natteluier70
Respect is iets anders dan mee eens zijn
Dit verhaal is gebaseerd een verhaal dat ik lang geleden in het Engels gelezen heb. Ik heb het naar Nederland verhuisd en een eigen verhaal van gemaakt
Laat eens weten wat je er van vindt!
Hoe dom kan je zijn?
Hoofdstuk één
Dit verhaal is 100% verzonnen.
Het speelt in wat veel mensen aanduiden als “de goede oude tijd” of te wel de jaren vijftig. De tijd voor Computers, internet, smartphones en wegwerp luiers. Dus of die tijd echt zo “goed” was zal niet door iedereen worden bevestigd.
Dit verhaal vertelt hoe kinderen soms domme, of eigenlijk beter gezegd, hele domme beslissingen kunnen nemen.
Laat ik me even voorstellen, mijn naam is Mark de Bruijn. Ik weet het, geen erg originele naam, maar ik kan er mee leven! Ik heb een normaal, licht gespierd lichaam. Ik weet het, ik ben geen jonge adonis, maat ik mag er zijn. Ik zal nooit een top sporter worden, maar ik behoor meestal bij de eerste vijf als er een team gekozen moet worden.
Zoals de meeste dertien jarige jongens hat ik het idee dat de wereld om mij draaide. Mijn lieve moeder zorgde goed voor me, altijd lekker eten, steunde me als ik eens iets fout had gedaan en strafte, als het nodig was, mild. Verder ruimde ze mijn kamer achter mij op en zorgde voor een prettige atmosfeer in huis.
Bij mijn vrienden was ik behoorlijk populair, vooral omdat ik voorzichtig onbeschofte opmerking durfde te maken tegen leerkrachten. Laats nog, toen juffrouw Haringsma, een jonge lerares binnen kwam met een aantal puistjes op haar gezicht, vroeg ik onschuldig: mevrouw Haringsma, voelt u zich wel goed? Het lijkt er op alsof u grote rode vlekken in uw gezicht heeft., kan het de stress van het onderwijzen zijn? Mijn vrienden lachten luid en de volwassen zochten een manier om mij in toom te houden.
Als kind had ik een geweldige, zorgeloze jeugd. Ik had als kind echter één klein probleem. Ik plaste tot ik bijna twaalf was nog in mijn bed. “Gelukkig” had mijn moeder, Eveline, de oplossing. Ze was een Engelse uitwisselingsstudente die in Nederland was blijven wonen nadat haar uitwisseling was afgelopen. De belangrijkste reden om hier te blijven wonen was mijn vader, op wie zij tot over haar oren verliefd was geworden.
In Engeland droegen de kinderen in die tijd badstof luiers en rubber broekjes. Voor mij werd de zelfde oplossing gekozen. Je oom Robbert droeg de zelfde luiers toen hij nog in zijn bed plaste, vertelde mijn moeder als er weer eens een nieuwe zending van de vreselijke luiers uit Engeland binnen kwam.
Toen ik negen jaar oud was veranderde de rubber broekjes in plastic broekjes, maar de luiers bleven het zelfde. Iedere avond als het bedtijd was kleedde ik mij uit tot mijn onderbroek, pakte een luier en plastic broekje, een setje veiligheidsspelden en ging naar beneden. Daar liet ik mijn onderbroek zakken en deed mijn vader of moeder mij de luier om en de plastic broek er over heen. Ik was klaar voor bed. In die baby achtige uitrusting gaf ik mijn vader en moeder een nachtzoen en liep terug naar mijn kamer.
Hoewel ik wist dat ik mijn luiers nodig had gaf ik de schuld aan mijn ouders voor de schaamte van deze baby outfit voor de nacht.
Ik ben in juni jarig en vaak valt mijn verjaardag dus op een dag dat ik ook naar school moet gaan. Daarom had onze familie de traditie om direct nadat ik wakker gemaakt was bij mijn ouders in bed mocht kruipen (met mijn natte nacht luier nog om) en mijn cadeaus zou krijgen. Alhoewel mijn elfde verjaardag op een zaterdag viel werd de traditie voortgezet. Ik kreeg, zo als de meeste jongens van elf in die tijd veel praktische cadeaus, zoals kleren, boeken en zo. Er was één gift waar ik erg blij mee was, verlichting voor mijn fiets. Dit betekende dat ik nu ook als het donker werd buiten kon fietsen, cool!
Het was een warme zaterdag en ik liep in mijn natte nacht luier door het huis. Ik vond het niet erg dat iedereen mij zo zag, mijn vader, moeder en mijn zus wisten van mijn luiers en waarom dan je omkleden nietwaar? Terwijl mijn moeder het ontbijt klaar maakte (wentelteefjes jammie!), bekeek ik in de huiskamer de buit van die dag. Terwijl mijn vader naar buiten liep om naar zijn werk te gaan hoorde ik iemand in de deur zeggen: Goede morgen mijnheer de Bruijn! Mijn vader antwoorde met een vrolijk: Mark is in de huiskamer zijn cadeaus aan het bewonderen, Bil, veel plezier!
Ik verstijfde, mijn beste vriend Bil Degenkamp kwam binnen en ik zat daar in een T-shirt en alleen mijn natte badstof luier en plastic broek. Vreemd genoeg weet ik nog dat ik op dat moment alleen kon denken: Gelukkig heb ik niet meer die rubberen broekjes aan ’s nachts!
Toen Bil binnen kwam begon ik over mijn hele lichaam te trillen en voelde hoe ik nog een beetje meer in mijn broek plaste. Gelukkig droeg ik dikke luiers en kon die de extra overstroming makkelijk verwerken. Bil keek mij verschrikt aan en draaide snel zijn hoofd af. Natuurlijk wilde hij geen vrienden zijn met iemand die nog in zijn bed plast, ik begreep hem honderd procent!
Vreemd genoeg stond Bil ook met tranen in zijn ogen terwijl hij zijn hoofd van mij afwende. Mijn moeder kwam de kamer in, met een bord vol wentelteefjes in haar hand. Ze overzag de situatie en knielde tussen ons in. Ze trok ons tegen haar rijk gevulde boezem en liet ons even uit huilen.
Toen we gekalmeerd waren zei ze dat het tijd was voor de wentelteefjes. Wil jij er ook een paar? Vroeg ze aan Bil. Welke jongen van elf wilt er nou geen wentelteefjes dacht ik en samen vielen we op de lekkernij aan.
Bil zei, met volle mond: Ik vind het vervelend dat ik je zo in je luier en plastic broek zag, sorry joh!. Hij schoof een verjaardagskaart in mijn richting, zonder mij aan te kijken.
Ik begreep het en zei: Weet je zeker dat je mij een geschenk wilt geven nu je niet meer met mij gezien wilt worden?
WAT! Ga je verhuizen? Was zijn verbaasde reactie.
Verhuizen? Hoe kom je daar nu bij, natuurlijk niet! Ik dacht alleen dat jij geen vrienden met mij meer wilt zijn omdat ik mijn bed plas. Daarom kijk je toch steeds niet naar mij?
Doe niet zo gek, natuurlijk wil ik vrienden blijven! Ik wilde alleen je niet verder vernederen door naar je te kijken nu je er zo bij loopt. Het kan mij echt niet schelen wat je in bed draagt. Mijn broer draagt ook nog steeds luiers ’s nachts, niets aan de hand!
Oh, als dat alles is mag je gerust kijken, zo vaak zie je geen jongen van elf met een luier om, je broertje is pas negen!
Bedankt zei bil terwijl hij mij aankeek, maak je nu mijn pakje open.
Ik opende de envelop en haalde er de verjaardagskaart er uit. Een klein stukje papier viel op de tafel. Verbaast zag ik de postzegel met een Roze flamingo er op. Een zegel die ik al lange tijd in mijn verzameling wilde hebben. Ik gilde: MAM!.
Bezorgd kwam mijn moeder uit de keuken. Kijk wat ik van Bil gekregen heb! Ik liet de fraaie zegel uit Tanzania zien.
Hij komt uit mijn vaders verzameling vertelde Bil vol trots.
Weet je vader er van? Wilde mijn moeder weten. Bil stelde haar gerust, mijn vader heeft deze dubbel en vond het goed dat ik hem aan Bil geef, omdat we zulke goede vrienden zijn!
Het viel mij op dat Bil zijn ogen niet van mijn plasticbroek kon houden.
Ik wist niet dat jou vader postzegels verzamelde.
Ik ook niet, hij vertelde me het pas vorige week. Hij wilde ze niet laten zien voordat hij zeker was dat ik oud genoeg was om de waarde er van te kunnen waarderen.
Wow heeft hij nog meer coole postzegels? Wilde ik weten.
Oh ja, die albums vol, je zult versteld staan!
Mam mag ik naar Bil om naar de zegels van zijn vader te kijken? Mag ik mam? Dansend rond mijn moeder stelde ik deze vraag.
Van mij mag je gaan zei ze, maar zou je niet eerst een broek aan willen doen voordat je weg gaat? Stom, door de postzegel was ik vergeten dat ik mijn natte nachtluier nog om had!
Toen ik vijf minuten later in normale kleren beneden stond vertelde mijn moeder dat ik mocht gaan, maar dat het aan mijnheer Degenkamp om te zeggen of jij zijn zegels mag bekijken.
Onderweg naar Bil’s huis vertelde hij dat mijn moeder had uitgelegd dat ik in mijn bed plaste omdat mijn ingewanden niet met de zelfde snelheid groeide als de rest van mijn lichaam. Ook zei ze dat ik een oom heb die tot zijn 14 in bed plaste en dat hij nu twee zonen heeft, van elf en zestien, die alle twee nog luiers en plastic broekjes dragen voor de nacht. Ik hoop dat jij voor je zestiende droog bent! Verklaarde Bil. Ik zal je geheim nooit verklappen, je kunt op mij rekenen! Met een ferme had werd deze afspraak bezegeld.
Bil heeft zich altijd aan zijn afspraak gehouden en we hadden veel logeer partijtjes bij elkaar. Omdat Bil alles van het dagelijkse ochtend ritueel wist, hoe ik mijn luiers in de badkamer uitspoelde en in de luier emmer deed, zodat mijn moeder ze kon wassen en hoe ik zelf mijn plastic broekjes omspoelde en ophing.
Toen het bedplassen stopte hebben we samen het rubber zeiltje van mijn bed gehaald en de luiers in een grote zak gestopt, voor het Leger des Heils zei mijn moeder.
Laat eens weten wat je er van vindt!
Hoe dom kan je zijn?
Hoofdstuk één
Dit verhaal is 100% verzonnen.
Het speelt in wat veel mensen aanduiden als “de goede oude tijd” of te wel de jaren vijftig. De tijd voor Computers, internet, smartphones en wegwerp luiers. Dus of die tijd echt zo “goed” was zal niet door iedereen worden bevestigd.
Dit verhaal vertelt hoe kinderen soms domme, of eigenlijk beter gezegd, hele domme beslissingen kunnen nemen.
Laat ik me even voorstellen, mijn naam is Mark de Bruijn. Ik weet het, geen erg originele naam, maar ik kan er mee leven! Ik heb een normaal, licht gespierd lichaam. Ik weet het, ik ben geen jonge adonis, maat ik mag er zijn. Ik zal nooit een top sporter worden, maar ik behoor meestal bij de eerste vijf als er een team gekozen moet worden.
Zoals de meeste dertien jarige jongens hat ik het idee dat de wereld om mij draaide. Mijn lieve moeder zorgde goed voor me, altijd lekker eten, steunde me als ik eens iets fout had gedaan en strafte, als het nodig was, mild. Verder ruimde ze mijn kamer achter mij op en zorgde voor een prettige atmosfeer in huis.
Bij mijn vrienden was ik behoorlijk populair, vooral omdat ik voorzichtig onbeschofte opmerking durfde te maken tegen leerkrachten. Laats nog, toen juffrouw Haringsma, een jonge lerares binnen kwam met een aantal puistjes op haar gezicht, vroeg ik onschuldig: mevrouw Haringsma, voelt u zich wel goed? Het lijkt er op alsof u grote rode vlekken in uw gezicht heeft., kan het de stress van het onderwijzen zijn? Mijn vrienden lachten luid en de volwassen zochten een manier om mij in toom te houden.
Als kind had ik een geweldige, zorgeloze jeugd. Ik had als kind echter één klein probleem. Ik plaste tot ik bijna twaalf was nog in mijn bed. “Gelukkig” had mijn moeder, Eveline, de oplossing. Ze was een Engelse uitwisselingsstudente die in Nederland was blijven wonen nadat haar uitwisseling was afgelopen. De belangrijkste reden om hier te blijven wonen was mijn vader, op wie zij tot over haar oren verliefd was geworden.
In Engeland droegen de kinderen in die tijd badstof luiers en rubber broekjes. Voor mij werd de zelfde oplossing gekozen. Je oom Robbert droeg de zelfde luiers toen hij nog in zijn bed plaste, vertelde mijn moeder als er weer eens een nieuwe zending van de vreselijke luiers uit Engeland binnen kwam.
Toen ik negen jaar oud was veranderde de rubber broekjes in plastic broekjes, maar de luiers bleven het zelfde. Iedere avond als het bedtijd was kleedde ik mij uit tot mijn onderbroek, pakte een luier en plastic broekje, een setje veiligheidsspelden en ging naar beneden. Daar liet ik mijn onderbroek zakken en deed mijn vader of moeder mij de luier om en de plastic broek er over heen. Ik was klaar voor bed. In die baby achtige uitrusting gaf ik mijn vader en moeder een nachtzoen en liep terug naar mijn kamer.
Hoewel ik wist dat ik mijn luiers nodig had gaf ik de schuld aan mijn ouders voor de schaamte van deze baby outfit voor de nacht.
Ik ben in juni jarig en vaak valt mijn verjaardag dus op een dag dat ik ook naar school moet gaan. Daarom had onze familie de traditie om direct nadat ik wakker gemaakt was bij mijn ouders in bed mocht kruipen (met mijn natte nacht luier nog om) en mijn cadeaus zou krijgen. Alhoewel mijn elfde verjaardag op een zaterdag viel werd de traditie voortgezet. Ik kreeg, zo als de meeste jongens van elf in die tijd veel praktische cadeaus, zoals kleren, boeken en zo. Er was één gift waar ik erg blij mee was, verlichting voor mijn fiets. Dit betekende dat ik nu ook als het donker werd buiten kon fietsen, cool!
Het was een warme zaterdag en ik liep in mijn natte nacht luier door het huis. Ik vond het niet erg dat iedereen mij zo zag, mijn vader, moeder en mijn zus wisten van mijn luiers en waarom dan je omkleden nietwaar? Terwijl mijn moeder het ontbijt klaar maakte (wentelteefjes jammie!), bekeek ik in de huiskamer de buit van die dag. Terwijl mijn vader naar buiten liep om naar zijn werk te gaan hoorde ik iemand in de deur zeggen: Goede morgen mijnheer de Bruijn! Mijn vader antwoorde met een vrolijk: Mark is in de huiskamer zijn cadeaus aan het bewonderen, Bil, veel plezier!
Ik verstijfde, mijn beste vriend Bil Degenkamp kwam binnen en ik zat daar in een T-shirt en alleen mijn natte badstof luier en plastic broek. Vreemd genoeg weet ik nog dat ik op dat moment alleen kon denken: Gelukkig heb ik niet meer die rubberen broekjes aan ’s nachts!
Toen Bil binnen kwam begon ik over mijn hele lichaam te trillen en voelde hoe ik nog een beetje meer in mijn broek plaste. Gelukkig droeg ik dikke luiers en kon die de extra overstroming makkelijk verwerken. Bil keek mij verschrikt aan en draaide snel zijn hoofd af. Natuurlijk wilde hij geen vrienden zijn met iemand die nog in zijn bed plast, ik begreep hem honderd procent!
Vreemd genoeg stond Bil ook met tranen in zijn ogen terwijl hij zijn hoofd van mij afwende. Mijn moeder kwam de kamer in, met een bord vol wentelteefjes in haar hand. Ze overzag de situatie en knielde tussen ons in. Ze trok ons tegen haar rijk gevulde boezem en liet ons even uit huilen.
Toen we gekalmeerd waren zei ze dat het tijd was voor de wentelteefjes. Wil jij er ook een paar? Vroeg ze aan Bil. Welke jongen van elf wilt er nou geen wentelteefjes dacht ik en samen vielen we op de lekkernij aan.
Bil zei, met volle mond: Ik vind het vervelend dat ik je zo in je luier en plastic broek zag, sorry joh!. Hij schoof een verjaardagskaart in mijn richting, zonder mij aan te kijken.
Ik begreep het en zei: Weet je zeker dat je mij een geschenk wilt geven nu je niet meer met mij gezien wilt worden?
WAT! Ga je verhuizen? Was zijn verbaasde reactie.
Verhuizen? Hoe kom je daar nu bij, natuurlijk niet! Ik dacht alleen dat jij geen vrienden met mij meer wilt zijn omdat ik mijn bed plas. Daarom kijk je toch steeds niet naar mij?
Doe niet zo gek, natuurlijk wil ik vrienden blijven! Ik wilde alleen je niet verder vernederen door naar je te kijken nu je er zo bij loopt. Het kan mij echt niet schelen wat je in bed draagt. Mijn broer draagt ook nog steeds luiers ’s nachts, niets aan de hand!
Oh, als dat alles is mag je gerust kijken, zo vaak zie je geen jongen van elf met een luier om, je broertje is pas negen!
Bedankt zei bil terwijl hij mij aankeek, maak je nu mijn pakje open.
Ik opende de envelop en haalde er de verjaardagskaart er uit. Een klein stukje papier viel op de tafel. Verbaast zag ik de postzegel met een Roze flamingo er op. Een zegel die ik al lange tijd in mijn verzameling wilde hebben. Ik gilde: MAM!.
Bezorgd kwam mijn moeder uit de keuken. Kijk wat ik van Bil gekregen heb! Ik liet de fraaie zegel uit Tanzania zien.
Hij komt uit mijn vaders verzameling vertelde Bil vol trots.
Weet je vader er van? Wilde mijn moeder weten. Bil stelde haar gerust, mijn vader heeft deze dubbel en vond het goed dat ik hem aan Bil geef, omdat we zulke goede vrienden zijn!
Het viel mij op dat Bil zijn ogen niet van mijn plasticbroek kon houden.
Ik wist niet dat jou vader postzegels verzamelde.
Ik ook niet, hij vertelde me het pas vorige week. Hij wilde ze niet laten zien voordat hij zeker was dat ik oud genoeg was om de waarde er van te kunnen waarderen.
Wow heeft hij nog meer coole postzegels? Wilde ik weten.
Oh ja, die albums vol, je zult versteld staan!
Mam mag ik naar Bil om naar de zegels van zijn vader te kijken? Mag ik mam? Dansend rond mijn moeder stelde ik deze vraag.
Van mij mag je gaan zei ze, maar zou je niet eerst een broek aan willen doen voordat je weg gaat? Stom, door de postzegel was ik vergeten dat ik mijn natte nachtluier nog om had!
Toen ik vijf minuten later in normale kleren beneden stond vertelde mijn moeder dat ik mocht gaan, maar dat het aan mijnheer Degenkamp om te zeggen of jij zijn zegels mag bekijken.
Onderweg naar Bil’s huis vertelde hij dat mijn moeder had uitgelegd dat ik in mijn bed plaste omdat mijn ingewanden niet met de zelfde snelheid groeide als de rest van mijn lichaam. Ook zei ze dat ik een oom heb die tot zijn 14 in bed plaste en dat hij nu twee zonen heeft, van elf en zestien, die alle twee nog luiers en plastic broekjes dragen voor de nacht. Ik hoop dat jij voor je zestiende droog bent! Verklaarde Bil. Ik zal je geheim nooit verklappen, je kunt op mij rekenen! Met een ferme had werd deze afspraak bezegeld.
Bil heeft zich altijd aan zijn afspraak gehouden en we hadden veel logeer partijtjes bij elkaar. Omdat Bil alles van het dagelijkse ochtend ritueel wist, hoe ik mijn luiers in de badkamer uitspoelde en in de luier emmer deed, zodat mijn moeder ze kon wassen en hoe ik zelf mijn plastic broekjes omspoelde en ophing.
Toen het bedplassen stopte hebben we samen het rubber zeiltje van mijn bed gehaald en de luiers in een grote zak gestopt, voor het Leger des Heils zei mijn moeder.
Laatst bewerkt: