Nog niet klaar De weduwnaar

beddenplasser

volwassen peuter
HOOFDSTUK 30 NIEUWE MAMA, NIEUWE PAPA

“Dag dokter.”
“Dag Inge. Ga zitten. Ik kan mis zijn, maar ik vind dat je er goed uit ziet. Klopt het ?”
“Ik voel me wel redelijk goed, ja. Maar ik heb dan ook goed nieuws gekregen daarjuist. Mijn mentor op school wist me te vertellen dat ik veruit de betere ben van de klas. En de verantwoordelijke van de crèche waar ik de voorbije weken stage deed, heeft bij mijn afscheid gepolst of ik niet al kan beginnen werken.”
“Geweldig. Hoe sta je tegenover dat aanbod ?”
“Mijn ego is natuurlijk enorm gestreeld, maar ik heb ook tegen haar gezegd dat ik eerst wil afstuderen. Maar ze houdt wel mijn plaats al vrij voor mijn eindstage. Ze wil absoluut dat ik die bij hen doe.”
“Zie je dat zitten ? Of gaat je interesse naar andere manieren van kinderopvang ?”
“Ik wil dat absoluut doen. Het is de crèche waar de kinderen van Koen hebben gezeten. Vlak bij huis, en een heel fijne ploeg van mensen. En niet zo groot dat je het gevoel hebt maar een nummer te zijn.”
“Super. Ik ben heel blij voor jou. Vooral ook dat dit zuiver jouw verdienste is. Weten ze daar dat jij bij Koen woont ?”
“Ja, ja. Dat wel. We hebben de verantwoordelijke een tijdje terug tegengekomen in de Colruyt. Maar ze zei me dat ze voor zichzelf al overtuigd was nadat ik er twee dagen had gewerkt, en ook de andere collega’s hadden blijkbaar al bij haar gepolst of ik niet kon blijven.”
“Inge, dat is toch gewoon schitterend. Dit is echt wat jij nodig hebt. Het gevoel dat je eigen werk ten volle wordt gewaardeerd.”

“Hoe is het eigenlijk met de meisjes ?”
“Ze zijn groot aan het worden, ook letterlijk trouwens. Je merkt dat ze op alle vlakken vooruitgang aan het maken zijn. Ook in de klas trouwens. Juf Franka zei het nog de laatste dag voor de verlof dat ze emotioneel stappen aan het zetten zijn. Ze merkt dat de tweeling nu veel meer gemotiveerd is om taakjes af te maken. En ze helpen andere kinderen in de klas waar ze kunnen.”
“Hoe is het met hun babytrekjes ? Is daar vooruitgang ?”
“Absoluut. Hun morgenfles is al een tijdje afgebouwd, en ook ’s avonds gebeurt het meer dan eens dat ze er geen meer moeten hebben. We bieden het nog wel elke avond aan, maar dikwijls genoeg moeten we ze niet maken, of maar één en geen twee.”
“En hun luiers ?”
“Dat verbetert ook hoe langer hoe meer. Ze dragen nu overdag nog wel een luierbroekje, maar je voelt dat ze eigenlijk klaar zijn om overdag terug over te schakelen naar onderbroekjes. Maar we houden ons aan de afspraak met de school om daar pas mee te starten na Nieuwjaar. Maar in regel blijft hun broekje droog.”
“Waarom houdt je hen dan in die luierbroekjes ?”
“Vooral omdat ze dat zelf willen. Ze zijn nog te bang voor accidentjes. Op dat vlak zijn ze zich nu ook veel meer bewust van hun omgeving geworden. Ze hebben nooit schaamte gevoeld voor hun luiers, maar iets zegt me dat ze nu wel schaamte zullen voelen mochten ze in hun broek plassen.”
“Maar ze weten wel dat het na Nieuwjaar zonder is ?”
“Absoluut. Alleen weten we dan niet goed hoe we het met Elena gaan aanpakken als ze blijft logeren.”


Eigenlijk besef ik pas op het moment dat ik wel degelijk water op mijn benen voel plenzen dat ik hier met blote benen zit. Het was in eerste instantie al niet de bedoeling dat de meisjes in bad zouden gaan vanavond en nog minder met zijn drieën tegelijk, maar veel keuze had ik natuurlijk niet.
Ik weet niet wie van de drie eigenlijk op het onzalige idee was gekomen, maar voor we het wisten was het te laat, en zaten ze in de zandbak zich uit te leven. Op zich plezant genoeg dat ze zich op die leeftijd toch kunnen smijten in onze kleine zandbak, die dan toch vooral was bedoeld voor de kleine kleuters die wij hadden, maar het blijft koud en vochtig novemberzand dat vroeg of laat overal in kruipt.
Inge waarschuwde me er al voor op het moment dat ze naar dokter De Ruyter vertrok, en een blik op Elena’s blonde haren vertelde me dat het zand echt overal zat. Ik wist dus wat te doen na het eten.
En de drie pakketjes naast me waren het bewijs dat het zand echt overal kruipt. Zoals verwacht twee droge luierbroekjes en één natte luier, maar alle drie ook gevuld met zand, ondanks de lagen kleding die erover was.
En vooral de tweeling kennende als die in bad gaan geen andere keuze dan me ook te ontkleden, op mijn onderbroek na. Dat ik de badkamer erna moet opdrogen, daar heb ik geen probleem mee, maar ik houd mijn kleren toch liever droog, zeker nu er het nodige zand bij in het water komt.

En dus besef ik heel goed dat Elena niet alleen helemaal bloot voor mij zit, maar dat ik ook zo goed als naakt naast haar zit om de drie meisjes in te zepen en hun haar te wassen. Ze geeft gelukkig geen krimp, maar ik besluit toch om haar straks maar even bij mij te nemen om te polsen of dit voor haar vreemd voelt.
Vooral omdat er meer is. Ze is het wel gewend om bloot voor me te liggen als ik haar luier verschoon, iets wat ik even dikwijls doe als Inge, maar dan beperkt het zich tot even met een doekje alles opfrissen. Maar nu moet ik haar volledig wassen, en zeker haar intieme delen waar het zand dat in de luier kroop met zekerheid weg moet zijn. En het jammere is dat Elena geen held is in het zichzelf daar wassen. Dat hebben we al ondervonden de voorbije weken dat ze hier bij ons logeerde.

Ik ben dan ook maar wat blij dat de baddertijd vlot verloopt, en ik hen één voor één een grote handdoek kan aanreiken. Ze weten zelf goed hun plan te trekken nu, en ik besluit de badkamer al aan kant te krijgen. Sneller dan verwacht staan ze afgedroogd voor me klaar, en zie ik me verplicht hun haren bij te drogen.
De eerste die ik doe is Elena, die ook het langste haar heeft. Ze blijft van dat dun zacht blond haar hebben, dit in tegenstelling tot de tweeling. Hun haar is beduidend steviger, een teken dat hun lichaam een overstap aan het maken is.
Tegen de tijd dat ik met Elena klaar ben, staat de tweeling al te trappelen om weg te gaan. Hun haren verder drogen lijkt me na een eerste controle ook niet meer zinvol. Ze weten dat het nu richting de verzorgingskamer trekt voor hun luier. Voor hun pyjama moet ik zelf even zien welke Inge proper in de kast heeft gelegd op hun kamer.

“Papa, mogen wij nog eens jouw pamper kiezen ?”
De vraag van Sofie overvalt me compleet. Het is niet de eerste keer dat ze dit doen, maar dat ze dit samen met Elena willen doen verbaast me des te meer. Elena weet wel dat wij luiers dragen ’s nachts, maar volgens mij niet dat wij ook een kleiner wordende selectie beprinte luiers hebben van toen ik het proefpakket had besteld.
Ik geef maar toe op voorwaarde dat ze voorzichtig zijn met de luiers en binnen de kortste keren zijn die drie meisjes in onze slaapkamer aan het kiezen uit mijn luierschuif. Eerlijk gezegd weet ik al wel vrij zeker wat ze voor mij in petto hebben, maar ik geef ze het voordeel van de twijfel.

Op het moment dat ik het laatste in de badkamer terug op zijn plaats zet, komen ze met hun drie terug binnen.
“Elena heeft van ons mogen kiezen. Zou je hem nu willen aandoen ? Wij willen heel graag jou er mee zien ?”
De ondeugendheid straalt van Sarah haar gezicht. Ik houd nog een kleine slag om de arm, maar waarschijnlijk gaat degene die ze gekozen hebben meer dan voldoende opvangcapaciteit hebben dat ik het gerust kan riskeren hem nu al aan te doen.
Op het moment dat ik onze slaapkamer binnenkom, zie ik wel degelijk de knalroze prinsessenluier op bed liggen, een luier die tot nu toe altijd buiten mijn keuze bleef. Misschien niet slecht dat ik er nu toe aangezet wordt, of zeg maar gedwongen. Dan wordt hij tenminste eens gebruikt en blijft hij iet voor eeuwig daar liggen.


“Geloof je haar niet ?”
“Ergens wel, maar het is zo onwezenlijk. We kennen elkaar nu pakweg vijf maand of zo, iets langer, en die zegt zoiets ? Dat kan er bij mij niet in.”
“Probeer eens, Inge. Stel dat ze nu wel degelijk ten volle de waarheid spreekt. Wat zou dat voor jou betekenen ? Heb je dat gevoel al eens ten volle proberen beleven ?”
“Ik zou een papa en mama hebben. En een broer en een zus. Wat ik nog nooit zou hebben gehad.”
“Eén broer ?”
“Daar heb ik ook al bij stilgestaan. Het zou onze relatie zoveel duidelijker maken, maar langs de andere kant vloekt dat met dat ene punt. Ik wil seks met hem hebben, niet nu, maar wanneer ik er terug echt klaar voor ben. Maar alleen met hem. Alleen hij mag de vader van mijn andere kinderen worden, en dat gaat niet als hij mijn broer is.”
“Weet hij daarvan ?”
“Ja, en hij zegt dat ik het niet zo zwart/wit mag zien. Het idee dat ik zijn zus ben, vind hij ergens wel een fijne gedachte. Gewoon, het maakt dat wij gewoon bij elkaar horen, zoals hij en zijn broer en zus bij elkaar horen. Maar gewoon het feit dat hij probeert in te denken dat hij de borst van zijn echte zus ’s avonds in bed in zijn hand zou nemen om in te slapen, dat beeld bezorgt hem oude rillingen en weerzin, terwijl dat bij ons heel gewoon is.”
“Dus Koen is wel gewonnen voor zo’n zus-broerrelatie, en toch ook seks met elkaar hebben.”
“Eigenlijk wel, ja. Het probleem ligt vooral bij mij.”

“Heeft zijn moeder er daarna nog iets van gezegd ?”
“ja. Eergisteren. Ze kwam iets van gereedschap oppikken. Ze stond in de keuken en keek me doordringend aan. Toen ik vroeg wat er was, zei ze dat ze nog nooit zo zeker waren van hun besluit mij te zien als hun jongste dochter.”
“Je bedoelt zij en haar man, Koen zijn vader ?”
“Ja.”
“Inge, ik ben eigenlijk totaal niet op de hoogte of juridische adoptie kan op volwassen leeftijd. Dat is voer voor een advocaat gespecialiseerd in familierecht, en helemaal niet de materie van een kinder- en jeugdpsychiater. Maar er bestaat wel zoiets als een gevoelsadoptie. Mensen die doelbewust iemand in hun meest intieme kring toelaten om die persoon een veilige haven te geven.
In zekere zin is dat iets dat Koen ook al heeft gedaan met jou, maar wat zijn ouders aangeven, leunt daar nog veel meer bij aan. Je bent groot en wijs genoeg om daar zelf een keuze in te maken, maar durf zeker mee denken in die richting. Je kan een gezonde gezinssituatie heel goed gebruiken.”
“Dat besef ik heel goed. Hoe meer ik dingen nu ervaar, hoe meer ik besef dat mijn moeder nooit een grote moederfiguur is geweest voor mij. Ze was veel weg, en zelfs op vakantiemomenten was ze toch vooral op haar eigen plezier gericht. Ze heeft me niet verwaarloosd, maar het hartelijke en het hechte dat ik ervaar bij de ouders van Koen, daarvan besef ik nu dat mijn eigen mama dat nooit heeft getoond.”
“Ook niet tegenover de tweeling ?”
“Eigenlijk niet. Ik ben er van overtuigd dat ze ons heel graag zag, maar hoe langer hoe meer zie ik nu ook in dat zij altijd de nodige afstand leek te houden.”
“Inge, ook hier, durf het vooral niet te zwart-wit te zien. Misschien dat je beeld van je moeder sterk vertroebeld is geraakt omdat je nu een andere moeder-kindrelatie ervaart die veel nauwer aanleunt bij wat jij nu nodig hebt. Gun jezelf tijd.”


Ik blijf het na al die maanden toch elke keer nog wat lastig, dat goed leggen van een luier en proberen in te schatten of hij goed in het midden ligt. Uiteindelijk ben ik zeker en haal ik de voorkant naar voor en kleef hem stevig dicht.
“Papa, ben jij klaar ?”
Ik verschiet mij compleet een bult. Ik ging er van uit dat ik de deur van onze slaapkamer had toegedaan om me uit te kleden en mijn luier aan te doen, maar ofwel hebben de meisjes de slaapkamerdeur zo zacht opengedaan dat ik het niet heb gehoord, ofwel was ze toch niet volledig toe, en is ze vanzelf terug open gekanteld.
En het is niet zozeer voor de tweeling. Zij hebben mij al meer dan eens naakt gezien. Dat is iets waar Inge steeds op heeft gehamerd, dat mijn naaktheid er ook mag en moet kunnen zijn. De tweeling kent heel goed het verschil tussen een jongen en een meisje.
Waar ik het vooral heel moeilijk mee heb is Elena. Dit staat even goed in de deuropening, en ik heb totaal geen idee wat zij allemaal te zien heeft gekregen. Ik heb totaal geen idee in hoeverre zij al veel naakte mannen te zien heeft gekregen, ondanks dat zij een vader en drie oudere broers heeft.

Veel tijd om me zorgen te maken, krijg ik niet, want nog terwijl mijn gedachten even door mijn hoofd spoken heeft Sarah zich al op mijn buik gezet en zit Sofie links van me, zo goed als naast mijn hoofd.
“Om hoe laat komt mama thuis ?”
“Dat gaat nog wel eventjes duren. Ze heeft jullie daarstraks al een nachtzoen gegeven vlak voor ze door ging. Jullie liggen al lang te slapen op het moment dat zij terug thuis komt. En het is niet de eerste keer dat haar gesprek met dokter De Ruyter langer duurt dan gepland.”
“Maar mama is toch niet ziek. Waarom gaat ze dan naar de dokter ?”
“Dokters zijn er niet alleen om mensen te genezen, maar ook om er voor te zorgen dat mensen niet ziek worden. Daarom dat mama naar dokter De Ruyter gaat. Die helpt mama, zodat die niet ziek wordt.”
De tweeling blijft doorvragen wat voor ziekte Inge dan zou kunnen krijgen, en waarom. Het is niks voor mij, zo’n gesprek, vooral ook omdat ik de tweeling niet ongerust wil maken of hen schrik doen geven dat hun mama zwaar ziek zou worden.

Pas na een tijdje heb ik door wat het vreemde gevoel is dat ik aan mijn luier voel. Elena is met haar vinger op mijn luier aan het voelen. Ik kan het niet zien, maar ik vermoed dat ze de prinsessentekening aan het volgen is. Alleen overschrijdt ze daarmee vlotjes mijn eigen grens, ongetwijfeld zonder het te beseffen. Vooral ook omdat ik het echt wel voel waar ik het totaal niet wil voelen.
“Sarah, meisje, denk je dat jij en Sofie zelf jullie pyjama gaat kunnen kiezen. Haal je pyjama’s maar heel voorzichtig uit de kast en kies er dan maar eentje en doe die al maar aan. Wij komen daarna ook.”
Sarah en Sofie stuiven weg naar hun slaapkamer, en ik zie nu inderdaad Elena zitten die nu de tekeningen tussen mijn benen aan het bekijken is. Met dat ze ziet dat mijn buik vrij is, kruipt zij gewoon mijn blote buik op, waar enkele seconden daarvoor Sarah nog zat en zet zich op dezelfde plek.

“Jij hebt een mooie pamper aan. Als ik later groot ben, wil ik ook zo’n pamper dragen. Die is mooier dan de mijne.”
“Zotteke. Ik ga er van uit dat tegen de tijd dat jij groot bent, dat jij tegen dan al lang geen pampertjes niet meer nodig hebt. Jouw lichaam heeft het nu misschien moeilijk op droog te zijn, maar dat gaat vanzelf komen.”
“Maar jullie dragen er toch ?”
“Wij dragen er omdat het zowel bij Inge als bij mij terug begonnen is. Wij zijn ooit allebei ook gewoon droog geweest, zoals eigenlijk iedereen. Dat wij nu terug luiers nodig hebben is een uitzondering. Dragen jouw mama of papa of jouw broers pampers ?”
Elena schudt haar hoofd.
‘Niet meer. Mama zegt dat Vitali ook tot heel laat in bed heeft geplast.”
“Ben jij ooit al droog geweest. Heb jij al zonder pampers geslapen ?”
Nu schud Elena resoluut het hoofd. Ik herinner me, die keer dat we van het zwembad terugkwamen, dat haar moeder zei dat ze soms nog luiers droeg. Was het schaamte, of een wens die voor werkelijkheid werd gehouden, maar het antwoord dat Elena nu geeft lijkt me veel meer waarheid te bevatten dan de uitspraak van haar moeder toen.
“En de kans is groot dat er een moment gaat komen dat je je echt te groot voelt voor een pamper, en dat je ze niet meer wilt. Dat hoort ook bij groot worden.”

Als reactie op dit laatste zwijgt Elena. Ze kijkt me heel doordringend aan. We kijken elkaar meerdere seconden recht in de ogen aan, vooraleer zij zich op mij legt en mij een heel zacht, teder, vlug kusje op de mond geeft.
Ze legt zich daarna voluit op mijn blote lijf. Het voelt toch ergens vertrouwd aan, haar blote lichaam zo tegen mijn bloot bovenlijf. Het was iets dat Janne ook graag deed.
“Bedankt voor dat kusje. Dat was lief. Waarom heb ik dat verdiend ?”
“Ik vind jou lief. Jij bent een echte papa. Jij speelt met ons. Jij kookt mee, jij wast ons, jij doet alles wat een papa moet doen.”
“Dank je. Doet jouw papa dat dan niet ??
“Papa doet niks met mij. Hij kijkt niet naar mij.
“En geeft hij dan niet soms een knuffel of zo ?”
Ergens voel ik haar achterdocht tegenover haar eigen vader. Een licht polsen naar lichamelijkheid brengt me hopelijk meer duidelijkheid of wat ik vrees misschien werkelijkheid is.
“Papa kijkt niet naar mij, en raakt mij al helemaal niet aan. Jij bent een echte papa. Ik mag jou wel knuffelen. Zoals nu. En ik vind het heel fijn als jij mij een propere pamper geeft.”
“Misschien dat je papa niet veel met je doet, maar hij houdt wel van je.”
“Papa houdt niet van mij. Hij houdt van mijn broers, maar niet van mij. Jij houdt wel van mij. Ik wil hier blijven wonen. Ik wil dat jij mijn nieuwe papa bent.”


“Inge, je bent nogal logisch altijd welkom, maar ik merk dat mijn bezorgdheid van het begin weg is. Ik had enkele maanden terug heel veel schrik dat de wijziging in leefomgeving je in een neerwaartse spiraal kon doen belanden. Het zou niet de eerste keer zijn dat een depressie zich pas uit als de kust veilig genoeg is.
Maar je weet wat ik heb gezegd. Ga ervoor. Durf te springen. Durf zien wie er op jouw pad komt.”
Inge sluit haar ogen en knikt. Ze begint het meer en meer voor zichzelf duidelijk te krijgen. Alleen die ene stap zetten zal nog veel energie vragen.
“En de meisjes ?”
“Die blijf ik opvolgen zolang jullie dat nodig vinden. Waar ik op gehoopt had, is ook uitgekomen. Hun regressie was inderdaad de emotionele verwerking van jaren wegsteken van gevoelens. Het zou kunnen dat er nog dingen gaan blijven hangen, maar de toekomst wijst dit uit.”


Vijf minuutjes later ligt Elena op mijn schoot, terwijl ik haar een zuigfles melk geef. Ze is zo gaan liggen dat ze zoveel mogelijk lichaamscontact heeft met me. We zijn nu wel allebei in onze pyjama, maar ik ben er zeker van dat ze ondanks die pyjama mijn lichaamswarmte voelt.
Ik straal helemaal door wat ze heeft gezegd, alhoewel ik ook super bedroefd ben voor haar. Het is duidelijk dat ze emotionele warmte mist, niet in het minst bij haar vader. Ik kan haar op dit moment alleen maar laten voelen dat ze dat hier wel kan krijgen.
En tegelijkertijd voel ik me een lafaard. Ze is nu twee keer los over mijn grens gegaan. De eerste keer door zo expliciet op mijn luier te voelen, de tweede keer toen ze vroeg of ze me nog eens mocht kussen, en er niet beter op vond dit zo’n negentig seconden lang vol te houden. Twee keer dat ik haar niet durfde onderbreken, om haar geen slecht gevoel te geven, maar dat ik het eigenlijk had moeten doen.
En ook nu besef ik dat ik geen woorden heb om haar dit duidelijk te maken. Ze grijpt elk momentje van liefde hier thuis aan, dat het onmogelijk is kwaad te zijn op dat schattige luierkindje. Alsof ze daarmee probeert te bereiken dat we haar in huis nemen.
In ieder geval zal ik blij zijn dat Inge terug is. Ik heb haar advies nodig.
 

luierdromer

Niet geschoten is altijd mis.
Wat weer heftig maar, benieuwd hoe het met Koen en, Elena verder gaat.
 
Laatst bewerkt:

beddenplasser

volwassen peuter
HOOFDSTUK 31 SINTERKLAAS

Ik doe vanuit de garage de deur naar de gang open om mijn jas en schoenen uit te doen, maar wordt daar de weg versperd door een klein heksje, in de ene hand haar toverstafje, in de andere hand een gevuld glas.
“Jij drinkt deze toverdrank of ik betover u in iets heel slechts.”
“Oei. Dat klinkt niet goed. En in wat ga jij mij dan betoveren als ik niet van de toverdrank drink ?”
“Koude vanillepudding !”
Het idee dat ik zo meteen als een geel hoopje ijskoude blubber tegen de grond lig, spreekt me niet zo aan. Maar toch wil ik meer weten.
“En mag ik weten uit wat de toverdrank bestaat. Wat zit er in ?”
“Paddenbloed !”
De kleur van het paddenbloed doet me vermoeden dat het dan toch op zijn minst een mengsel met iets anders is. Overdonderd door de aanwezigheid van deze magische vrouw besluit ik toch maar het zekere voor het onzeker te nemen. Ergens diep in mij zegt me haar niet te geloven, maar helemaal zeker ben je natuurlijk nooit helemaal. Ook laat ik het maar haar te vragen waarom ik toverdrank moet drinken als ze mij ook gewoon zo kan betoveren.
Met dat ik het glas aan mijn lippen zet, verbaas ik me er over dat dit mengsel met paddenbloed toch wel heel veel weg heeft van de drankkartonnetjes Cécémel die de meisjes soms krijgen in het weekend. Niet dat ik er een opmerking over durf te maken. Je weet wel, die vanillepudding en zo.
“Je ziet het. Ik heb de toverdrank helemaal opgedronken. In wat ben ik nu betoverd, en hoelang gaat die betovering duren ?”
“Jij bent betoverd in de perfecte papa, voor altijd.”

Ik zwaai mijn armen rond haar, en draai mijn hoofd zodanig dat ik haar een welgemeende avondzoen kan geven. Ik heb net de tweeling al stevig begroet met een hele dikke knuffel en een goeie avondpakkerd en nu is zij aan de beurt. Ze verwachtte dit gebaar duidelijk al, want haar lippen bereiken de mijne bij wijze van spreken al vroeger dan ik zelf verwacht.
Ik blijf nog even met mijn armen rond haar. Net op het moment dat ik heb besloten haar toch even te plagen door met mijn handen over haar borsten te gaan, krijg ik langs achter commentaar.
“Krijg ik geen kus ? Jij bent de perfecte papa. Die vergeten niemand.”
Is het omdat ik iets te lang bij Inge hang ? In ieder geval hunkert er nog een vierde vrouw in dit huis naar een begroeting. Met dat ik me loslaat, zie ik Elena, met een bijna pruillipje en waterige oogjes. Ik neem maar geen risico, en houd mijn armen wijd open. Het kleine heksje stormt op me af, en springt als het ware zelf om toch maar in mijn armen te komen.
“Dag schat. Ik was je niet vergeten hoor. Ik ging jou zeker nog een knuffel geven.”
Verder dan die woorden kom ik niet want haar lippen hebben ondertussen de mijne bereikt en blijven daar lang genoeg om mij te laten ervaren dat ze er niet mee was opgezet dat ik haar liet wachten.


“Dus jullie weten het. Sebiet na het eten eerst volledig klaar maken om te gaan slapen en daarna gaan we alle klaar zetten voor Sinterklaas.”
“Moet ik ineens gaan slapen ?”
“Maar nee, Elena. Waarom denk je dat ?”
“Sinterklaas komt toch niet voor mij. Ik kan toch niet meedoen.”
“Jij gaat er van uit dat Sinterklaas niet voor jou komt. Daar zou ik nog niet zo zeker van zijn. Als ik jou was, dan zou ik vanavond toch ook maar een schoentje zetten. Heb jij niet met Inge daarstraks een wenslijstje gemaakt ?”
Elena knikt. Ik denk dat ze al vergeten was dat Inge haar had geholpen.

“Mama, krijgen wij Sinterklaas ook te zien ?”
“Maar nee, Sofie. Sinterklaas komt in het midden van de nacht, als iedereen slaapt. Die wil niet gezien worden.”
“Wie was dat dan verleden jaar in het café ? Hij is toen toch ook thuis geweest ?”
Ik zie Inge behoorlijk gespannen op haar stoel zitten. Zij heeft altijd geprobeerd haar bijverdienste buiten het zicht van de kinderen te laten, en tot voor enkele maanden was ze er van overtuigd dat dit ook zo was, maar nu krijgt ze nog maar eens het bewijs dat haar dochtertjes maar al te goed wisten dat er mannen op het appartement kwamen.
“Dat was enkel een hulpsint. Hij had zijn pak nog aan omdat hij nog taken had te doen. De echte komt ’s nachts.”
“Waarom kwam hij dan bij ons ?”
“Gewoon babbelen, Sarah. Rustig babbelen, weg van de drukte van het café.”
Ik weet dat ik niet mag oordelen, maar nu ik het zo hoor was het niet de meest geniale zet van Inge om seks te hebben met een hulpsint. Ze had op zijn minst kunnen vragen dat hij zijn sinterklaaskleren even afdeed.


Het is ongelooflijk stil boven. Het is mijn beurt om de keuken op te ruimen. Inge is boven bezig de meisjes in bad aan het zetten en hen klaar te maken om te gaan slapen. Ze komen alleen sebiet nog terug naar beneden om hun schoen te zetten en alles klaar te zetten voor Sinterklaas. En Elena gaat zeker nog een fles willen voor ze naar bed gaat.
En misschien de tweeling ook nog terug een keer. Een enkele keer vragen de meisjes nog eens een fles. Maar wel opvallend, bij mijn weten is er geen enkele keer geweest dat ze het apart deden.
En een gevoel in me zegt dat ik beter al drie flessen klaar zet. Al was het maar omdat de meisjes op die manier proberen toch een glimp op te vangen van Sinterklaas.

“Mama, kom je er niet bij ?”
“Allé Sarah schat, hoe gaat dat nu ?”
“Jij komt er toch soms bij als wij met twee in bad zitten ? Jij kan één van ons toch op jouw schoot nemen ?”
“Dat klopt, ja. Maar Elena wil het misschien niet. Elena, schattebol, wil je dat ik me even uitkleed en me er ook even bij zet ?”
Hevig knikkend geeft de kleinste antwoord waarop Inge zich begint uit te kleden. Ze vind het helemaal niet erg haar even op te frissen, en het klopt dat ze dit al dikwijls heeft gedaan terwijl haar tweeling in bad zat. En ze is er redelijk van overtuigd dat Elena dit ook wel zal appreciëren.
Een minuutje later heeft ze de nodige handdoeken klaargelegd en zet ze zich in bad. En eigenlijk zoals ze zelf al halvelings had verwacht is het Elena die plaatsmaakt zodat ze kan zitten. Elena zelf draait zich om en zet zich met haar gezicht naar Inge toe. En even verwacht laat ze zich diep genoeg zakken zodat ze zo vol mogelijk contact maakt met het warme lichaam van de moeder van haar boezemvriendinnetjes.

“Wat is dat ?”
Terwijl Elena haar vraag stelt, voelt Inge zich ineenkrimpen. Totaal onwetend over de gevolgen heeft Elena haar schaamlippen aangeraakt. Ze herstelt zich echter onmiddellijk en verbaasd kijkt ze in de ogen van het kleutertje dat nu voor haar staat. Ze heeft net haar lichaam gewassen en maakt zich op om ingezeept terug te gaan zitten.
“Ken je dat niet ? Je mama heeft dat ook ? Heb je je mama nog nooit bloot gezien ?”
Elena schudt resoluut het hoofd.
“Wat jij hebt aangeraakt is iets dat enkel vrouwen en meisjes hebben. Mannen en jongens hebben dat niet. Ken je niet het verschil tussen jongens en meisjes ?”
Terug schudt Elena haar hoofd.
“Elena, jawel, je kent dat wel. Jij hebt toch ook gezien dat papa zijn pamper aandeed ? Papa heeft een piemel en wij niet, en die doet pipi met die piemel.”
“Heb jij nog nooit je papa of je broers bloot gezien ? Zoals Sofie zegt, die hebben allemaal een penis. Je mag ook piemel zeggen zoals Sofie deed, maar het gewone woord is penis.”
Opnieuw kan Elena niet anders dan enkel haar hoofd schudden, maar ze laat tegelijkertijd wel merken dat ze het begrijpt.
“En wat jij bij mij aanraakte zijn de schaamlippen, en daarachter ligt eigenlijk ons derde gaatje. Wij hebben vanachter een gaatje voor de kaka, van voor een gaatje voor de pipi, en daartussenin ligt bij meisjes en vrouwen nog een derde gaatje, de vagina.”
“Ja, jij hebt er ook één, Elena. En dat dient om kindjes te maken. Dan steekt de papa zijn piemel in dat gaatje en dan komt er een baby’tje uit.”
Inge schiet onwillekeurig in de lach. Ze heeft dik een maand geleden diezelfde uitleg aan de meisjes gedaan, maar beseft nu dat niet alles volledig is blijven hangen. Ze kijkt naar Elena, maar merkt ook dat die niet onmiddellijk bangheid uitstraalt.
“Sofie heeft gelijk, en ook weer niet, schat. Het klopt dat je op die manier kindjes maak, maar dat gebeurt enkel als je groot en volwassen bent, en Sofie is ook vergeten zeggen dat dat kindje wel eerst negen maanden groeit in de buik voor dat dat er uit komt. En nu is het dringend tijd dat ik jullie verder ga wassen.”


Het moment dat ik ze zie staan in de woonkamer, snap ik heel goed waarom andere mensen denken dat ze drie zusjes zijn. Ondanks het verschil in grootte hebben ze inderdaad wel wat van elkaar weg. Hun neusjes bijvoorbeeld trekken sterk op elkaar, net als hun ogen. Ze zijn verschillend van kleur, maar toch hebben ze ook gelijkenissen.
Nu wordt dit op dit moment natuurlijk wel extra in de verf gezet door hun pyjama’s. Alle drie in nieuwe flanellen pyjama’s met het zelfde motief. Alleen dragen de meisjes een klassieke pyjama, terwijl Elena en model kruippakje heeft met voetjes en drukknoopjes over de volledige lengte van het pak.
Ook Inge heeft haar pyjama al aan, met daaronder duidelijk zichtbaar de bolling van een nachtluier. En ik ruik onmiddellijk bij alle vier de overdadige Zwitsalgeur. Wat dus betekent dat Inge ook in bad of douche is geweest.
“Ga jij anders ook al je pyjama aandoen ? Misschien wel gezellig om alles klaar te zetten in onze pyjama’s.”
“Mag ik mee ?”
Ik ben compleet verrast door de vraag van onze kleinste, en vreemd genoeg lijkt me het dat Inge net niet verrast is.
“Ik leg het je straks wel uit, maar ik denk dat ze beter hier blijft.”
“Elena, lieve meid. Blijf jij maar hier. Ik ga de aflevering van ‘Dag Sinterklaas’ opzetten waarin ze uitleggen wat Sinterklaas altijd graag heef als hij ’s nachts de huizen bezoekt. En dan kan je ondertussen je fles drinken.”
“Mogen wij ook een fles ?”

Als ik enkele minuten later terug beneden kom, ben ik toch wel een beetje verbaasd door wat ik zie. Ik weet niet waar ze het ineens vandaan halen, maar Sarah en Sofie liggen aan weerskanten van hun moeder in de zetel hun fles te drinken, allebei zo goed als in foetushouding.
Elena zuigt ook haar fles, alleen is bij haar wel het verschil dat zij op de schoot van Inge ligt, en dat Inge haar de fles geeft. Te oordelen aan hoeveel er nog in de fles zit, is Inge ofwel veel later gestart, ofwel is Elena veel trager aan het drinken.
In ieder geval kan ik het niet laten dit even op beeld te zetten en dit door te sturen naar mijn moeder. Zij zit uiteindelijk achter de nieuwe pyjama’s. Geen idee hoe ze die heeft opgesnord, maar feit is wel dat ze meer dan welkom zijn. Het is duidelijk dat de decemberkou ’s morgens in huis hangt, en dan zijn flanellen pyjama’s geen overbodige luxe.

Vijf minuutjes later is het idyllische tafereeltje alweer compleet verdwenen. In volle overgave smijt vooral de tweeling zich op het klaarzetten van Sinterklaas. Elena is ofwel te moe, ofwel nog altijd te bang dat Sinterklaas haar gaat overslaan, maar op het moment dat ze haar briefje in haar schoen steekt, zie ik haar zichtbaar trillen.
Ook Inge heeft dit gezien. Ze neemt de kleine meid bij de hand en wandelt met haar naar de ijskast.
“Weet je nog wat Slechtweervandaag graag eet ?”
Je ziet terug de twijfel op het gezicht van de kleuter. Ofwel moet ze echt diep nadenken, ofwel is het terug de twijfel. Pas na enkele lange seconden antwoord ze.
“Wortel ?”
“Ja, helemaal juist. Gaan we er samen één pakken ? We hebben er liggen voor morgen de soep, en we kunnen er gerust eentje missen voor het paard.”
Inge opent de ijskast en haalt een wortel uit de groentenschuif. Het duurt even vooraleer Elena een goed plekje heeft gevonden om de wortel neer te leggen. Ze wil er vooral zeker van zijn dat het paard niks kan omstoten. Het is pas nadat we hebben uitgelegd dat Slechtweervandaag zelfs de afwas van Sinterklaas en Zwarte Piet doet als ze in België zijn, dat ze gelooft dat de wortel gewoon op het kleine tafeltje kan liggen.

Na alles klaargezet te hebben voor Sinterklaas, gaat het stante pede naar boven. Het is later geworden door zowel het bad als het Sinterklaasgebeuren, en we willen morgenvroeg drie kleuters in topconditie.
Het tandenpoetsen wordt zeker niet overgeslagen. De dreiging dat Sinterklaas alles te weten komt en zeker niet wilt dat kindjes zonder tandenpoetsen het bed in kruipen, werkt supermotiverend. Zelden heb ik hen zoveel moeite zien doen om hun tanden goed te poetsen.
Enkele minuutjes later leg ik hen in bed. Het is vanavond mijn beurt. We hebben een beetje een beurtrol zodat elk van ons vroeger aan zijn avond kan beginnen. De tweeling is zo gewend aan het ritueel dat ze in no time klaar zitten voor hun nachtzoen, waarna ze allebei neerploffen in bed en hun fopspeen pakken.
Elena vraagt iets meer werk omdat zij nog in haar trappelzak wordt gestoken, een trappelzak die ook anders is dan de vorige weken, want extra gevoerd en met mouwen deze keer. Je merkt onmiddellijk aan haar gezicht dat ze super hard geniet van het warme gevoel rond haar lichaampje.
Nadat ik de rits omhoog heb getrokken weet ook Elena dat het tijd is om afscheid te nemen. Ze houdt haar armen wijd open als teken dat ze nog een knuffel wilt geven. Met dat ze rechtstaat is dat ook geen probleem. Ik neem haar in mijn armen en nog voor ik iets kan zeggen, plant ze haar lippen op de mijne en geeft me een nachtzoen.
“Slaapwel, papa !”
Vlak daarna laat ze los, legt zich, doet haar fopspeen in haar mond en sluit haar ogen. Ik leg haar deken nog over haar, doe het licht uit en vertrek.

De glimlach op haar gezicht sprak boekdelen. Zij denkt dat ze een psychologische overwinning heeft geboekt. Alleen, zij kan natuurlijk niet weten dat Inge en ik al een week eerder hadden afgesproken dat we ons niet zouden verzetten mocht dit gebeuren. Tegen haar eigen mama en papa gebruikt ze andere woorden, is Inge te weten gekomen, dus mocht ze tegen ons mama en papa beginnen zeggen, dan gaan we dat gewoon laten gebeuren.


Als we de volgende morgen in de slaapkamer komen, slaapt de tweeling nog, maar staat Elena met een betraand gezicht rechtop in haar bedje. De geur die in de kamer hangt is daar hoogstwaarschijnlijk niet vreemd aan.
Terwijl Inge haar dochtertjes wek, vertrek ik met Elena naar de verzorgingskamer op het eerste. Haar hartje gaat als een wilde tekeer. Ik voel dat ze geen koorts of zoiets heeft, dus ik denk dat de angst haar lichaam even in bezit heeft genomen, met alle onwelriekende gevolgen van dien.
Ik leg haar op het verzorgingskussen en ga daarna in de badkamer een bedje vullen met lekker warm water. Zonder eigenlijk iets te zeggen, begin ik daarna met het verschonen. De trappelzak gaat uit, net als haar pyjamapak. Gelukkig hebben die het heelhuids overleefd.
Ik bereid me op het slechtste voor, maar met dat ik de luier open maak, ben ik redelijk aangenaam verrast. De geur is navenant, maar ik zie alleen één redelijk stevige massa. Ik vermoed dat ze pas kaka heeft gedaan toen ze al in haar bedje rechtstond.
Niettemin maak ik haar grondig proper met het warme water, waarna ik haar van een propere luier voorzie, gevolgd door het kruippakje en de trappelzak. De trappelzak maakt haar beneden wel een pak minder beweeglijk, maar het zal er behoorlijk koud zijn, en voor de tweeling hebben we wel een kamerjas, maar voor haar nog niet. En ik weet dat Elena niet te beroerd is om te kruipen.

Beneden aangekomen is het de tweeling die de deur tussen de gang en de woonkamer bezet houden. Niet dat Elena zou willen die deur open te doen. Ze is zo bang dat ik tijdens het naar beneden gaan zelfs hoorde hoe ze haar luier nat maakte. Ze kleeft volledig tegen mij aan, gespannen, als een bezetene zuigend op haar fopspeen, en zelfs dat was dus net voldoende om lang geniet te hebben van haar droge luier.
Sofie doet de deur open en maakt het licht aan.
“Mama, Sinterklaaas is geweest. Kijk, dat zijn die poppen die wij hebben gevraagd. En er liggen hier allemaal mandarijntjes en chocolade, en een grote zak letterkoekjes, en er liggen boeken ook. Kijk, mama, kijk !”
Ondanks het feit dat Inge natuurlijk donders goed weet wat er allemaal ligt, is het enthousiasme van haar dochters zo immens dat ze het ondanks alles even moeilijk heeft. Ik zie haar een paar keer proberen slikken, vooral om niet te laten merken dat er ook voor haar ergens een droom uitkomt, namelijk gewoon zonder je slecht te voelen Sinterklaas er te laten zijn.

Zelfs het overdolle enthousiasme van haar boezemvriendinnetjes is voor Elena niet genoeg reden om toch eens een blik op het tafeltje te werpen. Ze klemt zich nog steeds volledig tegen me aan, haar gezicht begraven in mijn nek.
Ik besef goed genoeg dat ze uit zichzelf geen stappen zal zetten. Daarom forceer ik haar om haar grep te lossen zodat ik haar 180 % kan draaien, en vooral met aar voeten op de grond kan zetten, vlak bij haar eigen schoentje waar nu geen Sinterklaasbrief meer in steekt.
De tweeling is wel zo slim te wachten tot Elena het ook allemaal heeft gezien vooraleer zij zich storten op hun nieuwe poppen. Elena van haar kant trekt wijdopen ogen als ze merkt dat Sinterklaas voor haar twee puzzels heeft gebracht. En meer, want verspreid over het kleine tafeltje staan drie purperen dozen, een tip van de juf.
“Is dat voor mij ?”
“Ik neem aan van wel. Ze staan toch onder jouw schoentje, dus ik denk dat die puzzels toch wel voor jou zijn bedoeld. Puzzel jij graag ?”
Met dat Elena knikt, voel ik ook dat ze loskomt.
“En is dat alleen voor mij ? Mag ik dan niet met de poppen spelen ?”
“Elena, alle speelgoed hier in huis is altijd van iedereen, maar als jij je puzzels mee naar huis wilt nemen straks, dan doe je dat gewoon. Sinterklaas heeft die voor jou gebracht. Dat is wel duidelijk.”

“En is die Lego Friends dan voor ons allemaal ? Die staat een beetje apart.”
“Ik denk dat Sinterklaas dat zo heeft bedoeld. Speel je graag met Lego ?”
“Ja, super graag. Mijn broers hebben veel Lego, maar niets van Friends. Dat vinden ze stom. Ik vind dat plezant om te maken.”
Dat laatste was ook de reden om het te kopen. Het was juf Franka al meer opgevallen dat de meisjes graag spelen met hetgeen Elena voor hen heeft gebouwd.
 

beddenplasser

volwassen peuter
HOOFDSTUK 32 GELUKKIGE VERJAARDAG

“Wat is er ?”
“Hoe bedoel je ?”
“Gewoon. Je bent niet in je gewone doen. Ik zie dat je met iets zit. Daarom, wat is er ?”
“Er is niets. Waarom denk je dat ?”
“Omdat je stiller bent dan anders, afweziger. Je zit met je gedachten te ver weg.”
“Dat kan, maar er is niets.”
“Dat geloof ik niet. Moeders zien dat. Die hebben daar een speciaal gen of zo voor, zeker als het hun kinderen betreft. Ik wil je alleen maar helpen. Ik zie dat je met iets zit, en het lijkt me beter dat er nu uit te gooien dan straks als de kinderen er zijn.”

“Jij bent mijn moeder niet.”
Annick kijkt even achterom en reageert pas daarna.
“Nee, ik ben je moeder niet. En toch. Wij hebben met gemak ondertussen tweehonderd meter afgelegd, en nu pas reageer je op wat ik daarnet hebt gezegd. En dan nog. Waarom zeg je dat zo stilletjes, en zo aarzelend ?”
Inge weet niet te reageren, waarop de moeder van Koen verdergaat.
“Inge Decorte, volgens mij is er een stemmetje in jouw lijf dat heel hard roept om gehoord te worden. En dat heel hard wil zeggen wat er in je omgaat op dit moment. En dat misschien ook tegen jou zit te roepen dat je een nieuwe mama hebt, en dat je dat gewoon moet durven toegeven voor jezelf.”
Als om haar woorden kracht bij te zetten is Annick langzaam dichter tegen Inge gaan aan lopen, en heeft ze haar hand vastgenomen. Inge probeert nog mentale weerstand te bieden, maar de toenadering van Annick heeft wel degelijk effect, want voor ze het zelf nog kan tegenhouden beginnen er waterlanders van haar gezicht te rollen.

“Redt je het tot thuis ?”
“Wat bedoel je ?”
“Je incoverband.”
“Het gaat spannend worden. Ik had dit gesprek van daarjuist ook niet verwacht. Hoe weet jij dat mijn incoverband het mogelijk niet gaat trekken ?”
“Meisje, als ik dan toch je moeder mag zijn, dan moet ik het ook wel goed zijn natuurlijk. Ik ken je ondertussen al wel een beetje, en weet dat je sluizen open gaan als je emotioneel wordt. En ja, ik maak me daarover wat zorgen. Ik zou het heel erg voor je vinden mocht je sebiet daar al staan met een natte broek. Heb je nog reservegerief bij ?”
“Ja, altijd. Misschien moet ik dat toch maar even gaan doen als we aankomen. Ik heb het al meer gedaan. Ze kennen me er al.”

“Je hebt trouwens nog altijd geen antwoord gegeven. Wat maakt je nu zo on-Inges ? Ik hou er niet van als het slecht gaat met mijn kinderen.”
Inge kijkt even opzij naar haar nieuwe moeder. De constante hinten van Annick over haar nieuwe status hebben op zijn minst wel dat effect bij Inge dat ze haar wel kan beschouwen als iemand in wie ze toch blind vertrouwen kan hebben.
“Kathy.”
“Kathy ? Hebben jullie ruzie ?”
“Nee, maar ik heb het gevoel dat er iets mis is gelopen. Ze is twee weken geleden terug gekomen uit Canada, en ik snap nu wel dat ze die eerste dagen andere dingen aan haar hoofd had, maar ondertussen hebben we elkaar nog altijd niet gezien.”
“Heb je haar al gesproken ?”
“Ja, gewoon gebeld. En ze zei dat ze heel groot nieuws heeft, maar dat persoonlijk tegen ons wil zeggen, en niet over de telefoon. En dat ze het heel druk heeft, en ook onverwacht veel tijd moet steken in familiezaken.”
“Ok. Dat lijkt me nu toch niet zo ongewoon. Heeft ze verteld waarover het gaat ?”
“Nee, maar dat wil ze dus allemaal doen als we elkaar zien. En ik had haar uitgenodigd voor vanavond, maar gisteren belde ze dat ze heel het weekend in Nederland zit. Voor het werk. Iets met een rotoire commissie. En eigenlijk mocht zelfs ik dat eigenlijk niet weten.”
“Je bedoelt misschien een rogatoire commissie ? Dat is iets van het gerecht. Maar eerlijk gezegd zou ik me absoluut geen zorgen maken over Kathy. Je krijgt ze echt wel te pakken. Is het niet nu, dan volgende week of nog een andere moment. Daar ben ik absoluut van overtuigd.”
“Waarom dat ?”
“Allez Inge, denk eens na. Kathy is het gewend om te zwijgen tegenover alles en iedereen. Haar functie bij de politie verplicht haar ertoe. En toch kiest zij er zelf voor om te vertellen waar ze naartoe gaat, ondanks dat het eigenlijk niet geweten mag zijn. Dat doe je enkel bij de mensen die het dichtste aan je hart zitten. Echt waar. Kathy is je niet aan het laten vallen. Integendeel.”
Inge geeft geen nieuw antwoord meer, of toch niet met woorden. Voor de tweede keer tijdens hun gezamenlijke wandeling lopen de twee vrouwen hand in hand, maar deze keer is het Inge die doelbewust de hand heeft gezocht van haar nieuwe mama.


“Oma ! Jij bent mee gekomen. Sarah, oma is hier. En mama.”
Sofie pakt haar nieuwe oma al onmiddellijk vast terwijl haar tweelingzus ook komt aangelopen. Allebei dragen ze op hun hoofd een grote kroon, versierd met de nodige krullen en papieren ballonnen, voornamelijk in het roze.
Terwijl Annick zich bezig houdt met haar kleinkinderen, krijgt Inge van juf Franka een grote papieren zak, waar duidelijk een doos in steekt.
“Normaal gezien geven we elk kind iets apart, maar die twee hangen zo sterk aan elkaar, dat we het hebben geriskeerd voor hen beiden een groter cadeau te voorzien. Ze vinden het in ieder geval geweldig. En ik geloof niet dat er veel ruzie om zal zijn, voor zover ik ze ken.”
“Ruzie ? Die twee. Amper. Als er strubbelingen zijn, dan gaan ze eerder zich terugtrekken en beginnen wenen.”
Ondertussen kijkt Inge in de zak en ziet een poppenverzorgingsset zitten.
“Oh ja, inderdaad. Daar gaan ze heel veel plezier mee beleven. Ze hebben bijvoorbeeld al wel een poppenkleedkussen, maar zoiets als dit nog niet. En dat pak Kruidvat-luiers maat 0, daar gaan ze veel plezier aan beleven. Ze doen niet liever dan hun poppen dezelfde beurt te geven als henzelf.
Nu, van ons krijgen ze straks onder andere een dubbele poppenbuggy. Ik zie het al gebeuren dat ze zelf ook nog eens in hun buggy zullen willen. Zo gek lang geleden is het ook nog niet geweest dat ze zelf met de buggy werden gebracht en gehaald.”

“Waar is ons derde meisje eigenlijk ?”
“Die is stilgevallen na ons kringgesprek deze namiddag. We hebben het gehad over verjaardagen en wat we dan allemaal doen, en wat je doet bij feestjes en zo. Eigenlijk een heel geslaagd gesprek, maar nadien was Elena heel stil, en heeft ze zich wat teruggetrokken. Ik denk dat ze nu in het leeshoekje zit.”
“Merci. Ik zal ze eens gaan halen en klaar maken om te vertrekken. Dan kan jij ook naar huis.”

Met dat Inge haar gezicht in de leeshoek steekt, krijgt ze nog maar eens het bewijs dat de drie meisjes met de regelmaat van de klok worden aanzien als zussen. Voor deze ene dag hadden Koen en Inge ’s morgens al niet kunnen weerstaan aan de smeekbede van de tweeling om toch hetzelfde aan te doen van kleding. Normaal gezien dragen ze iets verschillend, op vraag van de school, omdat ze zo sterk op elkaar gelijken dat zelfs juf Franka nog met de regelmaat van de klok verkeerd zit.
Maar nu heeft Elena krak hetzelfde setje kleren aan. Alleen zal haar setje een maat of misschien zelfs twee maten kleiner zijn. Maar juf Franka had dus vandaag drie meisjes met dezelfde kleren aan in de klas.
“Schattebol, we zijn er. Tijd om naar huis te gaan. Kom je mee ? Dan ga ik je nog even een propere pamper geven, en dan kunnen we vertrekken.”
Met zichtbare tegenzin doet Elena het boekje dicht waarin ze aan het kijken was, en zet het terug in het schap bij de andere boekjes. Ze geeft Inge een handje en samen wandelen ze naar de verschoonhoek achter in de klas.
“Vind je dat een mooi boek ? Over wat gaat het ?”
“Poesjes. Ik wil graag een poes, maar batska wil dat niet. Batska vindt poezen stom. Batska vindt eigenlijk alle dieren stom. Ik vind batska stom.”
Inge dringt niet verder aan. Ze voelt goed genoeg aan dat het over Elena’s vader gaat, en dat de relatie tussen Elena en haar vader grondig verstoord is, en wil nu geen koren op de molen smijten. Ze vindt het trouwens opvallend dat Elena’s moeder wordt aangesproken met mama, maar dan met een duidelijk Oost-Europees accent, maar dat haar vader een compleet ander woord heeft. Iets zegt haar dat er iets moet bestaan dat op zijn minst op papa lijkt, maar dat gebruikt ze dan toch niet.

“Heb je zin in sebiet ?”
Inge voelt het kleine meisje verkrampen als Annick haar de vraag stelt. Op zich is het niet de eerste keer dat ze de moeder van Koen ziet, maar de timing van Annick is ongelukkig, want ze draait de hoek van de verschoonruimte om net op het moment dat Elena met blote poep klaarligt om door Inge een nieuwe luier om te krijgen.
Ook Annick zelf heeft het verkrampen opgemerkt.
“Sorry meisje, ik wacht wel eventjes hier om de hoek.”
“Maar schattebol toch. Dat zijn we echt niet van jou gewend. Of was je aan iets anders aan het denken en ben je vooral verschoten ?”
“Ik was verschoten. Was dat de oma ?”
“Ja, dat is de oma van Sarah en Sofie. Zij is meegekomen om jullie af te halen. Ze blijft vanavond voor het feest, en de opa gaat na zijn werk ook naar ons komen.”
“Is ze nu kwaad op mij ?”
“Nee, meid. Helemaal niet. Ik denk vooral dat zij boos zal zijn op zichzelf. Veel kindjes zouden het niet prettig vinden om op jouw leeftijd een luier aan te krijgen en dat andere mensen dat zien. Oma gaat dat even vergeten zijn, dat jij dat misschien niet zo leuk vindt.”
“Ik vind dat niet erg. Ik vind dat plezant als jij mij een propere pamper aandoet. Jij doet dat als een echte mama, net zoals papa dat als een echte papa doet.”

Ze krijgen geen kans van ons gesprekje verder te zetten, want op dat moment komt de tweeling de verschoonhoek binnen, en beginnen ze Elena volledig in te palmen. Nog maar eens slagen die twee er in het humeur van iemand met 720° te doen draaien, vooral in de richting die zij wensen.
Als even later Annick met de drie kinderen al buiten staat, kan Inge niet aan de verleiding weerstaan om toch eens te polsen bij de juf of zij weet hebben van de moeilijke relatie met haar vader.
“Och Inge. Dat hebben wij al meerdere keren gesignaleerd aan het CLB. Maar zolang er geen sporen zijn van fysiek gevaar gebeurt er niets. Dat kind wordt thuis compleet genegeerd door de vader, dus maak me niet wijs dat dat kind geen schade oploopt, maar voor het CLB is er geen reden tot paniek. Niet moeilijk dat zij jullie als haar papa en mama ziet.”
Inges ogen verraden blijkbaar haar gedachten want onmiddellijk gaat juf Franka verder.
“Inge, de verschoonmomenten zijn voor ons ook heel leerrijk. En no way dat ik dit ooit tegen iemand anders vertel, maar ik geef Elena groot gelijk. Jullie zijn veel meer papa en mama voor haar dan dat ze ooit gekend heeft. Die heeft hier in de klas de voorbije maanden bokkesprongen vooruitgang geboekt, en dat heeft alles met jullie te maken. Daar ben ik nu eens van overtuigd.”
“En Inge…”
Juf Franka wacht bewust heel eventjes voor ze verder gaat.
“Elena is een geweldig pienter kind. Die voelt perfect aan dat ze tegen mij kan zeggen dat ze jullie als papa en mama ziet, maar je kan er donder op zeggen dat niemand anders dat weet.”


“Mama, mogen wij met oma naar de speeltuin ?”
Eén blik naar Annick leert me dat zij op het idee is gekomen, en niet Sarah of Sofie.
“Mij goed. Maar wel tegen de zessen ten laatste thuis. En Elena had nog dorst. Ik stel voor dat jullie eerst nog wat drinken.”
“Elena wil niet mee. En wij hebben nog gedronken in de klas.
“Hoe bedoel je, Elena wil niet mee ?”
Inge kijkt naar de kleinste van de hoop, maar die verbergt haar gezicht diep in haar sjaal.
“Echt niet. Ik ga thuis groentjes snijden. Mag ik jou anders vragen om mij te helpen ?”
De truc die Inge toepast om Elena zover te krijgen toch mee te gaan naar de speeltuin wat verder in de wijk draait echter compleet vierkant uit, want gewillig knikt Elena om te zeggen dat ze akkoord is. Was Elena in de klas na het verschonen wat positiever gestemd, tijdens de wandeling naar huis is ze weer volledig in zichzelf gekeerd, waardoor Inge ook had gehoopt op een andere respons op het voorstel van de tweeling.

Terwijl Inge alles klaar pakt om de groentjes te snijden, zit Elena stilletjes mee aan de keukentafel. Ondanks een nieuwe poging van Inge op het moment dat ze thuiskwamen om haar toch richting de speeltuin te doen bewegen, is het resultaat net hetzelfde als op de wandeling naar huis. Elena is gewoon thuis gebleven, in zichzelf gekeerd.
Op het moment dat Inge volledig klaar is, gaat ze zelf zitten, alles in gereedschap om samen met Elena de nodige rauwe groentjes te snijden voor het eten.
“Kom eens hier. Dan gaan we er aan beginnen. Kom maar bij mij.”
Elena gaat haar van haar stoel en wandelt tot naast Inge, niet goed wetende wat er eigenlijk echt van haar wordt verwacht. Inge pakt haar op en zet haar, verrassend genoeg voor Helena, op haar schoot met hun gezichten naar elkaar.
“Elena, meid. Je zit heel duidelijk met iets. Zou je dat niet gewoon beter eerst even tegen me vertellen ?”

Elena blijft ettelijke tijd stil, maar op een bepaald moment voelt Inge haar buik lokaal warm worden, en beseft ze dat Elena het pleit verloren heeft en geplast heeft. Nog geen vijf seconden erna begint ze te praten.
“Ik kan morgen niet naar het verjaardagsfeestje ?”
Inge valt bij wijze van spreken van haar stoel, vooral omdat de moeder van Elena totaal niets heeft laten weten.
“Waarom niet ?”
“Ik kan niet. Wij hadden in de klas een gesprek over verjaardagen en feestjes en de juf vroeg wat er bij een feestje hoorde en iemand zij cadeautjes en de juf zei dat er op een verjaardagsfeestje cadeautjes worden gegeven aan die die er verjaart en ik heb geen cadeautje dus ik kan niet naar het feestje.”
De eerste reflex die Inge heeft is niet een weerwoord te geven, maar Elena gewoon heel dicht tegen zich aan te leggen en te troosten. Nog terwijl ze de kleine meid zo tegen haar boezem klemt, antwoord ze.
“Zal ik eens vertellen wat de meisjes eerder van de week vroegen. Ze vroegen zich af, nu dat jij mama en papa tegen ons zegt, of jij dan een zusje van hen was geworden. Een echt zusje kan natuurlijk niet, maar ik vind het helemaal niet erg om jouw als zusje te zien van mijn meisjes. En wil je nog eens wat weten ? Zusjes geven meestal geen cadeautjes aan mekaar. Die feesten gewoon gezellig mee met hun jarige broer of zus.”
Inge wacht niet op antwoord van de nu nog vijfjarige meid, maar lift haar op en draait haar 180 graden zodat ze samen kunnen beginnen met groenten snijden.


Ik ben kapot als ik eindelijk thuiskom. Gelukkig waren mijn collega’s begripvol toen ik als eerste vertrok, met het geldige excuus dat ik thuis met twee jarigen zat. Maar mijn gevoel zei me ook om te blijven. Nog maar één week voor het winterreces en we hebben echt nog een deadline af te leveren. En die niet halen gaat niet, want de hele fabriek gaat een week toe tussen Kerst en Nieuw.
Ik kom de woonkamer binnen en tot mijn verbazing zie ik enkel twee mensen aan de eettafel zitten, druk in de weer het eten voor vanavond klaar te maken. Eerst begroet ik Inge met onze ondertussen hartelijk zoen op de lippen, blij dat we mekaar zien en weten dat de werkdag voorbij is.
Ook Elena krijgt mijn lippen op de hare. Het valt me op dat onze begroeting ook heel natuurlijk verloopt. Ook met haar is het ondertussen heel gewoon dat we mekaar gewoon begroeten met een kus op de mond. Ik laat haar voor de rest echter vooral gewoon doen. Ze is bezig komkommer in kleinere blokjes te snijden, en ik wil vooral niet dat zij te hard door mij is afgeleid en zich zou snijden.

Ik zie dat Inge nog niet de tijd heeft gekregen om de verjaardagsversiering aan te brengen in de woonkamer, dus ik trek de schuif open waar dat gerief in zit, en neem de slingers en ballonnen die daar nu al bijna een jaar niet meer zijn uit geweest, ook niet toen Inge in juni verjaarde.
Ik zet me mee aan tafel en begin al met het opblazen van de ballonnen. Dit heeft wel voor gevolg dat Elena alleen nog maar gefascineerd kan zitten kijken naar de groter worden dingen recht tegenover haar. Inge heeft dit ook natuurlijk direct door.
“Schattebol, stop maar met snijden. Ik snij die laatste stukjes nog wel. Je hebt me fantastisch goed geholpen. Ga maar van mijn schoot af. Dan gaan we nog eventjes je handjes wassen en dan kan je papa misschien helpen met de versiering.”

Een minuutje later is Elena al op mijn schoot gekropen en heeft ze een ballon in haar handen.
“Kan jij ballonnen opblazen ? Zal ik je misschien even helpen ?”
Een heftig neen schudden verandert nog tijdens de vraag in een schuchter knikje.
Ik leer haar om eerst een ballon gewoon al eens bol te blazen zonder dat er lucht ontsnapt. Dat gaat goed, maar het moment dat ik dan lees om ook echt wat kracht op de longen te zetten, wil het niet lukken. Niet alleen heeft ze nog onvoldoende controle op haar adem om dit tot een goed einde te brengen, maar ook hoor ik enkele keren een luid gesis. Het is duidelijk dat haar kracht ergens anders ook iets laat ontsnappen.
“Da’s helemaal niet erg, meid. Dat komt wel. Is het niet nu, dan later wel. Kom, help mij maar de slingers en de ballonnen op te hangen .”
Gelukkig heeft ze totaal niet door dat ik haar een stuk slinger laat vasthouden dat ook perfect op zichzelf kan hangen om dan de harmonica’s vandaaruit uit te trekken. In ieder geval op het moment dat de deurbel gaat, zijn wij klaar en vliegt zij naar de deur om haar vriendinnetjes binnen te laten.


Elena is gelukkig wat van de schrik bekomen ondertussen. Ze had natuurlijk ook niet verwacht dat mijn vader aan de deur zou staan. Ze was er zo op gebrand om te laten zien aan de meisjes dat ze door haar moeilijke periode door was, dat ze de klik even niet kon maken.
Ook kende ze mijn vader nog niet. Mijn moeder had ze al wel gezien, maar mijn vader tot dan nog niet. Nog voor hij kon zeggen dat de tweeling naast de muur stond om haar te verrassen was ze al wenend naar binnen gelopen.

Maar nu horen we hun spelende geluiden in de tuin. Voor zover ik het kan horen, zijn ze gewoon tikkertje of zo aan het spelen, in het donker, met enkel de verlichting die komt vanuit de omliggende huizen. Wij hebben zelf bewust ook de rolluiken terug naar omhoog gedaan.
Ik hoop alleen dat de drie geen valling oplopen, want van twee van de drie weet ik zeker dat ze rondlopen met een natte luier. En iets zegt me dat de derde niet achter gaat zijn gebleven. En zo’n vochtige poep nu in de kou, da’s vragen dat ze iets op lopen.
Nu, voor de rest zijn ze wel dik ingeduffeld tegen de winterkou, alhoewel dat in onze zo goed als windstille tuin nog zal meevallen. Zeker met de flauwe oostenwind van de laatste dagen is het al bij al nog redelijk te doen.

“Inge, heb jij die mooi kronen gemaakt ?”
“Nee, Frank, juf Franka heeft die gemaakt. Die maakt altijd pareltjes van haar verjaardagskronen, maar ik heb wel de indruk dat ze er dit jaar extra veel tijd in heeft gestoken.”
“Ze zijn in ieder geval heel mooi. En goed dat je er aan hebt gedacht ze hier binnen te laten. Het zou stom zijn dat ze kapot zouden gaan omdat ze buiten spelen en weinig zien. Gaan ze die morgen ook opzetten ?”
“Ik denk het wel, als zij dat zelf willen. Ik weet alleen niet of het mag in de bowling.”
“Dat zie je morgen wel. Zeg eens, schat, kan ik nog iets doen hier in de keuken of zo ?”
“Da’s lief, Frank. Hier in de keuken niet echt, maar zou je misschien de tafel al kunnen dekken ? Weet je alles staan ?”
“Ik denk het wel. En oh ja, nog één dingetje.”
Frank kan het niet laten naast Inge te gaan staan en zijn arm rond haar te leggen.
“Papa klinkt veel mooier dan gewoon Frank.”


“HOEOEOERRRAAAAHHH !!!”
Sarah en Sofie glunderen als we met zijn allen luid een derde keer hebben geantwoord op mijn vader zijn “Hiep hiep hiep !”. En dat was dan nogal logisch al een vervolg op een luid ‘Lang zullen ze leven’. Tijdens het liedje besefte ik pas dat aan Elena geen groot zangtalent verloren is gegaan. Enthousiasme te over, maar daar blijft het bij.
Van Sarah en Sofie weet ik dat die niet alleen graag zingen, maar ook mooi kunnen zingen. Zoals denk ik elke kleuter kunnen zij vlotjes cd’s van K3 meezingen, en ze doen dat echt wel goed. Zij zijn klaar om over enkele jaren muziekschool te gaan volgen als ze willen. Elena had ik eigenlijk nog niet echt horen zingen, en wat mij betreft mag dat eigenlijk zo blijven.

“Zeg eens Sarah, wat gaan we eten ?”
“Macaroni, met heps en kaas.”
“Het is hesp, Sarah, geen heps. Ik heb ook nog champignons gebakken voor diegenen die dat willen, maar die heb ik apart gelaten, want ik weet dat ons Sarah dat niet lekker vindt.”
“En ook spaghetti. Met echte saus. Dat heb ik gekozen.”
“Wow Sofie. Jullie die toch eens iets aparts kiezen. Heel raar. Maar Inge, meen je dat nu dat jij twee gerechten hebt gemaakt ?”
“Gewoon, ik wilde niet één van de twee laten wachten tot de dag erna. Het is eigenlijk het eerste jaar dat ze echt bewust iets kunnen kiezen op hun verjaardag zelf. De vorige jaren moest ik altijd ’s avonds werken. En twee sauzen maken is niet het einde van de wereld, toch niet voor maar zeven personen.”
“Toch sjiek, en wat is dat met die echte saus.”
“Da’s mijn eigen zelfgemaakte bolognesesaus. In het café hadden wij ook bolognesesaus, maar die kwam eigenlijk uit een pot. Als er over was, kreeg ik dat mee naar boven. En een enkele keer kon ik zelf saus maken. Voor de tweeling is dat de ‘echte’ saus.”

Ik bespeur een behoorlijke trots in de ogen van Inge als ze er over spreekt. Ze spreekt zelden over haar tijd in het café, maar het feit dat ze kan zeggen dat de tweeling haar zelfgemaakte saus lekkerder vonden dan die van het café doet haar ogen, ongetwijfeld onbewust, fonkelen.
En tegelijkertijd besef ik maar al te goed dat er wel degelijk een reden was waarom ze die saus maar af en toe kon maken. Ik neem aan vroeg in de maand, als haar loon gestort was en de rekeningen betaald.


“Opa, wanneer kom je terug ?”
“Wanneer dat wij naar hier komen, dat weet ik niet, maar ik weet wel dat jullie volgende week zondag naar ons komen. Dan vieren we Kerstmis bij ons thuis, met iedereen.”
“Och, papa, dat ben ik nog vergeten vragen. Weet jij toevallig iets van onze Pee en ons Veerle ?”
“Ja, absoluut. Voor hen was er geen enkel probleem. Ze snapten heel goed de situatie. Pakt ze maar mee volgende week.”
“Geweldig. Het zal ook goed zijn voor de tweeling, denk ik. Ik ben benieuwd wat de reactie hier gaat zijn. En voor Sarah en Sofie zal het ook de eerste keer zijn dat ze echt met een grotere familie Kerstmis kunnen vieren.”
“Ik kijk er in ieder geval naar uit.”
Frank doet verder zijn toer van afscheid, net zoals zijn vrouw. Elena weet zich niet goed raad te geven. Ze is emotioneel clever genoeg om te beseffen dat ze niet zo’n band heeft met mijn moeder en vader als dat de tweeling dat heeft, maar ik vermoed dat haar gevoelens haar parten spelen. Iets zegt me dat ze niets liever zou willen dan deze twee iets oudere mensen gewoon te omhelzen en hen ook een dikke zoen te geven net zoals haar vriendinnetjes dat kunnen.

“En nu dames, naar boven uitkleden, tanden poetsen, pamper en pyjama aan en dan wacht jullie benden nog een verrassing.”
Meer stimulans dan dat hebben de meisjes niet nodig. Ik hoop alleen dat ze niet denken dat er nog iets te eten valt, want dan gaan ze teleurgesteld zijn. Terwijl Inge de meisjes klaar maakt, doe ik beneden al het nodige. Het is dit jaar later dan ik gewend ben, maar nu pas is de eerste moment dat het eigenlijk echt lukt.

Op het moment dat ik de vier dames naar beneden hoor komen, leg ik net de laatste hand aan mijn voorbereiding. Ik weet dat het gewoon van plastic is, maar ondanks dat geeft het elk jaar weer toch weer een speciaal gevoel, vind ik.
“Wat is dat ?”
“Dat, mijn lieve Sofie, is onze kerstboom. Het is geen echte, jammer genoeg, maar we gaan hem wel versieren. Met ons vijven. Terwijl jullie met mama de dozen uitpakken met kerstversiering g ik ondertussen al wel even de lichtslinger in de boom hangen. Dat doe ik liever nog even zelf.”
Om helemaal in de sfeer te komen zet ik kerstmuziek op. Langzaam maar zeker komt alle kerstversiering in de boom te hangen. Ik sta er ook op dat Inge haar eigen kerstversiering er mee in hangt. Ze had in haar appartement niet al te veel versiering, maar als ik haar er over bevraag, kom ik te weten dat dit van bij haar thuis was, en dat dat één van de weinige dingen was die ze had meegenomen nadat haar moeder was gestorven.

Na het versieren besluiten Inge en ik ook het voorbeeld van de meisjes te volgen en voor ons vroeg te gaan slapen nadat we hen nog in hun bedje hebben gelegd. Op het moment dat ik me klaar leg om mijn arm rond haar te leggen en onze vaste slaaphouding in te nemen, merk ik dat zij met haar gezicht naar mij ligt.
“Koen, ik vond het heel fijn vandaag. Het doet me eigenlijk heel vaal dat mijn versiering mee in de boom hangt, gewoon tussen al de rest. Zo raar, maar toch raakt het mij enorm.”
“Daar ben ik heel blij om. Geniet jij maar gewoon van de kerst, hier en nu, in je nieuwe leven.”
“Daar ben ik volop mee bezig. Kom hier.”
Als antwoord geeft ze me niet zomaar een zoen. Niet alleen blijven onze lippen op elkaar, maar al snel proef ik de zoete smaak van haar tong en beantwoord ik dit op dezelfde manier terug. Onze knuffel duurt ook veel langer dan normaal. Pas na vele minuten liggen we uiteindelijk terug in onze vaste gelepelde positie, heeft zij haar fopspeen nog eens in haar mond gestopt en leidt zij nu mijn hand vol op haar linkerborst als teken dat de nacht kan ingaan. Ze haalt alleen nog heel even haar fopspeen terug uit haar mond en zegt "Ik hou ook van jou."
 
Laatst bewerkt:

beddenplasser

volwassen peuter
HOOFDSTUK 33 KERSTMARKT

Typisch Inge. We hebben al lang de afspraak dat we in en om de school niet openlijk kussen of andere eerder intieme zaken laten zien. En toch kan ze het niet laten mijn hand te nemen en voelbaar met haar vinger een hartje in mijn handpalm te maken.
Ze weet als geen ander dat ik schrik had voor dit moment, maar nu ik hier ben voel ik vooral een gevoel van herkenning en van goesting om het te beleven.
“Ça va ?”
“Absoluut. Ik heb er zin in. Weet je, ik besef eigenlijk nu pas door hier te zijn dat ik het nog nooit als gewone ouder heb meegemaakt. Dus misschien raar dat ik het zeg, maar ik ben even benieuwd als jou.”
“Ik ben blij voor jou. Maar jij gaat me wel leiden, hé. Voor mij is het volledig nieuw. Jij weet tenminste hoe alles in zijn werk gaat.”
Grappig genoeg is het eerstvolgende wat ze doet haar arm in mij haken en mij richting de klas van juf Franka te leiden om de meisjes te gaan halen.

Met dat we in de klas gaan, passeren we ook drie oudere leerlingen, waarschijnlijk van het vijfde of het zesde. Niet abnormaal eigenlijk. Veel van hen werken mee, toch die van het zesde, en waarschijnlijk komen ze gerief halen uit de klas van juf Franka.
We zijn in ieder geval al blij dat er geen andere kinderen in de klas zijn. Normaal gezien staan ze allemaal buiten, en passeren we gewoon nog even langs de klas als ze verschoond moeten worden. Maar nu staat de speelplaats natuurlijk vol, en wachten de kinderen in de gang. Alleen onze drie meisjes wachten ons in de klas op.
Al snel ligt Sofie op de verschoontafel nadat ik eerst al Sarah een propere luier heb aangedaan. Inge maakt hen verder klaar om de vochtige vrieskou buiten te trotseren. Maar met dat ik Sofie haar broek naar beneden doe, zie ik ineens de twee oudere meisjes naast de verschoontafel staan. En de oudere jongen staat een beetje verder met een duidelijk geruste Elena in zijn handen.
En zelfs meer, want zowel Sarah als Sofie geven een duidelijke blijk van herkenning naar deze twee meisjes, iets gelijkaardig als wat ik ook bij Elena zie. Ook geen enkel vreemd gevoel dat ik hen hier nu een luier aandoe. Een echte luier bovendien, want het pak broekjes is eerder deze week opgeraakt, en na de kerstvakantie zullen er geen broekjes meer zijn voor de meisjes. Alleen blijft het pak dat we voor Elena gebruiken hier voor alle veiligheid nog even staan.

Nu pas valt mijn frank. Tien tegen één zijn de twee meisjes en de jongen hun peter en meters, en hebben ze de voorbije dagen al veel met elkaar bezig geweest.
Het is een traditie die ondertussen al een jaar of tien of zo bestaat, en waar nog geen enkele sleet op de formule zit. Om er voor te zorgen dat de leerkrachten na de toetsenweek tijd hebben om te overleggen zijn ze ooit gestart met een peter-en-meterwerking. De laatstejaars nemen laatstejaars kleuters onder hun hoede, en die van het vijfde doen hetzelfde met die van de tweede kleuterklas.
Er worden spelletjes gespeeld, een zoektocht, maar bijvoorbeeld ook een reis rond de wereld in de turnzaal wordt steevast uitgewerkt. En later in het jaar komen die peters en meters nog eens van pas bij het schoolfeest en de kennismakingsdagen, als de oudste kleuters twee dagen gaan meedraaien in de lagere school.
In ieder geval is het iets dat veel animo geeft bij de oudste leerlingen. Het feit dat hen een verantwoordelijkheid wordt gegeven over de kleuters geeft dikwijls een boost aan die kinderen, een boost die ze dan meepakken naar het middelbaar. En als je een goeie match hebt, dan vaart iedereen er wel bij. En te oordelen aan wat ik hier zie, zit dat bij deze drie koppeltjes wel snor.

“Mogen we de meisjes mee nemen ? Wij moeten pas om vier uur helpen, en wij zouden graag met hen al wat spelletjes doen. Of gaan jullie naar huis ? Blijven jullie ?”
“Wij blijven zeker. En als hun mama het ook goed vindt, dan mogen jullie gerust al spelletjes met hen doen. Maar zorg er wel voor dat er nog wat plaatsjes op hun stempelkaart over zijn. Dan kunnen wij er ook nog wat doen met hen.”
“Dat zullen we doen, meneer.”
De vriendelijkheid van de jongen verrast, en de meisjes, zeker de tweeling, kunnen hun gibber niet inhouden als ze het woordje meneer horen. De jongen staat vlak naast me rustig te wachten terwijl ik Elena haar luier onder haar schuif.
“Ik doe dat ook regelmatig bij mijn jongste zusjes. Amina gaat nog maar pas naar de school. Pas na de herfstvakantie. En Aicha is één jaar. Die gaat nog niet naar school.”
“Draagt Amina hier ook luiers op school ?”
“Alleen s middags. Zij doet nog een slaapuurtje.”
Enkele minuutjes later heb ik ook bij Elena haar sjaal goed dichtgeknoopt, haar muts ver over haar hoofd getrokken en haar handschoentjes aangedaan, zodat ze alle drie klaar zijn om buiten het schemerdonker van het gure winterweer te trotseren.

Een beetje later zijn de drie koppeltjes vertrokken richting de speelstalletjes op de kerstmarkt. Juf Franka komt even vragen of we de verschoontafel mee kunnen verzetten in de gang, waar altijd een verschoonhoekje wordt voorzien.
“Wat vind je van die drie ? De Rachid en Kyra, de donkere van de twee, zijn buren en al heel hun leven supergoeie vrienden. Die lopen ook bij elkaar de deur plat, en ik weet dat Kyra ook heel goed overeen komt met zijn oudste zusjes. En Asma woont enkele huizen verder van hun. Zij is dan weer de beste vriendin van Kyra, en komt ook heel goed overeen met Rachid.”
“Eigenlijk wisten we al heel snel dat we die drie met de drie meisjes moesten koppelen, en al zeker de Rachid bij Elena. Dat is echt een match made in heaven. Echt ne crème van ne kerel. Gisteren is die er in geslaagd samen met Elena hier in de leeshoek heel de namiddag te zitten, zonder dat iemand dat goed en wel door had.”
“Wat hebben die dan gedaan ?”
“Gelezen, of hij voorlezen aan haar. En de twee anderen hebben zich over de tweeling ontfermt. Zij hebben heel veel zitten knutselen voor de markt hier buiten.”
“Vonden die het niet raar dat de tweeling nog een luier dragen ?”
“En Elena ook. Dat had ik gisterenmorgen al door dat zij stijf stond van de zenuwen. Ik heb het zelfs niet meer gevraagd en haar gewoon een luier aangedaan vanaf dat ik kon. En als je dan een super dikke knuffel als antwoord krijgt, dan weet je dat je juist zit. Ik ken mijn kindjes ondertussen maar al te goed.”
“En hoe die groten daar op hebben gereageerd ? Zoals verwacht. Er is nog een andere reden waarom we hen hebben gekoppeld. Kyra, die donkere, weet zelf maar al te goed wat het is om niet droog te geraken. Zij heeft ze zelf nog altijd nodig ’s nachts, en we weten van haar twee vrienden dat die er totaal geen punt van maken. Dus geen betere peter en meters dan hen voor die drie.”



Enkele minuten later staan Inge en ik uiteindelijk toch op de speelplaats. Ik weet dat de meeste eetstalletjes nog niet open zijn, want pas voorzien vanaf vier uur, dus ik leid Inge langs alle kraampjes met knutselgerief van de klassen, waarbij nu vooral nog de leerlingen van het zesde leerjaar instaan voor de verkoop. Later nemen ook de leerkrachten plaats achter de kraampjes.
“Is het echt je eerste keer op de kerstmarkt ? Nooit zo eens over gelopen, uit nieuwsgierigheid ?”
“Nee. Ik durfde de confrontatie niet aan, vooral niet met de meisjes als ze dan iets zouden willen eten. Voor mij was vijf euro voor één hamburger veel geld, heel veel geld. Daar kan ik in de Colruyt meer dan twee volledige broden van kopen.”
De commentaar van Inge hakt er toch in. We probeerden met het oudercomité onze prijzen altijd zo schappelijk mogelijk te houden, maar voor mensen die echt in armoede zitten, zijn die prijzen dus wel degelijk veel te hoog.

Aan een kraampje met zelfgevlochten armbandjes blijft Inge staan. Ze kan het niet laten er meerdere van dichtbij te bekijken. De twee meisjes die in het tentje staan kijken verheugd toe, hopend dat iemand iets wil kopen van hun kraampje.
“Vind je ze mooi ?”
“Stom hé, maar ja, ik vind die mooi. En ik denk dat de meisjes dit ook heel leuk gaan vinden, alhoewel ze voor hen misschien toch nog wat groot zullen zijn.”
Ze blijft een tijdje dralen. Het lijkt besluiteloosheid, maar op een bepaald moment zie ik dat er meer aan de hand is. Haar handen trillen, maar ook haar hele lichaamshouding verraadt een ongemakkelijk gevoel. Eigenlijk zonder er veel bij na te denken leg ik mijn hand in haar zij en druk haar tegen me aan.
“Wat is er ?”

“Het klopt eigenlijk niet dat ik nog nooit op de kerstmarkt ben geweest, want ik ben hier een keer komen kijken op de school toen het net kerstmarkt was. Dan waren zij net twee geworden. Toen heeft iemand van de kleuterschool mij rondgeleid, en ik zag toen vooral de leuke sfeer rond de eetstalletjes. Ik heb toen nooit naar die verkoopkraampjes gekeken.”
“En wat heeft dat met nu te maken ?”
“Mama is gestorven in december het jaar dat ze in de eerste kleuterklas zaten, en de jaren daarna zat ik in de grootste miserie de je kon indenken. Ik kon toen enkel denken aan de voor mij hoge prijzen van het eten.”
“Ja ?”
“En nu zie ik dat de armbandjes maar één euro kosten. Zelfs in mijn grootste miserie had ik mijn meisjes een echt armbandje kunnen gunnen van één euro. En dat heb ik nooit gedaan. Daarom dat ik me een slechte moeder voel nu.”

Ik blijf even wachten voor ik hierop antwoord. Ik voel dat ze heel even tijd nodig heeft om alles op een rijtje te zetten.
“Je weet dat je geen slechte moeder bent. Jij hebt geoordeeld op wat je op dat moment wist, en je hebt toen een heel begrijpelijke en juiste keuze gemaakt met wat je wist. Ga je jezelf je keuzes uit het verleden niet verwijten. Vraag je eerder af wat je nu gaat doen.”
“Ik vraag mij dat niet af. Ik heb al gekozen. Daarnet eigenlijk al. Deze twee voor mezelf en die drie voor mijn dochters.”
“Je hebt maar twee dochters, remember.”
“Ik heb er drie op dit moment. Ze zeggen alle drie mama tegen me. Als jouw moeder mij mag adopteren, dan mag ik dat ook met meisjes die mij nodig hebben als mama.”
Het grote verschil is natuurlijk wel dat Inge haar moeder wel is overleden. Ik zwijg maar. Ik besef dat ze even niet van gedacht te veranderen is.


“Kom hier, snollebol. Je zat al te knikkebollen op weg naar hier. Lang gaan we het niet meer trekken.”
Met dat ik Elena uit de bakfiets til en mijn arm onder haar poep leg, merk ik ook op hoe vol haar luier is. De combinatie van de vochtige gure kou met de vermoeidheid en de twee tassen warme chocolademelk heeft dus zijn werk gedaan. Ik ga er van uit dat de tweeling ook wel niet meer droog zal zijn. Ze hebben in ieder geval geen enkele keer gevraagd naar de wc te gaan.
De tweeling is deze keer eerst aan de beurt voor te helpen jassen uitdoen. Ze kunnen dit eigenlijk zelf, maar we zijn hen volop bezig te leren de jas aan de kapstok te hangen en sjaals, mutsen en schoenen ineens op de juiste plaats te leggen.
Met dat Inge ook Elena haar jas heeft uitgedaan, iets waar zij wel nog moeite mee blijft hebben, gaat de deurbel. Ik doe open en voor mij staat, niet geheel onverwacht trouwens, de mama van Elena.

“Mama ? Waarom ben jij hier ?”
“Wij gaan vertrekken. Kijk, iedereen zit in de auto. We rijden nu naar Leuven om je oudste broer op te pikken, en dan rijden we verder door.”
“Maar, moet ik dan nu al mee. Ik mag toch nog één nacht hier blijven ? Dat is toch zo ? Mama ? Gaan wij nu al op reis ?”
Op dat moment schakelt de mama van Elena over in haar eigen taal. Maar ik weet wel ongeveer wat ze gaat zeggen. Zoals elk jaar gaat het gezin op skivakantie naar Slovenië, maar ze hebben dit jaar zelf aan ons gevraagd of Elena bij ons mag blijven. Ondanks alle lessen lukt het Elena simpelweg niet om te leren skiën en al drie jaar lang blijft ze steken in de groep van de absolute beginnertjes, heel dikwijls lokale peutertjes die hun allereerste ski-ervaring opdoen.

Even later zie ik de ogen van Elena blinken van blijdschap. Ze kijkt recht in onze richting.
“Ik mag echt hier blijven ? Ik mag hier vakantie hebben ?”
“Absoluut. Ik heb aan je mama beloofd dat ik jou net zo zal behandelen als mijn twee meisjes.”
“Mag ik dan gaan spelen ?”
“Zou jij niet eerst even dag gaan zeggen tegen je broers en je papa ? Zij zitten klaar in de auto.”
Onmiddellijk valt de frank bij Elena. Ze stormt naar de auto die met brandende lichten midden in de straat klaarstaat. Ze doet de achterdeur open en kruipt op haar broers schoten en knuffelt. Ik besef tegelijkertijd dat haar broers nu ongetwijfeld ook haar volle luier zullen voelen. Geen idee wat er in hen moet omgaan als ze dit beseffen.
Het contrast tussen haar broers en haar papa is immens groot. Haar twee jongste broers krijgen een dikke knuffel en kus, haar papa moet het stellen met iets wat op een knuffel lijkt. Maar mogelijk is de vader ook wat ambetant omdat er op dat moment een auto achter hen aankomt, die natuurlijk niet verder kan.
Haar mama neemt haar nog eens goed in de armen waarna ze instapt en Elena bij ons op het voetpad hen uitzwaait tot ze 50 meter verder de hoek omdraaien. Snel komt ze naar binnen. Met blinkende oogjes kijkt ze ons blij aan.
“Nu zijn jullie mijn papa en mama.”
 

luierdromer

Niet geschoten is altijd mis.
Mooi hoofdstuk maar, kan me inderdaad voorstellen dat de kerstmarkt voor Inge confronterend moet zijn geweest.
Dat 1 euro al veel is als je elke cent 3 keer om moet draaien.
:tmb:tmb:tmb
 

beddenplasser

volwassen peuter
HOOFDSTUK 34 KERSTFEEST

“Dag Inge, komt er in. Het is veel te koud om lang buiten te blijven staan. Eén, twee, drie, vier. Ik mis iemand. Is onze Koen er niet ?”
“Die is de auto ergens aan het parkeren. Hij komt zo.”
“Heel goed. Ik zal de deur tegen zetten, dan kan hij binnen. Zal ik hen even helpen met de jassen of lukt het ze ?”
“Je mag altijd helpen. Waar moeten we ze leggen ?”

Enkele minuutjes later staan er vijf dames in de hal, volledig zonder jassen en andere winterkleding. De voor de meisjes compleet vreemde vrouw spreidt plotseling haar armen wijd open, klaar om hun moeder een welkomstknuffel te geven..
“Inge, kom hier. Ik ben zo blij dat jullie hier zijn. Zalige kerstmis voor jullie en je gezin.”
Met drie dikke kussen, waarvan de laatste vol op de lippen, weet Veerle haar verder te verwelkomen in het huis van haar ouders.
“En wie zijn jullie ?”
Sarah is op dat moment de moedigste van de drie en stelt zichzelf en haar zus en klasgenootje voor.
“Jij bent dus Sarah. Jij hebt een rood kleedje aan. Dat ga ik proberen onthouden. Ga maar gauw dag zeggen tegen opa en oma. Weten jullie de weg ?”
Sarah en Sofie knikken om ter hardst en lopen al weg door de deur de woonkamer in, maar Inge heeft Elena tegengehouden.
“Jij gaat nog even met mij mee naar boven. Ik ga jou eerst even een propere pamper geven vooraleer we dag gaan zeggen tegen oma en opa en de anderen. Jouw luier is al veel te nat ondertussen.”

“Opa, wij zijn er!”
“Ik zie het, en ik hoor het nog beter. Een beetje minder roepen, schat. Kom hier.”
Sofie springt als eerste op de schoot van Koen zijn vader en geeft hem een dikke zoen, gevolgd door haar zus. Maar dan merken ze ook de andere man op die met hun opa aan het praten is.
“Wie ben jij ?”
“Moet ik dat niet eerder aan jullie vragen ? Ik kom hier al vele jaren, maar jullie nog niet. Ik ben jullie nonkel Jasper. Ik ben de man van tante Veerle, degene die jullie daarnet heeft binnengelaten.”
“Ben jij lief ? Die tante Veerle was heel lief tegen ons.”
“Ik ben heel lief. Misschien zelfs nog liever dan jullie tante Veerle.”
Het charmeoffensief van hun nieuwe nonkel is te slecht getimed en gaat de mist in. Met veel achterdocht bekijkt de tweeling hem, niet goed wetend wat dat laatste nu echt betekent.
“Sarah en Sofie, ga maar eerst dag zeggen tegen oma in de keuken. En willen jullie daarna jullie mama eens vragen of ze even tot bij mij en Jasper komt ?”

“Ik hoor ze net de trap op komen. Da’s goed, dan kan ik ze met drie gaan voorstellen aan Ruth en Fien. Ik hoop maar dat die nog altijd met hen willen spelen.”
“We zullen wel zien. Je dochters zijn natuurlijk wel een pak ouder. En als het niet goed lukt, dan zullen ze snel genoeg beneden staan om de poppen boven te halen.”
“Mama, opa zei dat je naar hem moest komen en naar nonkel Jap…, nonkel Jas…, naar die andere meneer.”
“Heeft hij gezegd waarom ?”
“Nee. Hij vroeg dat.”
“Inge, ga maar. Ik weet waarover dat het gaat, en het is in orde. Ik kleed Elena wel verder aan, en ga ze dan voorstellen aan mijn dochters.”


Als ik eindelijk binnenkom in de woonkamer om de kerstcadeautjes onder de kerstboom te leggen, zie ik dat Inge druk in gesprek is met Jasper en papa. Ik laat hen maar doen. Ik weet waarover het gaat, en ze hebben alle aandacht bij het gesprek nodig.
Ik ga verder naar de keuken waar mama, samen met ons Veerle zit te kokkerellen. Ik geef hen een zoen, en daarna een hand aan onze Peter, die als vanouds tegen de chauffage leunt. Ik krijg onmiddellijk de vraag of het gesprek in de woonkamer al klaar is, maar ik kan hen enkel zeggen dat ik er hoop en al een minuutje ben geweest en niet echt geluisterd heb.

Lang hoeven we echter niet te wachten. Enkele minuutjes later komt eerst papa, en dan Jasper even iets te drinken pakken in de keuken. Als laatste komt een betraande Inge de keuken, en ze vraagt direct of mama eventjes tijd heeft.
Met één welgemikte blik naar onze Peter neemt die het kokerellen over van ons mama, waarna die de hand van Inge vastneemt. Samen gaan ze terug de woonkamer in. Ik denk dat zowel ons Veerle, onze Pee als ik heel benieuwd zijn naar het resultaat van het gesprek, maar ik weet ook dat zowel onze papa als Jasper geen woord zullen zeggen. Die eer krijgt ons mama normaal gezien.

“Mag ik eens vragen ? Jasper, hoe komt het dat hij er bij zat. Ik zou net denken dat hij er misschien het moeilijkste mee heeft.”
“Jasper ? Je kent hem echt niet, schattebol. Het is Jasper die ons vanaf het begin heeft begeleidt. Hij is er trouwens mee af gekomen, niet wij. Dat was vlak na de Efteling, toen ze hier voor een dagje waren. We waren er over bezig hoe fijn het wel zou zijn en zo, en hij zei ineens dat het ook perfect kon.”
“Maar hoe weet hij dat ?”
“Dat is zijn job, Inge. Hij werkt op een advocatenkantoor en dat is één van hun specialisaties blijkbaar.”
“En toch blijf ik met veel vragen zitten.”
“Maar dat is toch normaal. En wij gaan jou waar we kunnen er bij helpen. Is er iets dat ik op dit moment kan doen ?”
“Nee, ik moet me terug gaan verschonen. Ik had me daarnet verschoond, maar gewoon door het gesprek en de spanning en misschien ook wel mijn regels die er stillekesaan aankomen weet ik dat ik mijn verband terug moet wisselen. Trouwens, ik rook het zelfs daarnet dat er deze keer een bruine streep in zit. En het stomme is dat ik vergeten ben gewone verbanden mee te nemen. Ik heb alleen nog een nachtluier mee.”
“Dan, schattebol, gaan wij samen naar boven en ga ik jou eens met de grootst mogelijke moederliefde een luier aan doen. Ik ga jou hier niet in een vuil incoverband laten rondlopen.”


“En, ben je ze gaan halen ?”
“Ze gaan eerst nog hun spel afmaken en dan zijn ze er. Maar eentje heb ik dus al mee.”
“Die speelde niet mee ?”
“Nee, al heel de tijd niet blijkbaar. Ze zat in een hoekje in een boekje te kijken, en ik heb gezegd dat ze dat gerust hier beneden kan doen, waar er meer licht is.”
Er moet toch iets magisch gebeurd zijn daarboven, want zo gewoon onze Peter het vertelt, zo ongewoon is het dat Elena rond zijn nek hangt en haar benen rond hem heeft gezwaaid, zijn handen haar geluierde poep ondersteunend.
Onze Peter gaat terug zitten, en zet Elena op zijn schoot, maar het is vooral wat er dan volgt wat zo verrassend is. Inge heeft perfect aangevoeld dat Elena tijd voor zichzelf nodig heeft en heeft haar tutje tevoorschijn gehaald. Onze Peter neemt het vast en leidt het naar haar mond, en zij pikt het zonder problemen dat deze voor haar onbekende haar hierin leidt.
Er is iets dat die twee verbindt, maar ik kan niet zomaar zeggen wat het is. En wat ook zo bijzonder is, is onze Peter. Alsof hij voelt dat hij nu hier vandaag er voor haar moet zijn. Al snel zit hij haar te helpen met lezen. Ze is dan wel een heel pak kleiner, maar qua verstand is ze duidelijk voor op de tweeling. Elena kan al een pak letters en beginnende woordjes lezen, iets waar de tweeling nog aan moet beginnen.

“Peter, vind je het niet lastig dat jij hier een meisje leert lezen dat nog een luier draagt en een fopspeen in haar mond heeft ? Je mag die fopspeen even op tafel leggen mocht die je storen, hoor ?”
“Inge, het verbaast me dat je dat vraagt aan Peter ? Ik denk dat hij het meer dan genoeg herkent.”
“Hoe bedoel je ?”
“Awel, je weet wel. Of. Wacht, Koen, meen je dat nu ? Heb je dat niet verteld ? Meen je dat nu echt ? Ik weet dat je weinig vertelt over ons, maar als er nu een verhaal is dat Inge gerust mag kennen, dan is het dit wel. Peter, vertel jij het Inge of doe ik het ? Op onze Koen moeten we duidelijk niet rekenen.”
De felheid van mijn zus haar reactie overdondert me. Maar ik besef nu ook wel dat ze honderd procent gelijk heeft. Door al het verdriet dat Inge al heeft moeten doorstaan heb ik in een vals gevoel haar te willen beschermen niet veel verteld van mijn eigen thuissituatie. En laat nu net inderdaad het verhaal van onze Peter er wel één zijn dat perfect aansluit bij onze eigen situatie.

Inge krijgt het verhaal in geuren en kleuren te horen van ons Veerle. Hoe hij op vakantie in Duitsland in een speeltuin van de kabelbaan gaat en de kabel boven hem doorknakte. Hoe hij niet alleen een doodsmak maakte, maar bovendien ook nog zwaar werd geraakt door de kabel, en hoe die vooral een rijtwonde veroorzaakte die een groot deel van zijn bekkenbodemspier openreet.
“Hij heeft drie dagen tussen leven en dood in coma gelegen in Duitsland en pas na tien dagen en meerdere operaties was hij stabiel genoeg om overgebracht te worden naar België.”
Tijdens het verhaal van Veerle zie ik in onze Pee langzaam maar zeker zich verder wegsteken achter het verhaaltje dat hij samen met Elena aan het lezen is. Onze Pee leest, en laat dan elke keer weer opnieuw Elena het proberen nalezen. Soms met succes, soms niet. Inge ondertussen hangt compleet aan Veerle haar lippen. Ze is verbijsterd te horen wat ons gezin vroeger te verwerken heeft gekregen.

“En wat heeft dat nu eigenlijk met de situatie bij ons thuis te maken ?”
“Peter zijn bekkenbodemspieren waren compleet aan flarden. Maar daar hangt dus heel veel aan vast. Hij heeft van nul terug moeten leren lopen en zo, en ook naar de wc gaan.”
“Bedoel je …?”
“Dat onze Pee op zijn vijfde terug full time in de luiers zat en dat dat heeft geduurd tot in het eerste leerjaar en ’s nachts denk ik tot in het vijfde ?”
“Dus hij heeft leren lezen in een pamper ?”
“Inderdaad, en een fopspeen was hier thuis zijn redding. En daar is volgens ons mama onze Koen verantwoordelijk voor. Toen we terug thuis waren, was onze Koen, toen drie jaar, zo van slag doordat hij onze Peter pijn zag hebben, dat hij er niet beter op vond hem zijn tutje te geven.
En raar maar waar hielp dat nog ook. Feit is dat onze Pee nog lange tijd hier thuis een tutje had. En hij heeft dus hier thuis heel dikwijls leren lezen met een tutje in zijn mond, zoals nu Elena hier ook zo zit.”

“Peter, heb jij er dan nu nog iets aan over gehouden ?”
“Ja, één ding. En de specialist heeft altijd gezegd dat de kans groot is dat ik vroeg of laat terug incontinent wordt. Mijn bekkenbodemspieren zijn dan wel hersteld, maar ze blijven de rest van mijn leven een zwakke plek. Dus ik was stomverbaasd toen onze kleine hier zei dat hij terug in bed was beginnen plassen toen Inge en de twee klein stierven. Ik was er van overtuigd dat ik veel sneller dan wie ook hier prijs zou hebben.”
“En dat andere ? Of vraag ik teveel ?”
“Helemaal niet. Je hebt het recht dat te weten. Ik zal nooit op natuurlijke manier kinderen krijgen. De kabel heeft destijds ook dat gedeelte geraakt, en mijn zaadleider is er nooit van hersteld.”
“Oh, Peter, sorry dat ik het vroeg. Oh, echt, dat is zo kut voor jou. Kan ik iets voor je doen om het goed te maken ?”
“Dat kan je, ja. Even komen voelen of deze pruts hier verschoond moet worden. Daarnet voelde ik mijn hand warm worden, en ik heb veel te weinig ervaring om dat te kunnen beoordelen.”
Tien seconden later is Inge bij hem en voelt ze even aan Elena haar luier om vast te stellen dat die nog lang niet vol is. Voor ze weg gaat, geeft ze Peter een meer dan intense knuffel, en laat ze pas los op het moment dat zij pas voelt dat hij in orde is.


“PAKJES !!”
Kinderen blijven kinderen. Dan mag er nog een leeftijdsverschil zijn, als het over pakjes gaat, dan weten ze maar al te goed wanneer de tijd gekomen is, en roepen ze het in koor.
Zoals de voorbije jaren altijd gebeurde, hebben de dochters van ons Veerle de eer de manier uit te denken waarop de pakjes verdeeld gaan worden, en deze keer is het gewoon lotje-trek, en ieder trekt gewoon de tafel af een naam uit het zakje.
Ruth en Fien hebben het voorbeeld van Elena en daarna Sarah en Sofie gevolgd, en hebben zich op de schoten van ons Veerle en de Jasper gezet. Fien is als eerste aan de beurt en komt meteen uit bij de jongste van de hoop.

Elena is een beetje overdonderd door het feit dat ze als eerste wordt gekozen. Aangemoedigd door onze Peter wordt ze uitgedaagd alleen haar pakje te gaan zoeken, en dus haar naam te herkennen. Dat het dan ook nog eens van de eerste keer juist is, iets wat Peter haar maar al te graag laat weten, doet haar glunderen van trots.
Grappig eigenlijk, want ondanks dat intelligente kopje ziet een buitenstaander alleen maar een klein kleutertje met een fopspeen in. Tijdens het eten was die natuurlijk uit, maar even snel terug in de moment dat ze door had dat het dessert pas was na de pakjesronde.
En haar pakje bevestigt eigenlijk alleen maar die status, want ze haalt er een kruippakje uit gemaakt van superzachte flanel met een motiefje van allemaal geluierde hondjes en poesjes en dergelijke, met voetjes en met drukknoopjes in plaats van een rits. Eén blik naar Inge is genoeg om te weten dat ze heeft gevraagd of dit sebiet al aan mag. Het blijkt van onze Pee te zijn. Ik neem aan dat hij met ons mama heeft gebeld voor haar maat.

Jasper weet als volgende onze Pee zelf er uit te halen. Opnieuw wordt Elena er op uit gestuurd, en ze is merkbaar teleurgesteld dat onze Pee maar een klein pakje krijgt, amper het dragen waard. Ze klimt terug op zijn schoot en ze mag het in zijn plaats open doen. Maar wel als ze voorzichtig is. Uiteindelijk doen ze het met twee samen, en komen er zaadzakjes uit.
“Zaadzakjes ?”
“Zaden van inheemse planten hier, Inge. In Vietnam heb ik een tuin, maar ginder kan ik bepaalde kruiden van hier niet te pakken krijgen. Nu kan ik ze zelf kweken. En nu weet ik ook dat het van ons mama komt, want zij is de enige tegen wie ik dat al heb verteld.”


Last but not least komt eindelijk Inge aan de beurt. Het grappige is dat zij denk ik als enige niet op voorhand naar de pakjes heeft kunnen kijken, en ze is dan ook verbaasd te zien dat er drie pakjes voor haar zijn, te beginnen met een enveloppe met het cijfer 1 op.

‘Inge, voor je eerste kerstcadeau bij ons wou ik niet zomaar iets geven. Weet dat wij allemaal op onze manier hebben meegeholpen aan deze cadeau. En een cadeau die uit twee delen bestaat.
Het eerste cadeau ga je herkennen, want het werd al eerder gegeven vanavond (ja, er is wat gefoeterd met de namen, zodat jij zeker later deze cadeau kreeg). Koen heeft me verzekerd dat jij er ook van gaat kunnen genieten.
Het tweede cadeau, daarvan mag je zelf beslissen of je het houdt of weggeeft. Als je het weggeeft, dan is hij voor Omi en Opi bedoeld. En als je dat doet, dan volgen er tranen, en dan is er geen weg terug. Dan wordt je hun geadopteerde dochter. Want jij gaat het mogelijk niet herkennen, maar zij des te meer.’


Nieuwsgierig geworden kan Inge het niet laten het pakje met het cijfer 2 op vrij krachtig open te scheuren, en ze haalt er een exacte kopie van het kruippakje van Elena uit, alleen dan ettelijke malen groter.
Hoe hard ze het ook probeert te verbergen, je ziet gewoon aan haar ogen dat ze ongelooflijk blij is met dit cadeau. Heel zeker weten dat niet alleen Elena vanavond haar nieuwe aanwinst zal aan hebben.
En na haar eerste verbazing volgt een kleine vragenronde, waaruit blijkt dat Veerle de dader is, maar dat mama haar de maten heeft doorgegeven. Maar dan ook blijkt dat Veerle eigenlijk het cadeau van Elena heeft verzorgd. De stof komt van onze Pee, die blijkbaar dat heeft meegebracht uit Vietnam, ginder speciaal gemaakt. En een vriendin van ons Veerle heeft alles op maat gemaakt, zowel dat van Elena als van Inge.

Het tweede cadeau doet Inge een heel pak voorzichtiger open. Ze haalt er een lange smalle doos uit, en kijkt even in de doos. Ik weet zelf wel wat er in de doos zit, maar laat niets merken om haar niet te beïnvloeden.
Nadat Inge heeft gekeken in de doos, blijft ze zwijgen en gaat nu bij wijze ieder van ons met haar ogen zoeken, in de hoop bevestiging te krijgen van haar keuze. Maar tenslotte zet ze Sarah die bij haar op schoot zit eventjes recht, en wandelt met de smalle doos naar mijn moeder en vader.
“Annick en Frank, omi, opi, mama, papa, ik heb via een brief de keuze gekregen wat hier in zit voor mezelf te houden of aan jullie te geven. Ik heb heel eventjes nog nagedacht maar eigenlijk wist ik het voor mezelf al langer. Daarom dat ik dit nu met heel veel liefde aan jullie geef.”
 

babybootje

Nieuw lid
Na een tijdje geleden winkelierster te hebben gelezen op wattpad per toeval dit verhaal tegen gekomen. Net zoals winkelierster is dit echt een topverhaal en zeker een van de beste verhalen die ik heb gelezen. Ik hoop dat er nog spoedig een vervolg zal komen, ik ben erg benieuwd naar het vervolg.
 

beddenplasser

volwassen peuter
Na een tijdje geleden winkelierster te hebben gelezen op wattpad per toeval dit verhaal tegen gekomen. Net zoals winkelierster is dit echt een topverhaal en zeker een van de beste verhalen die ik heb gelezen. Ik hoop dat er nog spoedig een vervolg zal komen, ik ben erg benieuwd naar het vervolg.
Vervolgen komen er zeker, maar het dagelijkse leven en andere hobby's/engagementen vragen de laatste tijd zoveel energie van me dat ik amper nog tot schrijven kom. Maar ik ben niet de persoon die een begonnen onafgewerkt laat.
 

beddenplasser

volwassen peuter
HOOFDSTUK 35 ONSCHULDIGE KINDEREN

“Mama, kijk eens. Ik vind die mevrouw haar borsten helemaal niet mooi. Die van jou zijn veel mooier.”
Met één welgemikte opmerking weet ze heel veel te zeggen. Het werk van Fouquet, eén van de absolute topstukken van het KMSKA wordt met één zinnetje in haar ogen gedegradeerd tot een mislukt eerstejaarspaneeltje, want niet mooi en niet juist.
Iets wat trouwens ook door meerdere mensen in de zaal is gehoord, want de vijf-zes mensen rondom ons kijken allemaal in haar richting en dan, onwillekeurig, in de richting van Inge.
Ook de gids die een groep Duitstalige toeristen rondleidt is even het noorden kwijt, want ik merk dat zijn rustige toon plots opgehouden is, en dat hij nu de nodige uhm’s laat klinken.
Het meest zichtbare in de zaal is echter de zaalsuppoost. No way dat die ooit nog op een neutrale manier naar dit schilderij zal kunnen kijken, te oordelen aan het feit dat hij de zaal even verlaat, ondanks het feit dat er in deze zaal behoorlijk wat volk is.

Inge is ondertussen knalrood geworden, want die heeft natuurlijk ook wel door dat de vergelijking met haar boezem wordt gemaakt. Ondanks het feit dat ze in het verleden net haar boezem meer dan eens heeft gebruikt om klanten te lokken, nu voelt het ook voor haar zichtbaar aan als ongemakkelijk.
Ze wandelt rustig naar de kleine meid, gaat op haar hurken zitten zodat ze op ooghoogte zit, geeft haar een knuffel, maar ik zie ook dat ze haar iets in het oor fluistert. Waarschijnlijk iets in de trant dat het nogal luid was. Of misschien ook wel gewoon een dikke dankuwel dat ze haar borsten mooier vindt. Ik moet het eigenlijk niet weten.

Eén ding is me veel meer opgevallen. Tot nu toe was ze zich heel goed bewust van haar situatie en was ze heel voorzichtig wanneer ze het zei. Enkel mijn ouders, mijn broer en zus en haar juf weet het, maar nu heeft Elena alle schroom laten varen en heeft ze tegen Inge voor een volle zaal onbekenden gezegd dat ze haar ‘mama’ is.
Maar Elena blijft gewoon haar kleine zelf. Nadat Inge haar heeft toegefluisterd, wandelt ze doodgemoedereerd naar Sarah, die gehurkt op de grond bezig is met háár zaalopdracht van ‘Uit met Vlieg’. Ze zet zich naast haar, haar benen redelijk wijd open en begint net als Sarah haar opdracht te doen. Dat je daardoor inkijk hebt op de verdikking die haar ondertussen blijkbaar natte luier veroorzaakt kan haar worst wezen.


Die twee zijn echt wel een match made in heaven. En je moet het onze Pee aangeven dat hij haar zomaar erbij neemt. Op het moment dat ons Veerle met haar twee dochters en onze Pee in haar gezichtsveld waren, was ze al niet meer te houden.
De kus op de kaak bij ons Veerle en bij Ruth en Fien was niets vergeleken bij de sprong in zijn armen en de kus vol op de mond, een kus die hij trouwens deze keer wel verwachtte en met veel liefde gewoon beantwoordde.
En nu dus op weg naar de kade. Ik wil echt niet weten welke truken hij heeft moeten uithalen bij zijn werkgever om dit gedaan te krijgen, maar zeker is dat op zijn minst Ruth en Fien een dijk van een spreekbeurt zullen kunnen houden over baggerboten in de loop van het schooljaar. En ongetwijfeld met veel foto’s of misschien zelfs een filmpje.
Enigste voorwaarde is dat het bezoek enkel met familie, dus de vijf nichtjes kan. Hij weet verdomd goed dat Elena geen familie is, maar hij heeft het toch maar gedaan gekregen dat zij vrolijk mee de reusachtige baggerboot kan bezoeken, die toevallig deze dagen aan de Kaaien ligt. Volgens onze Pee kijkt de Nederlandse kapitein er even hard naar uit om hen op zijn boot te ontvangen als hij zelf.

Nu, dat de band tussen hem en Elena niet meer stuk kan, dat was natuurlijk met Kerstmis al duidelijk. Zeker het moment dat Elena na haar verschoonbeurt met haar pas cadeau gekregen kruippak naar beneden kwam, zich op zijn schoot zette en duidelijk maakte dat hij haar een fles ging geven, ontpopte hij zich tot de ideale babysit.
Onze Peter en kinderen, nooit gedacht dat dit zo goed zou lukken. Maar om de één of andere reden lukt dat bij Elena dus wel. Ik zie hem nog niet direct haar luiers verschonen, maar ik ben er nog meer dan anders van overtuigd dat hij door een vuur zou gaan voor zijn nichtjes.


“Koffie voor jou, kleine broer, en koffie verkeerd voor jou, kleine zus.”
Gewoon aan de manier waarop dat Veerle het zegt merk ik al op dat ze het tegelijkertijd enorm meent en er plezier in heeft ons zo te noemen. Uiteindelijk was het idee van Kerstmis toch in grote mate haar idee geweest, en het is uitgedraaid zoals zij had gehoopt.
Dat Inge mijn ouders de kaars cadeau deed, daar waren we met ons drieën eigenlijk vrij zeker van, maar we wisten niet goed hoe de reactie van vooral ons mama ging zijn. Op het moment dat zij de doopkaars in handen kreeg van Inge, was al duidelijk dat het een schot in de roos was, want onmiddellijk kreeg ze tranen in de ogen. Ze nam Inge haar handen vast en leidde haar naar het plekje boven de schouw waar drie kaarsen stonden te branden.

Pas daar kreeg Inge het verhaal te horen van de eerste Inge. Inge die veel te vroeg en doodgeboren was en twee jaar na mij kwam. Inge die niet zo genoemd mocht worden volgens de pastoor want niet levend geboren en dus ook geen mogelijkheid om te dopen. Inge die ook voor de gemeente niet kon worden ingeschreven, en dus naamloos bleef. Inge die er ook voor zorgde dat mijn moeder nadien geen kinderen meer kon krijgen. En nu was er wel een Inge, en was er wel plaats voor die zo lang verhoopte vierde kaars.
Inge mocht zelf haar eigen kaars aansteken en ze bij de drie anderen zetten. Het kostte al moeite om dit te doen omdat ze elke keer weer opnieuw de lucifer afbrak van de grote spanning, maar na meerdere pogingen brandde dan toch die vierde vlam, en vielen nieuwbakken dochter en moeder elkaar in de armen.

“Koen, er is toch iets dat ik van jou wil weten. Ik weet dat Inge er totaal niks aan kan doen, en de meisjes zijn lang niet de enige op hun leeftijd, maar jij plast dus blijkbaar ook nog altijd gewoon in bed. Ik zou toch verwachten dat de ziekenkas moeilijk doet met terugbetalen. Of zie ik dat verkeerd ?”
“Veerle, de ziekenkas heeft inderdaad al zitten polsen bij mij voor een plaswekker. Maar ik ben begin van de maand nog bij mijn uroloog geweest en die gelooft niet dat een plaswekker nog gaat helpen. Mijn bedplassen had eigenlijk al lang gestopt moeten zijn. Het psychosomatisch aspect kan nog te weinig mee spelen.
Wat er nu bij aan de gang is, is eigenlijk een fysiek gebrek aan motivatie. Mijn lichaam wil het eigenlijk zelf niet. Ik heb luiers nodig om rustig te slapen. Slaap ik zonder luier, dan slaap ik minder goed, en zal het bedplassen terugkomen, maar tegelijkertijd zorgen de luiers ervoor dat ik mentaal het loslaat, en dus ook in bed plas.”
“Dus eigenlijk zou je, als je van het bedplassen terug af wil, de luiers moeten laten en moeten leren vertrouwen op je lichaam dat je wel droog blijf terug. Waarom dan geen plaswekker ?”
“Omdat enkel intensieve slaaptherapie me daarbij kan helpen. Een plaswekker zou volgens mijn uroloog alleen tijdelijk succes opleveren.”
“En zo’n intensieve slaaptherapie ?”
“Is duur, en vooral een wachtlijst waar ik onderaan blijf bengelen, want vooral gericht op mensen met slaapproblemen waarbij de gezondheid wel op het spel staat.”
“Dus… ?”
“Ik mag kiezen van mijn uroloog. Zolang ik zelf geen probleem heb met mijn luiers, attesteert hij ze.”
“En dus blijf jij gewoon net als de rest van jullie gezinnetje in de luiers. Mij niet gelaten. Ik vroeg het me gewoon af.”


“Hangdagje ?”
“Ik denk het. Zie die daar nu zitten. Ah ja, zitten. Hangen dus.”
“Dus ons idee om terug naar buiten te gaan ?”
“Da’s goed voor de vuilbak, vrees ik. Misschien morgen. Maar zeker die kleinste gaat vandenamiddag haar bed in, en best ook de tweeling.”
“En jij ?”
“Goh, weet ge, Koen. Ik zou heel graag straks ook mee terug het bed in. Die dag gisteren was vermoeiender dan ik dacht. Eerst het museum, en daarna met Veerle en dan terug het museum in om mijn schoolopdracht verder af te maken. En dan gisterenavond alle verhalen van de meisjes.”
“Ik weet het. Dat was duidelijk een schot in de roos. Die bleven vertellen. En misschien maar goed dat je er nog aan had gedacht ook de tweeling toch even terug een luier aan te doen voor ze met onze Pee vertrokken. Ze waren goed nat. Onze Pee vertelde me dat die meisjes op zo’n boot laten gaan niet ideaal zou zijn. Zelfs die van ons Veerle hadden er last mee, zei hij.”

“Over Peter gesproken, is die al vertrokken ?”
“Die hangt normaal gezien al in de lucht. Onze papa en mama zijn die vanmorgen gaan afzetten in Schiphol en gaan dan blijkbaar In Nederland blijven voor een paar dagen. Die gaan dus Oud en Nieuw daar doen.”
“Jullie vieren dat totaal niet ?”
“Toch niet met de familie, nee. Nu, Inge en ik hielden het ook altijd klein. Zeker vanaf dat we in de kinderen zaten hebben we het altijd hier thuis gedaan. Dus nu Kathy er zal zijn, zal het ook voor mij wat speciaal zijn.”
“Ik ben er bang voor. Ik heb de voorbije jaren altijd moeten werken met Oud en Nieuw. Geen idee of ik me ga kunnen amuseren.”
“Tuurlijk wel. We gaan gewoon gezelschapsspelen doen. En laat Kathy je maar leiden. Voor je het weet is heel je avond gevuld.”
“Hmm. Dat zal dan inderdaad al anders zijn dan de vorige jaren. Toen werd ik zelf altijd gevuld.”

Ik laat de cynische opmerking van Inge maar passeren. Het is haar manier om haar verleden stukje bij beetje los te laten. En ook besef ik dat haar toon verhardt nu ik over Kathy begin. Dat ze amper iets van zich heeft laten horen sinds ze terug is uit Canada is heel vreemd, maar niettemin was de manier waarop ze het Whatsapp’je beantwoordde toen ik haar vroeg voor Oudjaar overduidelijk.
Zonder dat ik er zelfs maar iets over had gezegd of voorgesteld in die zin had ze geantwoord dat ze eindelijk een avond en morgen had om bij te babbelen. Ze had heel belangrijk nieuws aan te kondigen.
Toen ik Inge vertelde dat Kathy wou blijven slapen zag ik haar gezicht opfleuren, maar de moment dat ze het tweede gedeelte van haar zin te horen kreeg, sloeg dat om in onweer. Onweer dat nu na meer dan een week nog altijd niet volledig is gaan liggen.

Gelukkig krijgt Inge niet de kans om verder weg te zakken in haar weemoed, want Elena komt aanwaggelen, moe en hangerig, en met een doorhangende luier die dringend verschoond moet worden.
“Ik moet kaka doen.”
“Dan zullen wij eens naar boven gaan, hé meid.”
Onze nu nog vijfjarige houdt reikhalzend haar armen open, gericht naar Inge. Die heeft er deze keer geen enkel probleem mee om volle liefde te schenken en neemt haar in haar armen en samen gaan de twee naar boven. Ik neem aan dat ook Inge er ineens van zal profiteren haar eigen incoverband ook te verschonen.

Gelukkig maar dat ze voor morgen ook nog mooi weer hebben voorspeld. Alleen ’s avonds zou het weer keren, maar tegen dan zitten we al lang terug binnen om de verjaardag van Elena te vieren. Ze verjaart wel met Oudjaar zelf, maar dan wordt ze thuis verwacht ’s morgens en kunnen we het niet vieren. Daarom bij ons morgenavond dus, en de zaterdag voor ik haar naar huis breng, wacht haar nog een kleinigheidje. En voor vandaag pyjamadag, luierdag, filmdagje misschien, we zullen wel zien.


Opmerkelijk toch hoe snel je aan bepaalde zaken gewoon wordt. Enkele weken geleden is Inge consequent mijn intieme zone beginnen in te smeren met talkpoeder elke keer als ze mijn luier aandoet.
Nu voel ik het frisse poeder op mijn huid vallen en Inge haar vingers het rustig te verspreiden. Ik wordt nog altijd opgewonden als ze me daar beroert, maar het is gelukkig niet meer zo erg als in het begin. En dat Inge ook enkel maar een luier aan heeft en verder niets, helpt natuurlijk ook niet.
En ik moet aan mezelf toegeven dat het lijkt of Inge me alleen maar meer opgewonden maakt nu ze de beslissing heeft genomen mijn zus te worden. Zoals het er nu uitziet, gaan we zeker ooit seks hebben, al was het maar omdat ze nog altijd van mij kinderen wilt hebben.
Maar ook los daarvan lijkt het alsof ze als nieuwe zus alleen maar aantrekkelijker voor me is geworden. Ze is als het ware een verboden vrucht geworden, en net daarom valt het me moeilijk niet te genieten van haar lichaam.

Tegelijkertijd weet ik dat Inge dit is beginnen doen om ook voor haarzelf nog meer vertrouwd te geraken met mijn lichaam. Iets wat ze trouwens ook met zoveel woorden tegen me heeft gezegd.
Ze wil elk deel van mijn lichaam kunnen beschouwen als het hare, zodat de uiteindelijke stap naar echte seksualiteit gemakkelijk te nemen is. Net zoals ik haar lichaam ten volle mag aanschouwen en aanraken.
Onze band is de laatste weken daardoor alleen maar sterker geworden. We blijven voor onszelf duidelijk de grens trekken qua lichamelijkheid, maar hebben er ook veel minder moeite mee om die grens op te zoeken en er voor te zorgen dat dit zo flinterdun mogelijk is.

Net op het moment dat Inge op het punt staat mijn luier dicht te doen, gaat plots de deur open. In de deuropening zie ik Elena staan in haar trappelzak, fopspeen in de mond, haar knuffeltjes dicht bij zich.
Zonder een woord te zeggen kijkt ze even hoe Inge rustig mijn luier dicht kleeft. En eenmaal dit gebeurd is, komt ze dichterbij geschuifeld en klimt ze op het bed. We krijgen zelfs niet de kans onze pyjama’s aan te doen, want ze kruipt over me en zet zich tussen onze beide kopkussens.

Het is voor ons tweeën heel duidelijk wat er gebeurt. De spanning bij Elena is gewoon nog te groot o te kunnen slapen. De spanning om terug naar huis te gaan morgen, na dit weekje onbekommerd genieten bij ons. De spanning om na een week terug een gewone onderbroek aan te hebben en terug een grote meid te moeten zijn.
Maar ook de spanning die het feest deze avond gaf zal nog wel in haar systeem zitten. Zeker ook haar cadeau zal wel nog een belangrijke rol spelen in haar spanningsverwerking, een cadeau die ze nu volledig aan heeft, want body, pyjamapakje en trappelzak uit het zelfde prinsessenthema, net als haar nieuwe fopspeen. Alleen haar knuffeltjes zijn blijkbaar dezelfde van ervoor gebleven.

En nu is ook duidelijk dat we vannacht hier met drie zullen slapen. Alhoewel, ik moet mezelf verbeteren. Elena komt niet voor mij, maar voor Inge, en dan vooral om zich te kunnen begraven tussen Inge haar borsten. Elena heeft iets met stevige borsten, en zoals nu hier in de slaapkamer weet zowel Inge als ik dat Elena ze nodig heeft.
Ze heeft dat bij Helga, ze heeft dat eigenlijk ook bij juf Franka en zeker ook bij Inge. En het samen in bad gaan heeft er ook voor gezorgd dat Elena nu heeft gemerkt dat rechtstreeks huidcontact nog veel fijner aanvoelt. Het brengt haar in ieder geval nog veel dieper in babymodus, dat zeker.
Terwijl ik mijn pyjama aandoe, en het groot licht al uit doe, legt Inge de kleine meid tegen zich aan, haar hoofd begraven mooi tussen de twee rondingen. Nog terwijl Elena probeert zoveel mogelijk huidcontact te maken met Inge, doet Inge haar slaapkleedje over hen beiden aan, en leidt ze zichzelf en de nog één nacht vijfjarige in ligstand. Ik zorg dat de deken knus over hen ligt, en leg mezelf dan onder het andere deel van de deken en doet het nachtlampje uit. Morgen er vroeg uit voor de bakker.
 
Bovenaan