokjes uit haar waterflesje. Sanne grapte: “Pas je wel op, dat je straks niet de auto uitstroomt?”
Lisa lachte wat flauwtjes.
“Sorry, het was maar een grapje...” zei Sanne gauw. “Hopelijk hoef je niet te lang te wachten als we daar zijn.”

Bij het ziekenhuis aangekomen was de afdeling urologie gelukkig snel gevonden. En lang wachten hoefde ook al niet. Al snel kwam een verpleegster Lisa halen en samen met Sanne liepen ze een behandelruimte binnen. De verpleegster legde uit dat Lisa eerst mocht plassen op een speciale wc. Daarmee konden ze dingen als volume en flow meten. Lisa vond het wat ongemakkelijk, maar dat was helaas niet anders. Ze had al wel wat in haar luier laten lopen, maar haar blaas kon toch ook nog wel wat produceren op de wc. Na de test begeleidde de verpleegster Lisa en Sanne naar een andere behandelkamer waar de dokter zat. Daar binnengekomen mochten ze gaan zitten.

De dokter stelde zich vriendelijk voor. “Goedemorgen Lisa, ik ben Vera van der Sande. Ga rustig zitten dames.” Ondertussen pakte ze de vragenlijsten en de data uit het onderzoekje erbij. Ze zei:
“Voordat we het verder gaan bespreken, wil ik eerst even een echo van jouw blaas maken.” Lisa mocht op de behandeltafel gaan liggen en de dokter ging met het echoapparaat over haar onderbuik.
“Hmmm” zei ze “ik zie dat er nog aardig wat in je blaas zit...”
Ze drukte op een paar knoppen en het apparaat berekende een volume wat Lisa blijkbaar nog niet had uitgeplast. Na dit tweede onderzoekje mocht Lisa weer gaan zitten.

Ze vroeg aan Lisa om nog eens haar verhaal te doen en dus vertelde Lisa weer wat er was gebeurd. De dokter luisterde aandachtig en noteerde het een en ander. Ook stelde ze veel aanvullende vragen. Daarbij kwam een eerder voorval naar boven waar Lisa zelf niet meer aan had gedacht. Zo was ze in oktober ook een keer ziek geweest. Ze had last gehad van haar ogen waardoor ze wazig zag en ook van vermoeidheid. Het was toen alsof ze grieperig was, maar echt koorts had ze toen niet gehad. Maar net toen ze op het punt stonden om de huisarts te bellen, werd het alweer beter en had Lisa het erbij gelaten. Nu dat hier ter sprake kwam, keek de dokter bedenkelijk. Ze begon te vertellen aan Lisa en Sanne:
“Lisa, bij de test was het volume op zich normaal, maar op de echo zag ik dat er nog veel urine in jouw blaas is achtergebleven. Dat noemen we retentie. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn, maar op basis van jouw verhaal zou ik denken in de richting van een neurologische oorzaak. En het lijkt misschien niet relevant, maar wat je vertelde over die oogklachten in oktober lijkt wel in dat plaatje te passen. Dus daarom wil ik je ook laten onderzoeken door een neuroloog.”

Fijn dacht Lisa een beetje cynisch, nog een dokter erbij. Maar het idee dat er mogelijk iets mis was in haar hoofd maakte haar toch ook weer bang.
Sanne bleef gelukkig alert en vroeg: “Maar waar denkt u dan aan? De huisarts dacht niet aan iets gevaarlijks toch?”
De dokter antwoordde: “Dat is wat vroeg om te zeggen en ik kan ook niks voorspellen, maar ik denk dat er mogelijk iets met de zenuwbanen is. Maar nee, ik zou me niet direct allerlei levensbedreigende dingen in het hoofd halen, dat is niet nodig. Ik ga even overleggen.”

De dokter belde naar de afdeling neurologie voor een doorverwijzing. In overleg met Lisa en Sanne kon een nieuwe afspraak ingepland worden, maar die zou pas over twee weken zijn. Daar werd Lisa niet echt vrolijk van. De dokter zag de teleurstelling op haar gezicht en probeerde Lisa op haar gemak te stellen. “He meid, ik begrijp dat het op jouw leeftijd geen eenvoudig probleem is. En dat het lastig is dat we nu nog niet weten of dit over gaat en zo ja wanneer dan. Maar we gaan er alles aan doen om je te helpen.”
Het verhaal was duidelijk maar ook begripvol. Lisa lachte wat geforceerd.

Daarna begon de dokter over een ander puntje: “Ik zie dat je nu incontinentiemateriaal draagt, loopt dat via de zorgverzekering?”
Lisa schudde haar hoofd van nee.
“Dan zal ik je een recept uitschrijven. Straks zal de verpleegkundige je nog verder voorlichten over wat er mogelijk voor je is qua bescherming.”

Niet veel later zeiden Sanne en Lisa de dokter gedag en konden vervolgens nog even naar de verpleegkundige. Ook die was erg aardig voor Lisa en toonde zich begripvol en behulpzaam voor haar situatie. Ze adviseerde Lisa over de luiers aan de hand van wat Lisa aangaf. Ze zou overdag broekjes kunnen dragen, maar ze vroeg zich af of die voldoende bescherming zouden bieden. Dan had je nog een soort tussenvorm met een klittenbandachtig broekje wat je open en dicht kon doen, maar de verpleegster was daar niet heel enthousiast over. Volgens haar waren die onhandig in gebruik wat tot veel lekken leidde. Uiteindelijk adviseerde ze Lisa om overdag wat dunnere slips te gebruiken en voor tijdens het sporten zou ze dan broekjes kunnen dragen. Daarmee combineerde ze de voordelen van de verschillende producten voor verschillende situaties. Lisa zou dan gewoon kunnen blijven hockeyen bijvoorbeeld, zonder dat dat voor al te vervelende situaties zou leiden.
Voor de nacht besloten ze samen dat wat dikkere slips met meer absorptievermogen de beste optie waren.

Lisa vond het een wat ongemakkelijk gesprek en ze kon het ook niet helpen om af en toe een nerveuze giechel te laten horen. Vooral hoe de verpleegster het woord ‘luier’ steeds wist te omzeilen vond ze ergens wel hilarisch. Maar goed, uiteindelijk kwam het erop neer dat ze voorlopig nog wel in de luiers rond zou lopen. En af en toe een broekje natuurlijk. Daarmee was ze ook wel weer blij, omdat ze dan misschien wel weer kon hockeyen. Als ze tenminste weer fit werd.

Die avond lag ze in bed en kletste ze zachtjes met haar vriendin. Ze had haar verteld van de onderzoeken en hoe het verder zou gaan. Over haar zorgen en dat het weer langer zou duren. Maar ook dat ze ook een oplossing had voor de hockey. Daarna werden de meiden toch wat meliger. Ze grapten over dat Marieke waarschijnlijk voorspellende gaven had en ze daardoor niet de kamer was uitgedreven op vakantie. En ze giechelden samen dat Lisa nu dus voorlopig wel een luiermeisje zou blijven. En dat Daan misschien wel moest leren hoe je moest verschonen. En...

Ze lachten allebei, maar niet te hard. “Slaap lekker Lies” zei Marieke niet veel later. “Jij ook Miek.”
Daarna kroop Lisa's hand nog even onder haar dekbed naar beneden. Ze zou in ieder geval ontspannen gaan slapen...
 

luierdromer

Niet geschoten is altijd mis.
Mooi beschreven, fijn voor Lisa dat ze het met absorberende broekjes af kan.
Benieuwd of het daar voor haar bij blijft maar, vooral wat er bij de neuroloog uitkomt
 

Sophiee

Superlid
Hey allemaal,

Ga er maar even goed voor zitten, het volgende hoofdstuk is misschien wat stevig...

Hoofdstuk 18 De neuroloog

Lisa overdacht de laatste twee weken. Haar leven was anders geworden en toch was er ook weer weinig veranderd. In haar kledingkast stonden nu verschillende pakken luiers. Dunnere voor de dag en voor de nacht wat dikker. Ook had ze een pak met optrekbroekjes, voor als de luiers minder praktisch waren. Aan haar kleding moest ze nog wat werken. Sommige broeken waren niet goed te combineren met de luiers, bij andere ging het beter. Maar omdat ze altijd wel een fan was van jurkjes of een rokje, kon ze het nog redelijk redden. Ook een langere trui hielp goed bij het verhullen van haar nieuwe ondergoed.

Het was in het begin toch wat onwennig om een soort routine te vinden, maar nu ging het al iets beter. Sanne had haar geleerd hoe ze zichzelf goed kon verschonen, dat gaf haar meer vrijheid. Maar ze miste nu stiekem wel een beetje de momenten dat iemand haar hielp...
Het naar school gaan was eigenlijk niet anders. 's Morgens douchte ze zich en deed een schone luier aan. In de lunchpauze kon ze zich dan op haar kamer verschonen en laat in de middag weer. En dan voor het gaan slapen nog even naar de wc en de nachtluier om. Het gaf bijna een soort structuur aan haar dag, dacht ze, al was het strakke schema van hun school ook wel genoeg.

Ze belde ook vaker met haar ouders, die waren natuurlijk bezorgd om haar. Het was wel lastig dat ze ze waarschijnlijk in de zomervakantie pas zou zien. Maar hoewel ze ver weg waren, kon ze ze gelukkig goed bereiken. Lisa keek al uit naar de zomer, om ze weer in het echt te zien...

Gelukkig was ze ook weer fitter geworden en kon dus weer gaan hockeyen. De eerste keer was dat echt spannend. Ze droeg een optrekbroekje onder haar rokje, maar dankzij het binnenbroekje was het haast onzichtbaar. Marieke en Esther hadden haar uitgebreid gekeurd en zagen er niks van. Dat gaf Lisa genoeg vertrouwen om weer het veld op te gaan. Afgelopen zaterdag had ze zelfs weer een wedstrijd gespeeld en het voelde heerlijk. Ze had het wel gênant gevonden om haar coach te informeren, maar Sanne had haar goed geholpen. Haar coach had al geïnformeerd hoe het met haar fitheid was en toen had ze toch min of meer moeten aangeven wat er speelde.

Sanne had haar geadviseerd om de trainster in vertrouwen te vertellen wat er was, zodat ze er rekening mee konden houden. Samen hadden ze met haar gesproken en haar coach gaf Lisa het vertrouwen dat verder niemand het hoefde te weten. Maar goed, in een hockeyteam dat zo close was met elkaar hou je dat soort dingen toch niet geheim. Lisa had haar teamgenoten dus ook verteld van haar probleempjes. De reacties waren vooral lief geweest. Sommige meiden grapten wel wat, maar ook bij de hockey was er vooral steun van haar. Het scheelde natuurlijk dat Marieke en Esther haar steunden en ook in bescherming namen tegen al te flauwe grappen. Bovendien wilden de meiden Lisa ook niet kwijt, want ze was een van de betere speelsters. Lisa was op haar beurt weer blij met hoe haar team ermee om leek te gaan. Ze kreeg van sommige meiden ook wel belangstellende vragen, over wat haar verder nog te wachten stond bijvoorbeeld. Maar Lisa wist zelf helaas ook nog niet heel veel meer.

Hopelijk zou daar vandaag verandering in komen. Ze had een afspraak bij de neuroloog en dat vond ze toch wel spannend. Haar drukke leven bood de afgelopen dagen genoeg afleiding, maar nu was het dan toch zover. Aan de ene kant had ze zoiets van “eindelijk”, maar tegelijk vond ze het ook wel eng. Het idee dat er iets mis was in haar hersenen voelde niet lekker natuurlijk.

Marieke had haar die ochtend een dikke knuffel gegeven en haar sterkte gewenst. Samen met Sanne zat ze nu in de wachtruimte in het ziekenhuis. Na een tijdje wachten, artsen lopen bijna altijd uit zo leek het, kwam de dokter Lisa halen. De man leek zo'n oude professor, beetje warrig haar en een klein brilletje. Maar hij was in ieder geval aardig. In de behandelkamer mochten Sanne en Lisa gaan zitten en hij stelde zich voor. “Goedemorgen Lisa, ik ben Diederik van der Meulen.”
Vervolgens nam hij de tijd voor Lisa en Sanne en ging rustig het verhaal van haar door. Daarna zei hij:
“Ik wil graag even een paar testjes doen.”

Lisa mocht gaan staan en de arts testte diverse oogbewegingen en –reflexen. Daarna mocht Lisa haar schoenen, sokken en legging even uitdoen. Ze mocht gelukkig haar jurkje aanhouden, zodat ze daar niet in haar luier stond. De dokter klopte onder haar knie en bij haar enkel aan beide benen. Ook schraapte hij langs de onderkant van haar voeten. Lisa vond de testjes wel grappig voelen. Toen de dokter klaar was, mocht Lisa haar kleding weer aan doen en ging ze zitten.

De neuroloog vertelde: “Wat me opviel was dat een aantal reflexen in jouw been verhoogd zijn. Dat kan een indicatie zijn voor wat er aan de hand is, maar daarvoor moet ik verder onderzoek doen. Ik wil daarom een MRI gaan maken van jouw hersenen en ruggenmerg. Dan vinden we mogelijk de oorzaak van jouw klachten.”

Wat is dat toch met dokters, dacht Lisa, steeds maar weer verder onderzoek. Maar het kwam ook niet helemaal als een verrassing. Op internet had ze zelf al gezocht naar wat er kon zijn. Ze vroeg daarom: “Waar denkt u dan aan wat het kan zijn...?” Ze dacht zelf wel in een richting, maar durfde dat nog niet hardop uit te spreken.

De neuroloog was ervaren genoeg om de spanning op het gezicht van Lisa te lezen. “Nou Lisa, ik kan op dit moment zeker nog geen conclusies trekken. Maar met een MRI kan ik controleren of er sprake is van beschadigingen aan jouw zenuwbanen. Jouw klachten passen bij diverse aandoeningen.”
Sanne keek even naar Lisa. Lisa vond het antwoord wel wat vaag en vroeg zachtjes: “bijvoorbeeld...MS...?”
“Je lijkt jouw huiswerk goed gedaan te hebben” zei de dokter, “en ja, MS is de meest voor de hand liggende hypothese. Maar voor nu zou ik die conclusie echt nog niet kunnen trekken, dus laten we eerst de MRI afwachten.”

Lisa werd wit in haar gezicht en ook Sanne schrok hier toch wel van. De dokter zag het en zei:
“Het is echt nu nog te vroeg om er iets over te kunnen zeggen, maar weet dat er tegenwoordig ook voor MS steeds betere medicijnen zijn. Het is inderdaad nog niet te genezen, maar in veel gevallen zeker wel goed te beheersen. Maar dan loop ik echt op de zaken vooruit hoor. En laten we eerst maar eens kijken wat er nu echt aan de hand is, voordat je je onnodig zorgen gaat maken.”

Vervolgens vroeg hij hoe het nu ging met Lisa. Ze vertelde dat ze het schoolleven weer goed op had kunnen pakken en ook weer gewoon had gehockeyd. De arts zei: “Nou dat klinkt in ieder geval goed. Ik moet zeggen dat je er dapper mee om gaat van wat ik zo hoor.”

Lisa kreeg een afspraak mee voor het maken van de MRI en samen met Sanne ging ze naar huis. Lisa zei niet veel onderweg en Sanne probeerde haar toch wat op te vrolijken. Gelukkig verdwenen de zenuwen een beetje toen ze weer op school was. Marieke hielp haar om haar wat ruimte te geven, zodat niet iedereen meteen met vragen kwam. Pas later die middag zaten ze met al hun vriendinnen en ook Daan en Werner samen, zodat Lisa eigenlijk maar een keer haar verhaal hoefde te doen. Daan had daarbij zijn arm om haar heengeslagen en reageerde lief en bezorgd. Ook haar vriendinnen waren zorgzaam en begripvol. Uiteindelijk besloot ze samen met Daan een stukje te gaan wandelen. Natuurlijk gunden de andere meiden hen dat en na wat grappen over en weer verdwenen de twee richting het bos...

Een week lang probeerde Lisa niet te veel aan onderzoeken te denken. Maar vandaag was het tijd voor de MRI. Terwijl Sanne in de wachtruimte zat, mocht Lisa zich voorbereiden op het onderzoek. De verpleegster had haar een schoon optrekbroekje gegeven wat ze tijdens het onderzoek aan kon doen. Verder mocht ze een hemdje aanhouden. Daarna liep ze de kamer met het MRI-apparaat binnen. De assistente gaf aan dat haar hemdje toch uit moest, omdat ze niet zeker wist of het clipje aan de schouderbandjes van metaal was. Een beetje verlegen deed Lisa het hemdje uit en legde het in de kleedruimte. In enkel haar optrekbroekje werd ze vervolgens naar de tafel geleid. Gelukkig was het warm in de ruimte, maar Lisa had haar armen toch om zich heen geslagen.

De assistente legde rustig uit wat er ging gebeuren. Ze zou wel enige tijd in het apparaat liggen en kreeg een koptelefoon op. Daarmee kon ze muziek luisteren tijdens het onderzoek. Ook kreeg ze een knopje mee waarmee ze naar de onderzoekers kon bellen als er iets was. De assistente stelde haar op haar gemak en vroeg haar om zoveel mogelijk ontspannen te blijven. Toen werd ze de MRI ingeschoven. Het was een bijzonder apparaat vond Lisa. Anderhalf uur lang lag ze in een buis terwijl het ding zoemde en regelmatig tikte. Gelukkig zorgde de muziek voor afleiding, want anders was het de meest saaie anderhalf uur in haar leven geworden.
Nadat het onderzoek klaar was, schoof ze weer naar buiten. De assistente gaf aan dat de scans verder bekeken zouden gaan worden en ze bij de afspraak met de neuroloog de uitslag zou horen. Lisa kon zich weer aan gaan kleden. Ze bedankte de assistente en liep naar de kleedruimte. Het broekje was een beetje nat geworden. Ze deed die daarom in de afvalemmer. Vervolgens deed ze zichzelf een luier om en kleedde zich verder aan.
Twee dagen later zat ze weer samen met Sanne bij de neuroloog. Hij was vriendelijk geweest toen ze binnenkwamen, maar ook heel neutraal. Lisa voelde zich nerveus. Ook Sanne was wel gespannen. Het gesprek begon en de dokter viel maar meteen met de deur in huis.
“Het spijt me Lisa, maar volgens de uitslag van de MRI heb je inderdaad MS...”

Lisa schrok ervan en werd bleek, maar tegelijk voelde ze ergens ook wel opluchting dat ze tenminste een diagnose had. Die tijd van onzekerheid vond ze allesbehalve prettig. Maar de emoties overvielen haar op dit moment en tranen liepen over haar wangen.

Sanne pakt een zakdoekje van de tafel en gaf die aan Lisa. Ze sloeg een arm om haar schouders en hield haar tegen zich aan. Dit waren voor haar ook moeilijke momenten. Op zo'n moment wilde je eigenlijk dat de ouders erbij waren. Maar Sanne voelde tegelijk dat de band met haar leerlingen sterk genoeg was om met dit soort dingen om te kunnen gaan, al bleef het moeilijk.

De dokter gaf Lisa even de tijd om van de eerste schrik te bekomen en gaf haar een glaasje water. Daarna nam hij de tijd om uitleg te geven over het onderzoek, de uitslag en wat dit allemaal betekende voor Lisa. Ook vertelde hij dat ze samen een behandelplan voor haar zouden gaan maken. Het was veel informatie voor Lisa en ook Sanne en daarom liet hij een afspraak inplannen met een deskundige verpleegkundige die Lisa kon gaan begeleiden.

Enigszins verdwaasd verliet Lisa daarna met Sanne het ziekenhuis. In de auto belde ze met haar moeder. Die schrok natuurlijk ook en Lisa huilde weer. Ze praatten lange tijd met elkaar en Lisa was blij toen ze hoorde dat haar ouders meteen een weekend naar Nederland zouden komen. Ze zouden vanavond nog vliegen en haar dan morgen ophalen. Daar was Lisa natuurlijk ontzettend blij mee.

Terug op school had Lisa geen zin om nog naar de lessen te gaan. Sanne had it al wel verwacht en vooraf met de rector overlegd. Daarom mocht Lisa verder thuisblijven. Toen de andere meiden uit hun lessen kwamen, zat Lisa op haar kamer. Marieke kwam binnen en keek naar haar vriendin. Lisa schoot weer vol en viel Marieke in de armen. Langzaam deed Lisa haar verhaal en Marieke schrok er ook wel van. Maar ook Marieke had al wel op internet rond zitten kijken. Na de eerste schrik zocht ze daarom met Lisa naar lichtpuntjes. Een daarvan was het verhaal van een tophockeyster uit België, die blijkbaar ook MS had en toch in het nationale team zat. “Zie je, er is zeker nog hoop Lies...”

Lisa glimlachte en las het verhaal. Daarna keek ze naar Marieke en gaf haar een zoen. “Je bent geweldig...” zei ze. Het was het beetje vertrouwen dat ze net even nodig had. Ze kon ook niet voor altijd op haar kamer blijven. Tijd om het de rest van de meiden en Daan te gaan vertellen...
 

luierdromer

Niet geschoten is altijd mis.
Triest dat het MS is hoop dat het bij milde klachten blijft en, dat ze steun blijft houden van niet alleen Marieke en, Sanne maar, vooral ook van de vriendengroep.
 

vino

Toplid
Jeetje. MS? Dat is heftig zeg. Hoop inderdaad dat ze alleen de milde klachten heeft. Een Kennis van mij heeft ook MS, en die kan bijna niks meer. Dat is echt heftig om te zien. Ik hoop voor Lisa, dat zij dat niet heeft, en het alleen bij Luier dragen blijft.
En geen verdere uitvallen krijgt, zoals dat ze haar armen niet meer kan bewegen.
Ik hoop echt dat ze dat niet krijgt.
 

Sophiee

Superlid
Hey @vino en @luierdromer

Ja, het lijkt vrij heftig inderdaad. Maar gelukkig is MS in lang niet alle gevallen zo heftig, er zijn verschillende vormen van en zelfs dan is bijna geen patiënt hetzelfde. Het probleem is dat je dat niet van te voren weet. Maar omdat ik zelf ook MS heb, weet ik waar het over gaat. En zelf heb ik al een aantal jaar geen aanval meer gehad en kan een gewoon leven leiden (wel steeds medicatie). De heftiger vormen komen minder vaak voor gelukkig en aan de andere kant heb je dan ook mensen die op de olympische spelen kunnen hockeyen... Ik houd me graag vast aan die laatste, al kan ik lang niet zo goed hockeyen (doe ik nog wel steeds hoor, maar dan in mijn vriendinnenteam).
Lisa is dus soms een beetje autobiografisch (maar verder ga ik niet verklappen wat bij Lisa fictie is en wat echt is gebeurd) en dit plot zat al vanaf hoofdstuk 1 in mijn hoofd. Het was een hoofdstuk waar het verhaal doorheen moest en vanaf nu zal gaan blijken hoe haar leven verder gaat.
Wel kan ik al verklappen dat Lisa verder geen nieuwe uitvallen zal krijgen de komende jaren...

Groetjes,

Sophie
 

Bel George DL

Gewaardeerd Lid
Waaw, nu ben ik even sprakeloos ...
Ik vond het wat eng om in zo'n mooi verhaaltje plots zo'n ziekte te gaan verwerken. Maar met de achtergrond info die je net gaf er bij vind ik dat het zeker wel moet kunnen. Ik ben niet zo vertrouwd met de ziekte MS en ken enkel 1 persoon in mijn familie die het wel heel erg gehad heeft. Ik hoop dat er sindsdien op vlak van behandeling al veel vooruitgang is geboekt en dat ze gevolgen van de ziekte bij jou en bij de vele anderen die er mee geconfronteerd worden kunnen tot het minimum beperken.

Wat het verhaal van Lisa en Marieke betreft: mooi geschreven, leuk dat er zo vaak updates komen, en ik ben benieuwd hoe het verder gaat.
 

Sophiee

Superlid
Hey George,

Bedankt voor jouw bericht. Het gaat misschien wat ver om op alle verschillen in te gaan, maar inderdaad zijn er gewoon veel verschijningsvormen. Sommige zijn heftig, maar de meeste mensen met MS kunnen als met de juiste medicijnen gewoon heel oud worden en ook nog een goed normaal leven hebben. Maar het is best lastig om een algemeen beeld te krijgen of te geven, omdat er zoveel verschillen zitten bij hoe zich het ontwikkelt. Zelf wil ik ook niet al mijn medische details delen, maar ik kan wel bijvoorbeeld zeggen dat in het verhaal er veel sneller een diagnose is dan in real life. Bij mij duurde dat zeker anderhalf jaar, maar dat is bij anderen weer veel langer. Die onzekerheid is best naar.
En qua medicijnen is het ook weer per persoon verschillend hoe goed het werkt. Maar bij veel mensen (en ook bij mij dus) kun je de ontwikkeling goed remmen. En dat is dan weer geluk, want dat maakt het voor mij nu goed mee te leven.
Maar goed, daar laat ik het nu even bij. Ik zal eens kijken of ik het vervolg van het verhaal goed vorm kan gaan geven.

Groetjes,

Sophie
 

luierdromer

Niet geschoten is altijd mis.
Hallo @Sophie

Om te beginnen sterkte met dit feit en, goed om te lezen dat het in jou geval redelijk mild is, hoop dat dit zo blijft.
Dat je schrijft dat je het beschreef uit eigen ervaring, verbaasd me eigenlijk niet, door de manier waarop je schrijft had ik al willen vragen of je schreef uit eigen ervaring, dat blijkt dus in ieder geval voor een deel het geval te zijn ( helaas), logisch dat zo iets in het verhaal sneller gaat dan in de praktijk.
Wel flink dat je dit met ons deelt, hoewel het van je afschrijven ook positief kan werken.
Ik kijk ut naar het vervolg
 

Sophiee

Superlid
Dankje!
Ik zal niet zeggen dat het schrijven therapeutisch is of zo hoor, die fase ben ik al wel een tijdje voorbij gelukkig.
Maar ik vind het wel fijn hoe jullie er op reageren en ook om te zien dat er wordt meegeleefd met Lisa en de rest van de meiden. Daar word ik zelf dan toch ook weer blij van :tnky
 

Mat8560

Gewaardeerd Lid
Hey @vino en @luierdromer

Ja, het lijkt vrij heftig inderdaad. Maar gelukkig is MS in lang niet alle gevallen zo heftig, er zijn verschillende vormen van en zelfs dan is bijna geen patiënt hetzelfde. Het probleem is dat je dat niet van te voren weet. Maar omdat ik zelf ook MS heb, weet ik waar het over gaat. En zelf heb ik al een aantal jaar geen aanval meer gehad en kan een gewoon leven leiden (wel steeds medicatie). De heftiger vormen komen minder vaak voor gelukkig en aan de andere kant heb je dan ook mensen die op de olympische spelen kunnen hockeyen... Ik houd me graag vast aan die laatste, al kan ik lang niet zo goed hockeyen (doe ik nog wel steeds hoor, maar dan in mijn vriendinnenteam).
Lisa is dus soms een beetje autobiografisch (maar verder ga ik niet verklappen wat bij Lisa fictie is en wat echt is gebeurd) en dit plot zat al vanaf hoofdstuk 1 in mijn hoofd. Het was een hoofdstuk waar het verhaal doorheen moest en vanaf nu zal gaan blijken hoe haar leven verder gaat.
Wel kan ik al verklappen dat Lisa verder geen nieuwe uitvallen zal krijgen de komende jaren...

Groetjes,

Sophie
ik heb ook een spierziekte
 

Sophiee

Superlid
Hey allemaal,

Na wat persoonlijke berichtjes, gaan we nu toch echt weer verder met het verhaal:

Hoofdstuk 19 Lisa's ouders

In de woonkamer werd het stil toen Lisa en Marieke beneden kwamen. Lisa voelde zich meteen ongemakkelijk. Natuurlijk waren de meiden in huis ook gespannen uit medeleven. Ook Daan en Werner waren gekomen. Lisa had eerder Daan al wel een appje gestuurd dat ze de uitslag had en Daan was toen meteen naar haar huis gekomen. Maar de slaapkamers van de meiden zijn verboden terrein voor de jongens, dus hadden ze in de woonkamer gewacht.

Daan stond op om zijn vriendin als eerste te kunnen begroeten en Lisa viel in zijn armen. Lisa kreeg een zoen en ze knuffelden elkaar innig. Ze voelde weer tranen opkomen, hoewel ze wel probeerde zich dit keer sterk te houden. Daan veegde een traan van haar wang en op dat moment gaven ook Fleur, Eva en Esther haar om de beurt een knuffel.

“Hey meid, hoe gaat het? Wat zei de dokter?” brak Fleur de stilte.

Lisa zuchtte en vouwde zich op de bank. Ze vertelde over de uitslag en de anderen schrokken ervan. Ze vertelde ook dat ze geen idee had hoe het verder zou gaan en wat er haar te wachten stond. En ze vertelde over dat het ook goed kon gaan, met dat verhaal van die hockeyster. En dat ze toch echt hoopte zelf gewoon te kunnen blijven sporten. En dat die onzekerheid misschien nog wel het ergste was.

De anderen zeiden lieve woordjes en probeerden Lisa wat op te vrolijken. Het was een proces waar Lisa doorheen moest. Maar gelukkig probeerde Eva na een tijdje voorzichtig een grapje te maken. En hoewel het gesprek op zich al opluchtte, brak dat grapje de spanning. En daarna kwamen er meer grappen. Dat Esther wel haar personal trainer zou worden om haar fit te houden. Dat als Lisa moe was, Eva haar wel naar hun huis wilde begeleiden als ze daarmee een klas kon skippen. En het werd erger en erger. Dat Marieke wel haar nanny wilde zijn. En toen Fleur zei dat Daan nou maar moest leren haar luiers te verschonen en Daan plechtig beloofde goed voor zijn pampergirl te zorgen, kregen de meiden echt de slappe lach. En Lisa kon gelukkig met hen meelachen…

Die avond was er genoeg afleiding voor Lisa en kon ze haar hoofd even uitzetten. Morgen zouden haar ouders komen, ze zouden vannacht landen. En hoewel de aanleiding voor hun bezoek beslist niet leuk was, was Lisa blij dat ze kwamen. Ze hadden elkaar voor het laatst in de kerstvakantie gezien en dit extra weekend was ondanks alles toch een cadeautje…

De volgende morgen waren de meiden vroeg wakker. Lisa had haar natte luier uitgedaan en fris gedoucht deed ze zich een dagluier om. Na die weken was ze toch al best gewend aan haar absorberende ondergoed en ook had ze haar kledingkast wat aangepast op haar nieuwe lijntje. Zo kon ze goed beschermd de dag door zonder dat het iemand opviel.

Marieke en Lisa waren vandaag als eerste aan het ontbijt, want Lisa’s ouders zouden ook vroeg komen. Hoewel het voor hen een kort nachtje was geweest, wilde iedereen zo veel mogelijk uit dit weekendje samen halen. Sanne en Benthe waren ook vroeg op om Lisa’s ouders te kunnen ontvangen. En toen ze binnen kwamen vloog Lisa haar moeder meteen in de armen. Ze kreeg een heerlijk innige knuffel zoals waarschijnlijk alleen moeders dat kunnen doen.
“Oh Liesje, lieverd…” zei haar moeder, die zelf ook een traantje wegpinkte. Ook Lisa’s vader gaf zijn dochter een knuffel. Lisa had zich niet eerder zo blij gevoeld om haar ouders weer te zien. Natuurlijk was het altijd fijn om haar ouders weer te zien, maar dit keer was het extra.

Daarna kreeg ook Marieke een knuffeltje, want ze was ondertussen wel bekend bij Lisa’s ouders. Misschien zouden ze een deel van de vakantie weer samen doorbrengen, net als vorig jaar.

Uiteindelijk werden ook Sanne en Benthe uitgebreid begroet en was het tijd voor een kopje koffie. Sanne en Benthe gebruikten de gelegenheid om ook het een en ander toe te lichten en te bespreken wat er verder met het behandelplan gedaan zou worden en welke informatie er uitgewisseld moest worden. Sanne en Benthe hadden namelijk een machtiging om bepaalde beslissingen te nemen voor Lisa, maar overleg met de ouders was natuurlijk altijd wenselijk.

Ze spraken af na het weekend nog het een en ander op papier te zetten en bij ontwikkelingen goed af te stemmen. Ze wilden vandaag ook niet teveel tijd kwijt zijn aan allerlei formele dingetjes. Goed, dat hoorde erbij, maar dat kon ook best via mail of skype nog verder geregeld worden.

Niet veel later nam Lisa afscheid van Marieke, omdat ze met haar ouders meeging naar haar oma. Marieke gaf haar vriendin nog een dikke knuffel, terwijl Lisa haar op het hart drukte “Wel winnen straks hè?” Want Marieke zou wel gewoon naar de hockey gaan vandaag.
Ze antwoordde “Reken maar Lies! Maar geniet jij maar lekker met je ouders dit weekend!”

Lisa liep met haar ouders de campus af. Haar bagage ging in de auto en daar gingen ze. Het was nog best een lange rit, haar oma woonde bijna tegen de Duitse grens bij Nijmegen aan. Maar je kon daar heerlijk wandelen door de heuvels en het bos en het was een fijn huis met een grote tuin. Haar oma woonde daar al jaren alleen. Haar opa had Lisa helaas nooit gekend.

Toen ze bij het huis aankwamen, stond oma al in de tuin om ze te verwelkomen. Ze vond het leuk om haar dochter en schoonzoon te zien en natuurlijk Lisa. Ze begroetten elkaar uitbundig. Het was al een uur geweest en de tafel was gedekt met lekkere broodjes voor een wat late lunch. Maar Lisa moest zich eerst even excuseren: “ik moet eerst even eh…”
Haar ouders wisten natuurlijk wel van haar incontinentie, maar dit was het eerste moment dat Lisa zich in hun bijzijn even terug moest trekken. Haar moeder gaf haar een begrijpende glimlach en vroeg wat ongemakkelijk: “Heb je… hulp nodig?”
Een voordeel van kostschool was dat je snel zelfstandig werd. Bovendien had Lisa ook al wel wat ervaring, dus zei ze met een beetje kleur op haar wangen: “Eh, nee hoor mam, dat lukt me zelf wel…”

Lisa ging naar haar slaapkamer. Nou ja, het was niet echt haar kamer natuurlijk, maar Lisa had hier al zo vaak geslapen dat het best een beetje eigen voelde. Ze pakte haar weekendkoffer en haalde er een schone luier uit en wat verzorgingsspullen. Ze ging op bed liggen om zichzelf te verschonen en merkte dat het bed anders aanvoelde. Onder het laken had haar oma blijkbaar een zeiltje gelegd. Dat was dan wel weer zo’n confronterend momentje…
De dokters hadden haar al aangegeven dat ze wel met medicijnen konden proberen haar blaas weer onder controle te krijgen, maar de eerste medicijnen die ze had gehad bleken niet te werken. En het was lastig om te voorspellen of iets anders wel resultaat opleverde. De kans was groot dat ze met haar incontinentie moest leren leven. En dus behoorden ook zeiltjes in haar bed voortaan net als de luiers tot de realiteit van haar bestaan…

Na het verschonen schoof Lisa aan bij de lunch. Het was fijn om met haar ouders en oma bij te kunnen kletsen. Natuurlijk hadden ze het ook over Lisa’s diagnose en wat dat zou betekenen. Maar ze probeerden het ook te relativeren en niet meteen van het ergste uit te gaan. Bovendien wilde Lisa het er ook niet het hele weekend over hebben, ze wilde liever gewoon genieten van het bij haar ouders zijn. En dat begrepen haar ouders ook wel natuurlijk.

Het werd een gezellig weekend, ze hadden heerlijk gewandeld door het bos en op zaterdagavond waren ze uit eten geweest. Lisa had heerlijke moeder-dochter gesprekken gevoerd en verteld over haar vriendje. Dat hij echt lief voor haar was en haar niet liet vallen nu ze ziek was. Haar moeder kon dat alleen maar waarderen en was nieuwsgierig wanneer ze Daan eens zou ontmoeten. Ook had Lisa haar luiers laten zien en had ze complimenten gekregen over hoe ze het onzichtbaar onder haar kleding wist te houden.
Met haar vader had ze lekker kunnen discussiëren over allerlei maatschappelijke onderwerpen. Haar vader vond dat leuk en Lisa leerde er ook wel veel van. Vooral hoe lastig sommige dingen in de wereld blijkbaar in elkaar zitten. Op school oefenden ze ook wel met debatteren, maar de ervaringen van haar vader uit zijn diplomatieke werk maakten de gesprekken heel echt. Dat was best boeiend, al zag ze zichzelf later niet als diplomate of zo.

Ze spraken nog over de zomervakantie en of Marieke dan ook weer langs zou komen. En Lisa gaf vroeg voorzichtig of ze ook iets met Daan kon doen. Haar ouders vonden dat Daan zeker welkom was, maar ook dat Lisa nog wat jong was om alleen met Daan te gaan. Maar dat Daan mocht langskomen vond Lisa al goed genoeg. Hopelijk paste het in hun schema, want ook Daan en Marieke wilden in de zomer naar hun eigen ouders. Ze moest maar eens kijken hoe het allemaal in elkaar paste komende zomer. In ieder geval had ze nu al veel zin in de zomer.

Zaterdagavond had haar moeder gevraagd of het allemaal lukte met het naar bed gaan. Haar moeder vond het altijd fijn om Lisa goedenacht te komen wensen, maar nu met Lisa’s probleempje voelde ze nog meer de drang om voor haar dochter te zorgen. Lisa voelde die drang en wist even niet goed wat ze daarmee moest. Maar ze dacht aan de verschoningen met Sanne. En hoewel ze inmiddels wel wist hoe ze haar luier goed dicht moest plakken, zei ze verlegen dat haar moeder dan misschien even kon kijken of het goed zat. En haar moeder had die kans aangegrepen om haar dochter dan maar meteen helemaal te helpen met het naar bed gaan. Lisa voelde weer een beetje die onwennigheid die ze met Sanne ook had gehad, maar haar moeder zei dat het voelde als vroeger toen ze nog een klein meisje was. Bij het horen van “klein meisje” voelde Lisa een rilling van opwinding. Haar moeder verschoonde Lisa weer alsof ze het nog dagelijks deed. Toen ze de laatste plakker van de nachtluier sloot gaf ze een zacht tikje op de voorkant van de luier en zei: “Zo lieverdje, helemaal klaar voor de nacht…” Ze stopte haar dochter nog even in en zei “slaap lekker schatje”. Lisa kreeg er dat gevoel van weer klein te zijn. Het maakte haar verlegen, maar ergens voelde dat stiekem ook wel fijn…

Eigenlijk ging het weekend veel te snel. Op zondagmiddag brachten haar ouders Lisa weer naar school. Daar aangekomen namen ze afscheid van elkaar. Die avond zouden haar ouders alweer in het vliegtuig zitten. Lisa dacht dat ze later misschien gewoon in Nederland wilde werken, want dat was toch wel een stukje makkelijker. Maar ze had genoten van hun weekend samen en haar ouders ook. Haar moeder gaf haar nog een dikke knuffel en kuste haar op haar hoofd. “Nou meid, heel veel strekte komende tijd, en blijf verder gewoon gezond! En nu moeten we maar gaan, anders hou ik het niet droog…”
“Dankje mam” reageerde Lisa en daarna grapte ze een beetje bijdehand: “Je mag anders wel een luier mee hoor…”
Haar moeder proestte het uit: “Hihi, nou meid, ik wil niet dat je zelf tekort komt hoor…”
Ook van haar vader nam ze afscheid, hij gaf zijn kleine meid nog een stevige knuffel.
Daarna gingen haar ouders weer richting vliegveld. Lisa ging naar binnen en die avond genoot ze in het bijzijn van haar vriendinnen nog heerlijk na van dit weekend…
 
Bovenaan