Nog niet klaar Zomersneeuw

Hoe goed is dit verhaal?

  • 1

    Stemmen: 0 0,0%
  • 2

    Stemmen: 0 0,0%
  • 3

    Stemmen: 0 0,0%
  • 4

    Stemmen: 0 0,0%
  • 5

    Stemmen: 0 0,0%
  • 6

    Stemmen: 0 0,0%
  • 7

    Stemmen: 1 7,7%
  • 8

    Stemmen: 1 7,7%
  • 9

    Stemmen: 2 15,4%
  • 10

    Stemmen: 9 69,2%

  • Totaal stemmers
    13

Snakebite

Superlid
ZMS19.png

Hoofdstuk 19: Bliksem

“Een tattoo?”

Maya kijkt Pip met een vriendelijke glimlach aan, maar het is ook duidelijk dat ze het punt hiervan niet helemaal begrijpt.

“Ja”, stamelt Pip voorzichtig.

Ze neemt een afwachtende houding aan in het gesprek, duidelijk op zoek naar informatie in de reactie van Maya. Zachtjes wrijft ze nog eens over haar tatoeage. De heldere zwarte lijnen verraden dat deze nog vers is. De lotusbloem springt zo’n beetje van de achterkant van haar been af, maar het heeft iets elegants. Niet te groot, niet te klein. Fijne lijntjes zonder kleur. Erg artistiek.

“Ik vind hem erg mooi”, reageert Maya. “Het past wel bij je.”

“Gelukkig”, zegt Pip. “Mijn moeder vindt het vreselijk en sindsdien vind ik het lastig om in te schatten hoe mensen over bepaalde dingen denken.”

“Dacht je nou echt dat ik moeilijk zou gaan doen over een tattoo? Het is mijn zaak ook helemaal niet. Je bent 19, dus je beslist toch gewoon lekker zelf wat je met je lichaam doet?”

Pip knikt en rolt haar broekspijp weer naar beneden.

“Er is iets anders, hè?”

“Eigenlijk wel”, geeft Pip toe. “Ik wilde alleen eerst je reactie peilen. Want dit is wel wat heftiger.”

“Oké. Kijk, Pip, je mag me alles vertellen wat je wil. Ik zal mijn mond houden tegenover je moeder, en zo. Maar ik krijg hier de kriebels van, dus zeg het maar gewoon rechtuit.”

Pip zet haar linkervoet weer op de grond, voordat ze haar rechtervoet op de stoel zet. Als ze die broekspijp heeft opgerold, kijkt ze Maya onzeker aan..

De volgende ochtend kost het Sam opvallend weinig moeite om wakker te worden. Het is voor het eerst in een tijdje dat ze echt goed door heeft kunnen slapen, zonder zich zorgen hoeven te maken om al die problemen die het universum zo graag in haar richting stuurt. Ze kan zweren dat ze ergens zelfs de vogeltjes hoort fluiten.

Als ze het dekbed van zich af slaat en op de rand van haar bed gaat zitten, merkt Sam dat die nare knoop in haar maag voor een groot deel is verdwenen. Terwijl ze naar haar de grote spiegel kijkt, Het verdriet om Noa is niet weg, maar het overheerst niet meer. De bezorgdheid om haar herkansing is niet weg, maar het is een stuk minder aanwezig. Dankzij Pip.

“Heeft ze toch weer gelijk gehad”, fluistert Sam tegen haar spiegelbeeld.

Het telt niet als Pip het zelf niet kan horen.

Sam staat op, fatsoeneert haar pyjama een beetje en vertrekt dan naar de woonkamer. Zelfs het gekraak van haar luier kan haar humeur nu niet verstoren.

Maya en Juultje zitten al aan de ontbijttafel. Sam glimlacht als ze ziet dat Maya grote moeite heeft om Juultje haar tafelmanieren te verbeteren. Blijkbaar had ze haar vinger in de pot chocopasta gestoken en in haar mond gestopt, maar dat ziet Maya natuurlijk niet zitten. Sam zelf ook niet, trouwens. De chocopasta slaat ze even over vandaag.

“Goedemorgen”, groet Sam, terwijl ze rechtstreeks naar de kan met koffie loopt.

“Goedemorgen”, reageert Maya.

Vrolijk als altijd. Hoe groot de chaos aan tafel ook is. Ze gebaart naar Juultje dat ze Sam ook een goedemorgen moet wensen, maar het meisje weigert nog steeds te praten. Onder aanmoediging van Maya wil ze dan nog wel naar Sam zwaaien.

Sam zwaait speels terug met haar vrije hand en – als ze gaat zitten – geeft ze Juultje er een aai over de bol mee. Juultje observeert het met verbazing. Maar aangezien ze rustig is, kan Maya verder met andere dingen.

“Zeg, Sam”, brengt ze nog amper uit, met een flinke hap boterham in haar mond. “Klopt het.. dat jouw auditie op je verjaardag is?”

Maya bladert een beetje heen en weer door de kalender.

“Klopt”, reageert Sam. “Op het conservatorium ben ik tenminste lekker afgeleid van het ouder worden.”

“Ja, wat is dat nou! Je wordt 18! Denk maar niet dat je daar zomaar mee wegkomt”, grinnikt Maya. “Weet je al wat je wil hebben?”

“Een toelating tot het conservatorium, rust en geld?”

“Ik kan je alleen met het laatste helpen, vrees ik. Waar heb je trouwens geld voor nodig?”

“Pip en ik gaan winkelen vandaag”, zegt Sam, zo onopvallend mogelijk.

“Ach, lieverd. Dat gaat helaas niet door”, zucht Maya. “Pip kan voorlopig niet komen.”

Sam verslikt zich bijna in haar koffie.

“Hoezo niet? We hebben het gisteren afgesproken!”

“Dat zei ze inderdaad. Maar er is gisteravond iets tussengekomen. Ik kan je niet vertellen wat dat is, omdat Pip me dat specifiek gevraagd heeft. Je zult haar even wat tijd moeten geven.”

“Maar ze komt wel terug?”

“Daar ga ik wel vanuit.”

Sam zucht en leunt teleurgesteld achterover in haar stoel. Ze had zich er nog op verheugd, ook! Ondanks dat ze weigert om het shoppen te noemen. Tijd doorbrengen met Pip werkt blijkbaar gewoon helend voor Sam.

Stilletjes kijkt Sam naar Juultje, die zowaar een ondeugend plannetje bedacht blijkt te hebben. Juultje doopt haar speen flink in de pot chocopasta, die ze stiekem op schoot heeft gepakt toen Sam en Maya aan het praten waren. Juultje houdt Maya strikt in de gaten, stopt de choco-speen snel in haar mond en heeft niet door dat Sam het allemaal ziet gebeuren.

Sam grinnikt en respecteert Juultje weer een stukje extra.

“Waarom ben je eigenlijk met de kalender aan de slag? Je hebt toch een agenda in je telefoon?”

“Dat is ook zo, maar die moet ik echt bijwerken voordat ik je de kalender geef”, zucht Maya.

“Wat moet ik met die kalender?”, vraagt Sam achterdochtig. Ze heeft tenslotte zelf ook een kalender op haar telefoon. Dan valt haar iets in.

“Zeg me niet dat we het nu gaan hebben over zonnetjes en wolkjes..”, bromt ze.

“Nee, joh”, wuift Maya haar bezorgdheid weg. “Dit is een idee van Pip. Er staat nog een plastic tas in de gang, vol met stickers. Van die emoji’s, weet je wel? Ze dacht dat het een héél goed idee voor jou zou zijn om elke avond op te schrijven hoe je dag is geweest. Hoe je jezelf hebt gevoeld. Máár.. dat zag ze jou niet doen.”

“Ze is scherp”, reageert Sam droogjes.

“Dus: stickers. Het kost je slechts een paar seconden om te doen, maar het is voor ons wel een grote hulp. Dat we je een beetje kunnen peilen, zonder dat je het persé zelf hoeft te vertellen. Ik zou heel graag hebben dat je het een weekje probeert. Pip heeft er erg haar best op gedaan.”

“Ik zal het proberen”, liegt Sam. Ze zal wel zien.

“En als jij een zonnetje wil tekenen, is er niemand die je tegenhoudt”, plaagt Maya.

Ineens schrikt Sam met een ruk op uit haar stoel. Terwijl Maya haar verbaasd aankijkt, draait ze zich weg en controleert snel haar luier. Dan draait ze zich weer terug en gaat ze zitten.

“Ik ben droog gebleven”, fluistert ze verbaasd. Ze had het niet eens gemerkt!

“Dat is toch super? Als je nou ergens niet van hoeft te schrikken, zeg! Ik heb je toch gezegd dat het vanzelf een keer over zou gaan? Neem je tijd en dan zal dit nog veel vaker gaan gebeuren.”

Sam knikt stilletjes. Het zal zich gaan uitwijzen of Maya gelijk krijgt. Maar voor nu is ze er even flink van onder de indruk. Maya heeft in de gaten dat Sam zich langzaam maar zeker weer terugtrekt in haar gedachten en probeert iets te verzinnen om dat om te kunnen draaien.

“Zeg, als ik je nou het verjaardagsgeld overmaak? Dan kun je zelf toch gewoon gaan shoppen? Ik weet dat het minder leuk is in je eentje, maar je kunt Pip natuurlijk wel berichtjes sturen. Als je ergens over twijfelt, of zo? Dan hoef je niet te wachten?”

Sam haalt haar schouders op.

“Ik heb inderdaad niet echt iets anders te doen. We hebben gisteren samen een lijstje gemaakt en ik denk dat het wel lukt.”

“Mooi zo”, moedigt Maya haar aan. “Ik maak het over. Een beetje frisse lucht en zorgeloos geld uitgeven zal je goed doen!”

Sam knikt. Ze denkt aan Pip. Wat is er gisteravond toch gebeurd? Zou dat vreemde telefoontje van laatst er iets mee te maken hebben?

“Het staat erop”, zegt Maya, waarna ze haar telefoon richting Sam draait.

“Dat.. is een onverantwoordelijk groot bedrag om een tiener in handen te geven”, reageert Sam, onder de indruk.

“Je wordt maar één keer achttien. Bovendien werk je er hard genoeg voor. En het is niet alsof jij normaal ergens om vraagt. Dus, ga er nou maar eens lekker van genieten.”

Sam knikt braaf. Ze zou niet eens weten hoe ze zoveel geld op zou moeten maken.

“Zeg, jongedame! Wat ben jij met die speen aan het uitvoeren?!”

Ondanks dat Sam moet lachen om Juultje, bekruipt haar van binnen een onbehaaglijk gevoel. Ze is te bezorgd om Pip..
 

Snakebite

Superlid
ZMS20.png

Hoofdstuk 20: Tegenwind

“Mis ik nou serieus het gevoel van mijn luier?”, bromt Sam in gedachte.

Ze heeft er een tijdje over gedaan om naar het winkelcentrum te fietsen. De wind werkte niet bepaald mee. Al die tijd had ze een vreemd gevoel. Op een rare manier voelde ze zich naakt. Die zachte, dikke prop mis je natuurlijk meteen als ‘ie verdwenen is.

Eerlijk is eerlijk; ze heeft nog getwijfeld. Vannacht was Sam voor het eerst weer een keer echt droog en die luier had ze natuurlijk gewoon om kunnen houden. Maar haar tuinbroek ligt in de wasmand en Sam had bij andere outfits niet hetzelfde vertrouwen als het op discretie aankomt. Ze wil het zelf merken zonder dat anderen het merken, tenslotte.

Sam stapt van haar fiets en zet deze netjes in een rek. Als de fiets eenmaal goed is afgesloten, stapt ze met lood in haar schoenen het overdekte winkelcentrum binnen. Winkelen is sowieso Sam haar ding al niet, maar in haar eentje weet ze ook niet goed waar ze moet beginnen. Op het lijstje staat dan wel precies wat ze nodig heeft, maar niet waar het gekocht kan worden.

“Zal ik Pip dan maar een berichtje sturen?”

Sam haar telefoon brandt een gat in haar broekzak. Het liefst had ze Pip al iets gestuurd voordat ze vertrok, maar ergens is Sam ook bang om haar lastig te vallen. Maya zei tenslotte dat ze even wat tijd voor zichzelf nodig had. Sam wil ook niet degene zijn die dat zonder een goede reden verstoort.

De schoenwinkel ligt gelukkig vlak naast de ingang van het winkelcentrum, aangezien dat het enige is waarvan Sam precies weet wat ze nodig heeft. De roze All Stars. Op advies van Pip, aangezien ze zelf niet zo gauw zou kiezen voor iets dat zo felgekleurd is. Opvallen is ook niet haar ding.

Al snel heeft Sam de schoenen gevonden die ze wil hebben. Het gaat niet zonder slag of stoot. Eerst schrok ze nogal van het prijskaartje, maar gelukkig is haar vroege verjaardagscadeau nog altijd groot genoeg om dit zonder zorgen af te kunnen rekenen. Een gevoel waar Sam uiteindelijk wel aan zou kunnen wennen.

Daarna ontdekt ze dat de schoenen eigenlijk net iets te klein zijn, ondanks dat het wel de goede maat hoort te zijn. Het grapje over lange tenen houdt ze dan maar voor zich. Uiteindelijk zet Sam zich over haar onzekerheid heen en vraagt ze een medewerker om te kijken of ze nog een maatje groter hebben. Haar opluchting is groot als die inderdaad nog in het magazijn blijken te staan. Toch nog tevreden rekent ze af.

Zodra Sam de schoenwinkel verlaat, komt dat andere gevoel weer terug. Wat nu? Welke winkel wordt haar volgende uitdaging?

Sam besluit om eerst een rondje door het winkelcentrum te maken, zodat ze kan zien welke opties er zijn. Dan kan ze daarna een plan bedenken. Tijdens het rondlopen verbaast ze zich erover hoe groot het er eigenlijk is. Zo’n overdekt winkelcentrum ziet er van buiten blijkbaar kleiner uit dan het is. Hier ligt werkelijk alles. Een supermarkt, drogisterijen, een waslijst aan kledingwinkels. Het houdt niet op.

Gelukkig zijn er ook genoeg plekken waar je even kunt gaan zitten om iets te drinken. Aan het einde van haar rondje besluit Sam om dat dan ook maar te doen. Ze bestelt koffie en gaat aan een tafeltje zitten. De tas met haar nieuwe schoenen zet ze op de andere stoel. Dat er maar niemand denkt dat die vrij is..

Nadat Sam haar koffie geserveerd is, besluit ze om Pip dan toch maar een berichtje te sturen. Ze maakt een foto van haar nieuwe schoenen en stuurt die door naar Pip.

“Gelukt!”, schrijft Sam erbij, voordat ze minutenlang twijfelt over welke emoji gepast is.

Dat wordt nog wat met die kalender..

Als het berichtje eenmaal verstuurd is, kijkt Sam nog een tijdje op haar telefoon. Pip lijkt inderdaad niet online te zijn. Ze besluit haar telefoon weer weg te doen en drinkt van haar koffie. Een klein stukje rust in een verder erg druk winkelcentrum. Als mieren lopen de mensen van winkel naar winkel. Sam voelt zich er maar ongemakkelijk bij.

Morgen zal het niet anders zijn. Het mag dan een herkansing zijn, maar Sam weet zeker dat de examenzaal weer tot de nok toe vol zal zitten. Er zullen genoeg andere leerlingen zijn die een tweede ronde nodig hebben, aangezien de gemiddelde studiehouding dit jaar rondom het nulpunt leek te liggen in haar klas.

“Kon het maar..”, denkt ze opnieuw.

Een luier dragen in de examenzaal zou een hoop stress verlichten, concludeert Sam. Daar is ze zeker van. Het is ongelooflijk hoe die stomme dingen haar rustig kunnen krijgen. Misschien wordt het toch langzaam tijd om haar bedrading eens na te laten kijken?

Als dat al zin heeft, trouwens. Pip vindt blijkbaar niets raar aan haar, en zij studeert tenslotte Psychologie. Misschien dat haar mening ooit verandert als Sam haar zou moeten betalen voor een consult?

Nee, een luier is morgen niet mogelijk. Sam is vandaag te lui geweest om de was op tijd in te zetten en er is geen manier waarop die tuinbroek op tijd klaar gaat zijn voor het herexamen. Als Sam al geen luier durft te dragen waar vreemden bij zijn, dan gaat ze het er zeker niet op wagen in een zaal vol met mensen die ze kent. Toch?

Haar telefoon piept.

“Jaaa! Je hebt ze!”

Een emoji met hartjes in plaats van ogen. Sam glimlacht. Nu weet ze zeker dat ze goed bezig is. Omdat ze Pip verder niet wil storen, besluit ze om niet te reageren. Ze drinkt haar koffie op, betaalt en gaat verder aan haar kruistocht.

Sam heeft een kledingwinkel uitgekozen waar ze vermoedt dat ze relatief goedkoop wat nieuwe slaapkleren kan vinden. Hoewel keuzestress haar grootste vijand blijkt te zijn, weet ze in ieder geval genoeg te vinden dat haar kan bekoren. Uiteindelijk kiest ze zo precies mogelijk met behulp van haar lijstje. Niets bijzonders. De kleding blijft behoorlijk ingetogen, maar hier en daar durft Sam te kiezen voor iets vrouwelijkere, fellere tinten.

En dan komt ze het tegen..

Een lang slaapshirt met een enorm schattig plaatje van Bambi op de voorkant. Sam kan niet geloven dat het precies haar maat is. Al is dit toch veel te kinderachtig?

Sam zucht, twijfelt, pakt haar telefoon, blijft twijfelen, kijkt nerveus om haar heen en besluit dan toch maar toe te geven. Ze stuurt Pip een foto van het shirt. Niet zo heel slim, aangezien Pip het druk heeft. Dadelijk staat ze hier een uur te dreutelen..

Maar Pip reageert vrijwel meteen.

“Oh, Sam, wat cute! Goed van je!”

Weer die oogjes. Het is tekenend voor Pip haar blik op de wereld. Blijkbaar ziet ze alles door een hartjesvormige bril. Die van Sam heeft eerder de vorm van een middelvinger..

De boodschap is in ieder geval duidelijk. Kopen die handel. Het enthousiasme van Pip is precies de aanmoediging die Sam nodig heeft. Zoveel mensen gaan haar tenslotte niet in dat shirt zien, maar ze wil bij Pip niet voor gek lopen. Hoe hoog Pip haar tolerantie dan ook mag zijn.

Opnieuw kan Sam zorgeloos afrekenen. Nu begint het langzaam maar zeker op te schieten. Het systeem werkt goed en al gauw heeft Sam zo’n beetje alles dat ze nodig heeft bij elkaar gesprokkeld. Het is maar goed dat ze grote fietstassen heeft.

Voorzichtig beweegt Sam zich door de laatste winkel van de dag. Het is er wat krap, dus ze moet goed oppassen met de tassen die ze intussen al verzameld heeft. Maar Sam zal wel moeten. Het potje met allergiepilletjes is thuis zo goed als leeg en Sam heeft er geen zin in om uit te zoeken hoe het gaat voelen als ze die niet meer zou nemen.

Natuurlijk wordt Sam haar aandacht afgeleid door de babyafdeling. Het kan ook moeilijk anders. Ze zit al de halve dag met haar gedachten bij de luiers en hier liggen er voor haar gevoel wel een paar miljoen. Gelukkig is het in deze winkel opvallend rustig in vergelijking met de rest van het winkelcentrum. Aangezien de enige verkoopster druk met haar telefoon bezig is, kan Sam ongestoord rondhangen in het gangpad.

Even later staat Sam weer bij haar fiets, buiten het winkelcentrum. Eén voor één stopt ze haar nieuwe spullen in haar fietstassen. De plastic zak van de drogist is bijzonder goedgevuld. Van alle winkels om een overdosis YOLO te krijgen, is dat wel de laatste. Toch is het Sam niet gelukt om zichzelf in te houden.

Toen Sam die grote luierbroekjes zag staan, wist ze het meteen zeker. Dat is de perfecte oplossing voor morgen. Het gevoel van een luier, zonder het risico dat het iemand gaat opvallen. De verpakking was er duidelijk in dat dit heel discrete broekjes zijn, dus dat moet goedkomen. Zolang ze maar een stukje dunner zijn dan de gewone luiers. Dan kan Sam ze zonder problemen onder haar kleren verbergen. Een herexamen zonder stress. Goed plan.

Nu is het natuurlijk niet zo dat die flesjes van Zwitsal nodig zijn om dat plan uit te kunnen voeren. Die speen ook niet. Maar er staat een lief hertje op en het is wel gebleken dat Sam iets dan niet kan laten liggen.

Haar nieuwsgierigheid mag het dan aan het winnen zijn, toch is Sam erg tevreden. Ze heeft alles kunnen vinden dat ze nodig had, plus wat extra’s. Bovendien heeft ze nog meer dan de helft van het geld over.

Als dat economisch bezien geen goede dag is, dan weet Sam het ook niet meer.

Met een kleine glimlach op haar gezicht vertrekt Sam richting huis. Deze keer heeft ze de wind gelukkig mee.
 

Avery Fox

Flexible fox
En ineens van radiostilte naar heel veel hoofdstukken waar moet ik beginnen

Uhm ik mag noa niet echt laat we daar maar beginnen ik begrijp de moeilijke fase maar het feit blijft ze toont bijzonder weining empatisch vermogen omgaande haar Vriendin die overduidelijk in een moeilijke situatie zit.

Het doet me wel deugd om te zien dat Sam er weer wat bij opkrabbelt hoewel ik een terugval niet uitsluit.

(Views off potential storyline)

Je schrijftstijl blijft gewoon ontzettend boeiend om te lezen en ik hoop dat je nog vele verhalen en hoofstukken met veel plezier mag schrijven.

Xoxo Avery
 

Snakebite

Superlid
En ineens van radiostilte naar heel veel hoofdstukken waar moet ik beginnen

Uhm ik mag noa niet echt laat we daar maar beginnen ik begrijp de moeilijke fase maar het feit blijft ze toont bijzonder weining empatisch vermogen omgaande haar Vriendin die overduidelijk in een moeilijke situatie zit.

Het doet me wel deugd om te zien dat Sam er weer wat bij opkrabbelt hoewel ik een terugval niet uitsluit.

(Views off potential storyline)

Je schrijftstijl blijft gewoon ontzettend boeiend om te lezen en ik hoop dat je nog vele verhalen en hoofstukken met veel plezier mag schrijven.

Xoxo Avery
Dankjewel! :D

In de loop van deze week komen de laatste vier hoofdstukken van deze serie, dus er zitten inderdaad nog wel wat ups and downs aan te komen. ;)

Noa is inderdaad niet het meest sympathieke personage, maar aangezien we haar vooral in Sam haar perspectief meemaken is het ook lastig om er op dit moment een echte positieve draai aan te geven. Maar ik hou van zogenaamde grey characters, dus wie weet blijkt ze straks wel ineens de ultieme held in dit verhaal. :lipzzz
 

Snakebite

Superlid
ZMS21.png

Hoofdstuk 21: Druppels

“Ik kan niet geloven dat dit werkt..”, denkt ze.

Sam draait de dop van haar flesje water en neemt een flinke slok. Het is zoals altijd ontzettend warm en benauwd in de examenzaal. Inmiddels is de herkansing al ruim een uur bezig en Sam is al bijna klaar. De vier casussen die ze al af heeft gemaakt vielen ontzettend mee en ze verwacht daar ook vrijwel alle punten te kunnen scoren.

Dat zou al genoeg moeten zijn om te kunnen slagen. De rest is extra.

Maar inmiddels zijn Sam haar gedachten afgedwaald naar andere zaken. Vooral naar het luierbroekje dat ze draagt. Haar hoop was dat dit haar genoeg zou ontspannen om zonder stress haar herexamen te kunnen maken. Tot nu toe lukt dat nog beter dan gedacht.

Toen Sam vanmorgen wakker werd had ze een gevoel dat ze nog het beste kon omschrijven als “volledig meh”. Niet uitgesproken positief of negatief. Geen paniek, maar ook geen enthousiasme. Het hing er precies tussenin. Hoewel ze een serieuze poging waagde om optimistisch te zijn, kon ze ook de gedachte niet stillen dat het universum haar ongetwijfeld weer een leuke poets zou gaan bakken.

+1 en -1 maakt samen weer 0.

Zelfs haar luier bracht vanmorgen geen duidelijk beeld. Die was niet droog, maar ook bepaald niet doorweekt. Een stap terug ten opzichte van gisteren, maar een stap vooruit ten opzichte van de laatste tijd. Moet je dan blij of teleurgesteld zijn?

Sam heeft het uiteindelijk maar afgedaan door een emoji – met een strakke, schuine lijn – als sticker op de kalender te plakken. Dan is er tenminste iemand tevreden.

Na het douchen heeft Sam op de badkamer meteen het luierbroekje aangetrokken. Maya was al weg, omdat Juultje voor een controle naar de huisarts moest. Godzijdank niet iets waar Sam zich druk om hoefde te maken, want Juultje had er totáál geen zin in. Begrijpelijk.

Het was een prettige verrassing om te merken hoe goed het broekje haar past. Ook al gaat het om hetzelfde merk als Sam vroeger heeft gedragen, toch had ze niet verwacht dat het zo gemakkelijk zou gaan. Achteraf zag ze nog dat de extra grote variant van nu een maat groter is dan ze toen waren, dus wellicht is dat de verklaring. Meteen ook een kleine boost voor Sam haar zelfvertrouwen, want blijkbaar zijn er genoeg oudere tieners om zo’n maat ook goed te kunnen verkopen.

Of er moeten al veel mensen zo apart zijn als zijzelf..

Hoe dan ook, de beloofde discretie bleek ook nog eens uit te komen. Sam had van de gelegenheid gebruik gemaakt om een broek uit de kast van Maya te ‘lenen’. De maat die perfect is voor Maya, zit bij Sam net iets te wijd. Precies wat ze in deze situatie nodig heeft. Extra ruimte zodat het luierbroekje niet op zal vallen.

Sam combineerde het met een zwart hemdje en een wijde blouse, die ze een dag eerder had gekocht tijdens haar kruistocht in het winkelcentrum. Het was even wennen aan al die vrolijke tinten, maar Sam was niet ontevreden met het resultaat.

Voor alle zekerheid heeft Sam tenslotte nog een vestje in haar tas gestopt. Stel dat er iets fout zou gaan, dan zou ze die altijd nog om haar middel kunnen binden.

Tijdens de heenweg gaf het Sam een heerlijk gevoel om het luierbroekje om te hebben. De spanning om betrapt te worden was ook sterk aanwezig, maar uiteindelijk was het vooral een soort bevrijding. Eindelijk een keer kiezen voor iets dat ze zelf graag wil. Een nieuwe ervaring, maar toen ze op school aankwam had Sam al besloten dat die toch voor herhaling vatbaar was.

Ondanks dat Sam had besloten om voor het herexamen nog even naar de wc te gaan, is dat helaas niet gelukt. Bij de toiletten kwam ze haar klasgenootje Laura tegen en die was zo nerveus dat ze Sam bijna een half uur aan de praat heeft gehouden. Als het Laura niet was geweest, zou Sam een manier hebben gezocht om van haar af te komen.

Haar klas zat tenslotte vol met pestkoppen, egotrippers en lastpakken. Niet alleen volgens Sam. Ook hun docenten waren het hier tijdens het schooljaar wel over eens geworden. Maar Laura zat anders in elkaar. Zij was de enige die wel eens bij Sam en Noa kwam zitten in de pauzes en oprechte belangstelling toonde. Waarschijnlijk een soort saamhorigheidsgevoel, geboren uit onzekerheid.

Het feit dat Laura eigenlijk al geslaagd is en alleen herexamen kwam doen om haar punt te verbeteren irriteerde Sam dan weer wel. Het was tenslotte niet alsof het voor haar vervolgopleiding iets zou uitmaken. Je hebt ambitieus en je hebt die instelling.

Sam dacht nog terug aan wat Maya ooit tegen haar zei: “Datgene dat je stoort aan andere mensen, is waarschijnlijk een spiegel om je te laten zien wat je stoort aan jezelf.” Misschien had ze daar wel een punt, gezien hoe zeer Sam zich geërgerd heeft aan Juultje..

Terwijl ze aan de vierde casus werkte, had de druk op haar blaas voldoende aandacht gevraagd om Sam tot een beslissing te dwingen. Normaal gesproken zou ze toen gevraagd hebben of ze naar de wc mocht gaan, maar daar zag ze tegenop. Tijdens examens moet dat onder begeleiding en ze had er niet echt zin in dat één van de mannelijke surveillanten met haar mee zou gaan.

Kwam haar luierbroekje nou eens goed van pas! Sam had haar hoofd in haar handen gelegd en gedaan alsof ze heel diep verzonken was in de casus. In werkelijkheid concentreerde ze zich op het legen van haar blaas. Eerst heel voorzichtig, in kleine scheutjes. Tot ze voldoende gerustgesteld was om los te laten. Ze kon voelen hoe het broekje absorbeerde. Ondanks dat het daarna dikker aanvoelde, had Sam niet het idee dat alles nu zichtbaarder zou zijn.

Tevreden neemt Sam een nieuwe slok water en sluit ze het flesje weer. Het voelt heerlijk om je zorgen zo letterlijk en figuurlijk weg te kunnen laten lopen. Een luierbroekje werkt tenslotte beter weg dan het universum.

“Goed, nog twee casussen”, denkt Sam vervolgens. “Focus..”

Sam slaat de pagina van het examenboekje om en ontdekt opnieuw een casus waar ze redelijk mee uit de voeten zou moeten kunnen. Wisselkoersen en importtarieven. Daar heeft ze in het eerste trimester van dit jaar nog een goed punt voor gehaald op een schoolexamen, dus er is geen reden waarom ze het nu niet opnieuw zou kunnen.

Kalm werkt Sam door de eerste vragen van de casus. Eén kleine vergissing, waarbij ze de twee koersen in de verkeerde richting toepaste. Gelukkig op tijd gezien. Pip had het haar al geadviseerd: controleer elke vraag als je hem af hebt en nog eens aan het einde. Het is maar goed dat Sam dat advies ter harte heeft genomen.

Hoe zou het nu met Pip zijn? Sam heeft haar vanmorgen nog een foto van haar outfit gestuurd, zonder natuurlijk iets te zeggen over het luierbroekje. Helaas was er toen ze haar telefoon moest inleveren nog altijd geen reactie. Iets waardoor Sam zich niet bepaald minder zorgen om Pip is gaan maken, natuurlijk.

Of was het over de grens om zo’n foto te sturen? Pip is niet iemand die moeilijk zou doen over kleine dingen, maar wat als Sam per ongeluk een grote grens heeft overschreden? Het zou niet voor het eerst zijn dat ze sociale normen niet kent of begrijpt. Of maakt ze zich weer eens druk om niets en heeft Pip gewoon eens goed uitgeslapen?

“Het laatste uur is begonnen”, roept één van de surveillanten plotseling.

Sam schrikt zich te pletter. Hoe kan dat? Al die tijd verspild met piekeren? Nog even en ze zal zich alsnog moeten haasten om alles af te krijgen. Ze slaat haar benen over elkaar en gaat in een andere houding zitten.

“Kom op nou..”

Hoe stom is het eigenlijk van haar, dat ze zoveel aan Pip denkt? Het is nog maar net uit met Noa en daar is Sam eigenlijk helemaal niet meer mee bezig. Dat is toch niet normaal? Gelukkig is het niet zo dat ze verliefd is op Pip, maar het voelt stom. En zelfs al zou ze dat zijn.. daar kies je dan toch ook niet voor?

“Drie kwartier!”

Serieus?! Alwéér een kwartier weg?

Dan voelt Sam het. Ze zet haar voeten weer op de grond en schrikt een stukje naar achteren. Voorzichtig spiekt ze richting haar broek. Nee, hè?

Twee kleine natte strepen in haar liezen.. tot zo ver de superieure absorptie van deze luierbroekjes. Of heeft ze nou geplast zonder dat ze het doorhad? Nee, dat kan niet. Ze moet juist plassen. En flink ook. Verdorie, dit begon zo goed! Gelukkig heeft Sam gekozen voor een donkere broek, dus de vlekken vallen amper op. Maar wat als iemand haar ruikt? Of het toch opmerkt? Die Laura ziet altijd alles door die enorme bril..

Oh, Maya.. die gaat furieus zijn als ze merkt dat Sam een ongelukje heeft gehad in háár broek..

“Laatste half uur. Vanaf nu mag niemand meer het lokaal uit tot het einde van het examen!”

Perfect.. ook dat nog..

Met de grootst mogelijke moeite puft Sam zich door het laatste half uur van haar herexamen. Ze doet haar uiterste best en krijgt wonderwel alle vragen af. Natúúrlijk moest de laatste casus nog even over Keynes en zijn Kruis gaan. Natúúrlijk. Anders was het feestje niet compleet geweest!

Maar het is voorbij. Sam wacht geduldig tot alle andere leerlingen het lokaal uit lopen en sluit snel achter in die rij aan. Ze snelt naar haar tas en bindt vliegensvlug het vestje om haar middel. Geen risico’s. Als een ware ninja beweegt Sam zich vervolgens door het schoolgebouw, zodat ze zonder betrapt te worden bij de toiletten aankomt.

Zodra ze het toilethokje op slot doet, trekt ze het vestje van zich af en de broek naar beneden. De vlekjes zijn gelukkig alweer zo’n beetje verdwenen. Sam slaakt een zucht van opluchting. Vervolgens scheurt ze het luierbroekje los en gaat ze zitten.

Een paar verlichtende minuten later stapt Sam het toilethokje weer uit. Snel deponeert ze het natte luierbroekje in een prullenbak en stapt ze naar de wastafel om haar handen te wassen. Ze mist het gevoel nu al, maar het is toch echt even beter zo.

“Hé”, hoort Sam dan uit het niets. Haar hartslag schiet omhoog en zou een uitstekende score bij het darten zijn geweest.

“Laura? Je laat me schrikken, joh.”

Sam schudt het overtollig water van haar handen en pakt wat papier om ze te drogen. Ze zal verdorie toch niets gemerkt hebben?

“Weet jij misschien waar Noa is?”

“Niet hier, lijkt me.”

“Nee, serieus. Haar ouders hebben een bericht op de socials gezet. Ze is al twee nachten niet thuis geweest.”
 

Snakebite

Superlid
Het valt mij op dat je regelmatig hoofdstukken plaatst tussen 23:00 en 05:00... Hoe krijg je dat voor elkaar? Slaap je slecht? Werk je 's nachts?
Als de agenda het toelaat, schrijf ik inderdaad liever 's nachts dan overdag. Zeker bij hoge temperaturen, etc. Als ik dan klaar ben met mijn schrijfdoel, sluit ik dat af met het posten van wat er als volgende op de planning staat. Inmiddels ben ik er redelijk goed in geworden om één en ander op de plank te hebben liggen. :lipzzz
 

SilentWitness

Gewaardeerd Lid
Aha, dus toch. Ik herken het. 's Nachts houdt de rest van de wereld zijn waffel, heb je minder prikkels van buiten, en is de atmosfeer om te schrijven vaak een stuk prettiger. Zeker als je niet zo'n fan bent van, kom, hoe heten die wezens ook weer... o ja, "andere mensen".
 

Snakebite

Superlid
ZMS22.png

Hoofdstuk 22: Uitbarsting

Sam laat de voordeur achter haar dichtvallen en stapt via de gang snel door naar de woonkamer. Maya zit aan de keukentafel en werkt aan iets op haar laptop.

“Sam, beetje rustig. Juultje slaapt, lieverd.”

“Ja, ja”..

“Hoe is het gegaan?”

“Geen idee”, reageert Sam.

Zonder te stoppen of Maya aan te kijken, loopt Sam stevig door richting haar slaapkamer. Er is nu geen tijd voor koetjes of kalfjes.

“Hoe bedoel je?”

Maya staat op en loopt achter Sam aan. Intussen komt Sam aan bij haar kledingkast en trekt de deuren open. Terwijl Maya in de deuropening gaat staan, trekt Sam snel haar blouse uit.

“Is dat mijn broek?”

“.. misschien.”

Sam trekt een trui aan. Er zijn flinke regenbuien gemeld, dus ze wil nu niet in dunne laagjes naar buiten. Vervolgens gaat ze op het bed zitten en wisselt ze haar schoenen. Stevige wandelschoenen zijn nu beter dan hippe, afgesleten gympen.

“Sam, wat is er aan de hand?”

“Ik weet het niet precies.”

“Sam!”

“Je kunt mijn naam blijven roepen, maar dat verandert het antwoord niet.”

Als Sam vervolgens haar slaapkamer weer wil verlaten, houdt Maya haar tegen bij de deuropening. Vastbesloten steekt ze haar arm uit om Sam de doorgang te blokkeren.

“Is het Noa?”

“Wie anders?”

“Ja, lieverd, dat weet ik dus niet! Ik kan niet in dat koppie van je kijken. Vertel me nou gewoon even wat er is gebeurd. Die twee minuten kun je echt wel even vrijmaken.”

“Noa is al twee nachten niet thuisgekomen en nu hebben haar ouders op de socials gevraagd of iemand weet waar ze is.”

“Oh..”

“Niet voor het één of ander, maar als je me dwingt om te praten zou het fijn zijn als ik meer dan één klank als reactie krijg..”

“Sam, Noa wordt niet vermist. Althans, ze is oké.”

“Ik heb geen tijd voor een spirituele peptalk. Waar ze ook is, ze is precies waar ze moet zijn, blablabla. Ik moet haar gaan zoeken! Wat als ze zichzelf iets aandoet?”

“Dat gaat niet gebeuren, lieverd..”

“Wie zegt dat? Heb je enig idee hoeveel transjongeren..? Ugh, ik kan het niet eens zeggen!”

“Rustig, Sam.. ga even zitten.”

“Goed idee, dat zal helpen. Als ik ga zitten, dan komt Noa meteen terug. En als ik ga liggen, dan hebben we wereldvrede.. kom, laat me langs.”

“Ik heb haar vanmiddag nog gezien, Sam.”

Sam verstijft. Aan de ene kant wil ze nu graag enorm opgelucht zijn, maar aan de andere kant vertelt Maya haar toon dat ze zich mag opmaken voor meer..

“Waar?”

“Op het strand. Ik ben voor de lunch met Juultje gaan wandelen. Ze was oké.”

Fine.. eerst de opluchting dan maar.

Sam gaat weer op de rand van haar bed zitten en legt haar handen op haar bovenbenen. Ze ademt diep in en dan met een lange zucht uit. Haar lichaam komt na een aantal herhalingen langzaam tot rust. Dan is er een diepe snik.

“Hé, ik snap dat je geschrokken bent. Ik zal zo naar Noa’s ouders bellen.”

Sam vecht tegen haar emoties en probeert ze weg te slikken. Ze zijn nu volledig nutteloos. Meestal, trouwens. Nu uitzonderlijk.

“Er is nog iets..”, gaat Maya zachtjes verder.

“Ik weet al wat je gaat zeggen. Hoe knap was het andere meisje?”

“Het was een jongen. Ik was ook verbaasd.”

“Waarom? Ze is pan?”

“Dat is prima, maar jullie praten nooit over die dingen. Als ik het niet weet, kan ik het moeilijk ruiken.”

Fair.”

Maya gaat naast Sam zitten.

“Lieverd, doe nou niet zo. Wordt boos. Jank alles onder. Sla je hele kamer stuk. Of doe het ondenkbare en praat over je gevoel. Maar gooi het er nou uit!”

“Ik wil Pip.. MIS Pip, bedoel ik..”

“Snap ik. Maar Pip kan nu gewoon even niet komen. Het is beter voor háár. Je moet even doorzetten. En als het helpt om klein te zijn: leef je uit! Je weet dat jij je voor mij nergens voor hoeft te schamen. Toch?”

Sam knikt. Dat weet ze ook, maar het is anders om klein te zijn zonder Pip. Dat gaat nu geen oplossing zijn. Zeker niet na de ervaring die ze tijdens haar herkansing heeft gehad. Misschien is het zelfs beter om even luierloos te zijn.

Maya besluit om Sam een moment wat ruimte te geven en belt in de keuken met de ouders van Noa. Intussen is Juultje wakker geworden en nieuwsgierig de kamer van Sam binnengestapt. Zoals altijd wordt ze meteen aangetrokken door de sneeuwglobe op de boekenplank van Sam.

“Nee, Juultje, niet doen! Laat die maar mooi staan”, springt Sam in.

Ze is rustiger dan ze zelf verwacht had. Ergens heeft ze al die tijd al verwacht dat Noa niet echt op haar zou wachten. Daar is ze nu eenmaal het type niet voor. Noa houdt van mensen en gezelligheid. In tegenstelling tot Sam, die gruwelt van mensen en vooral degenen die het woord ‘gezellig’ vaker dan twee keer per jaar gebruiken.

Het is alsof Sam iemand is die geraakt wordt door bliksem, vervolgens het universum vraagt of ze niets sterkers heeft, ziet hoe de volgende bliksem haar net weet te missen en ergens een boom raakt, opgelucht is en vervolgens door de geraakte tak geplet wordt. De pijn is te verwachten, maar het komt altijd net uit de richting waar je niet naar kijkt.

Stilletjes leidt ze Juultje naar de keukentafel, waar Maya net haar telefoon aan de kant legt.

“Je krijgt de groetjes.”

“Zet ze maar op Marktplaats.”

Maya zucht.

“Goed, als je niet wil praten dan is dat jouw keuze. Maar dan kun je ook een uurtje op Juultje passen. Ik moet nog langs Don om..”

“Gadver.”

“..om hem wat soep te brengen. Hij is ziek.”

“Dat vertel ik je al de hele tijd.”

“Griep, Sam.”

“Er staat nog arsenicum in het schuurtje. Daar krijgt de soep een echte kick van. Dan is die griep zo voorbij, hoor.”

Maya negeert het. Zolang Sam de moeite nog neemt om haar vriend af te kraken, is ze nog enigszins oké. Bovendien weigert ze niet om te babysitten, dus dat telt dan maar als instemmen.

Sam kijkt intussen op haar telefoon. Even slaat haar hart over. Pip heeft gereageerd op de selfie die ze vanmorgen heeft gestuurd in de zelf uitgekozen outfit. Een duimpje. Alléén een duimpje. Dat is dus wat ze waard is? Na alles? Een lullig duimpje?!

“Klein momentje”, zegt Sam kalm. “Ik ben zo terug. Geen zorgen.”

Er is iets geknapt. Van binnen. Ze kan het voelen. De emmer is overgelopen in de oceaan en die overstroomt inmiddels ook.

Gelaten opent Sam de tuindeur en binnen een paar tellen staat ze op het strand. Ze stapt recht op de dichtstbijzijnde duin af. Een kort moment blijft ze stokstijf staan en staart vooruit. Dan gaat ze helemaal los. Woest trapt ze tegen het zand. Keer na keer na keer. Het vliegt alle kanten op.

De eerste donder op de achtergrond is het perfecte decor voor dit moment. Alles barst los.

Als alle energie uit Sam verdwenen lijkt te zijn, zakt ze op haar knieën.

“GENOEG!”

Het is een schreeuw die door merg en been gaat. Het komt van héél diep en kost Sam alles dat ze nog heeft.

Een ouder echtpaar dat hun hondje uitlaat op het strand besluit om vooral snel door te lopen.

“Zeker een Ajax-fan”, mompelt de man nog.

Sam hijgt even uit. Langzaam staat ze op. Het lijkt wel alsof de zwaartekracht minder sterk is geworden. Er is veel van haar afgevallen. Na een paar stappen is ze terug bij het huisje, waar Maya haar bezorgd aankijkt.

“Sorry van je broek”, grinnikt Sam.

“Ik weet niet of ik bezorgd of trots op je moet zijn.”

“Je mag er best later op terugkomen.”

Een half uur later zijn Sam en Juultje alleen. Maya is met een grote pan soep naar Don vertrokken. Met enige twijfel, want ze wilde graag bij Sam blijven. Maar ergens lijkt het juist redelijk met haar te gaan. Wellicht was die uitbarsting precies wat ze nodig had?

Juultje speelt vrolijk met haar bal op de vloer. Althans, zij zit zelf op de vloer. De bal gaat alle kanten op. Sam heeft de breekbare spullen maar aan de kant gezet, zodat ze zich kan concentreren op de piano. Haar auditie voor het conservatorium staat nog steeds op de planning en ze moet en zal die tot een goed einde brengen.

Minutenlang speelt Sam met de toetsen. Lichte tonen, zware tonen. Grote twijfel over wat ze wil oefenen. Uiteindelijk kiest ze voor Clair de Lune. Een stuk dat ze altijd al bijzonder heeft gevonden. Er zit zoveel emotie in. Niet eens analytisch gesproken; je kunt daadwerkelijk vrijwel elke emotie herkennen in de verschillende fases. Klassiekers zijn niet voor niets klassiekers.

Sam gaat zo op in het spelen dat ze niet merkt dat Juultje naast haar is komen staan. Het meisje is helemaal onder de indruk van wat Sam laat horen. Ze vindt het maar wat prachtig.

“Wow, Juultje! Je laat me schrikken!”

Uiteraard: geen noemenswaardige reactie.

“Wil je meedoen?”

Met een beetje geduld lukt het Sam om Juultje op het pianobankje te zetten. Voorzichtig laat ze haar zien hoe het werkt. Lichte klanken, zware klanken. Na wat aanmoediging durft Juultje ook zelf op de toetsen te drukken. Binnen een paar seconden lijkt ze het trucje door te hebben.

Lichte klanken. Een zacht lachje. Zware klanken. Een bezorgde blik richting Sam.

Steeds dezelfde volgorde. Het gaat Sam vervelen, maar ze wil Juultje haar gang laten gaan. Wel twintig keer hetzelfde. Steeds iets zelfverzekerder, lijkt het. In hoeverre je dat bij Juultje kunt zien is niet duidelijk, natuurlijk.

Licht. Lachje. Zwaar. Blik naar Sam.

“Wacht eens..”

Sam speelt zelf een zware klank. Juultje wijst meteen naar Sam.

“Ja..”, zegt Sam verbaasd. “Dat is hoe ik me voel.”

Even denkt ze na.

“En jij?”, vraagt ze dan. Ze wijst nu richting Juultje.

De lichte klank klinkt opnieuw. Het lachje volgt.

“Je praat.. Juultje! Je praat!”

Sam vliegt Juultje om de hals en knuffelt haar stevig. Die tikt rustig verder op de piano.

Lichte klank. Lachje. Lichte klank. Lachjes.
 

Avery Fox

Flexible fox
Ik ben er eigenlijk niet helemaal over eens wie hier het genie is

Is Sam het genie voor het ontcijferen van juultje

Of is het eigenlijk Juultje hier die Sam volledig doorgrond heeft

Het is het prachtige van het verhaal denk ik met eigenlijk Juultje als de stille sleutel van Sam haar lijden Juultje is keer op keer degene die Sam inschat of de gevoelens naar buitentrekt die nodig zijn

Ps ik dacht voor een klein moment dat Sam zo de zee in zou lopen.

Xoxo Avery
 

Snakebite

Superlid
Ik ben er eigenlijk niet helemaal over eens wie hier het genie is

Is Sam het genie voor het ontcijferen van juultje

Of is het eigenlijk Juultje hier die Sam volledig doorgrond heeft

Het is het prachtige van het verhaal denk ik met eigenlijk Juultje als de stille sleutel van Sam haar lijden Juultje is keer op keer degene die Sam inschat of de gevoelens naar buitentrekt die nodig zijn

Ps ik dacht voor een klein moment dat Sam zo de zee in zou lopen.

Xoxo Avery
Het is inderdaad een interessante wisselwerking die je tussen Sam en Juultje ziet. Er wordt behoorlijk wat gespiegeld. ;) De één kan praten en amper voelen.. de ander kan niet praten en heel goed voelen. Nu is er eindelijk een manier waarop een beetje communicatie mogelijk is. Maar ook dat is weer een verandering.. :)

Wat een zalig hoofdstuk weer. De karakterontwikkeling van Sam is om te smullen. Ik zie met smart uit naar het einde!
Dankjewel! Het einde is nog wel even weg. 23 & 24 sluiten samen serie 1 af. Het hele verhaal van 'Zomersneeuw' is bedacht voor 2 series. Vandaar dat het wel eens zou kunnen dat 24 een klein mini-cliffhangertje bevat. :oops:

Of twee.. Of vijf.. Waarvan één cliffhanger weer zit IN een andere cliffhanger. Ik noem het Cliffception.
 

SilentWitness

Gewaardeerd Lid
Het verbaast me niets dat er een tweede serie komt van dit verhaal. Er zijn te veel onopgeloste vragen om in zo'n korte tijd op een deftige manier te behandelen.

En alsof ik van Koning Cliffhanger zou verwachten dat hij al zijn troefkaarten in één keer zou spelen... Kerel, jij zou nog introeven met een klaveren vier, als je de kans kreeg.
Sterker nog, ik zie je ervoor aan om zelfs van je eigen sterfscène nog een cliffhanger te maken, al was het maar bij wijze van traditie.

Ik ben benieuwd waar de wisselwerking tussen Sam en Juultje heen gaat. Ik verwacht wel dat ze gaat praten, maar het hoe en waarom, dat is waar de echte vraag ligt.
 

Snakebite

Superlid
Het verbaast me niets dat er een tweede serie komt van dit verhaal. Er zijn te veel onopgeloste vragen om in zo'n korte tijd op een deftige manier te behandelen.

En alsof ik van Koning Cliffhanger zou verwachten dat hij al zijn troefkaarten in één keer zou spelen... Kerel, jij zou nog introeven met een klaveren vier, als je de kans kreeg.
Sterker nog, ik zie je ervoor aan om zelfs van je eigen sterfscène nog een cliffhanger te maken, al was het maar bij wijze van traditie.

Ik ben benieuwd waar de wisselwerking tussen Sam en Juultje heen gaat. Ik verwacht wel dat ze gaat praten, maar het hoe en waarom, dat is waar de echte vraag ligt.
Mwoah, je zit inderdaad niet ver van de waarheid. Creatieve strategieën zijn wel mijn ding. Het is me ooit eens gelukt om een potje Weerwolven te winnen door mijzelf "oneetbaar" te maken. :2funny

Het is altijd leuker als mensen geen idee hebben van wat ze van je moeten verwachten. ;)
 

Snakebite

Superlid
ZMS23.png

Hoofdstuk 23: Broeikaseffect I

“Goedemorgen, slaapkop! Proficiat!”

“Nee..”

“We hebben ontbijt op bed voor je?”

“Oké dan.”

Sam draait op haar rug en gaat dan rechtop in bed zitten. Ze was al een tijdje wakker, maar had niet bepaald zin om op te staan. Verjaardagen zijn voor Sam nooit echt hoogtepunten geweest sinds haar ouders vertrokken zijn. Wat valt er te vieren? Hoera, weer een jaar de speelbal van het universum zijn overleefd?

“Ah, mijn favoriete ontbijt.”

“Koffie. Zwart. Geen poespas.”

“Je kent je publiek.”

Maya glimlacht. Ze kan maar moeilijk geloven dat Sam alweer achttien is geworden. Het moederen is nu wel zo’n beetje voorbij, ook al heeft Sam dat altijd amper nodig gehad. Het is dat ze Juultje nog heeft, anders zou ze er veel meer moeite meer hebben.

Juultje staat achter Maya, een beetje verlegen. Ze snapt ook niet zo goed wat er nou precies de bedoeling is. Het duurt even voordat Sam doorheeft dat Juultje een andere grote knuffel vastheeft dan normaal.

“En wie heb jij nou meegenomen?”

Maya moedigt Juultje aan om de knuffel aan Sam te geven. Het gaat niet vanzelf, want de knuffel is erg zacht en eigenlijk veel te leuk om los te laten. Uiteindelijk lukt het en Sam neemt het pluche konijn nieuwsgierig aan.

“Ja, ik weet ook niet waarom ze deze voor je heeft uitgekozen. Maar Stampertje is natuurlijk wel schattig.”

“Heeft Juultje die voor mij uitgekozen?”

“Nee, Pip. Ik heb hem gisteravond opgehaald, toen ik naar Don ging.”

“Gadver.”

“Vooruit dan maar. Het is tenslotte je verjaardag.”

Koppig steekt Sam de knuffel weer uit naar Juultje, die Stampertje dankbaar aanneemt. Alsof ze snapt wat er speelt, maakt ze zich snel met het konijn uit de voeten.

“Waarom doe je dat nou?”

“Ik hoef hem niet. Als ik zo’n knuffel wil, dan koop ik hem zelf wel.”

Sam neemt een flinke slok koffie. Daar gaat ze vandaag nog genoeg van nodig hebben. Het is een grote dag. Vandaag gaat ze eindelijk haar auditie voor het conservatorium spelen.

“Je voelt iets voor Pip, hè?”

“Maya! Het is veel te vroeg voor dit soort onzin.”

“Het is bijna half één.”

“Dat bedoel ik.”

Maya zucht. Ze kent Sam goed genoeg om te weten hoe laat het is. Een vraag ontwijken is hem beantwoorden. De situatie is nog veel gecompliceerder dan ze al had gedacht. Misschien moet ze Sam gewoon vertellen wat er aan de hand is met Pip? Of zou dat alles alleen maar erger maken?

“Geen preek?”

“Niet vandaag.”

Maya besluit om het er maar bij te laten. Dit is niet de dag om Sam van haar stuk te brengen. Iets dat gemakkelijk zou kunnen gebeuren als ze Sam alles vertelt. Het laatste dat Maya op haar geweten wil hebben is dat Sam afgeleid wordt en haar auditie verprutst. Hoe die ook afloopt; Sam moet een eerlijke kans krijgen om het vandaag zelf te doen.

“Ik heb een stapel verjaardagskaarten voor je. Wil je ze nu lezen of zal ik ze bewaren voor straks?”

Sam steekt haar hand uit. Ze kan het maar beter hebben gehad.

Kaart van Pip. In de prullenbak. Kaart van Noa. In de prullenbak. Kaart van haar ouders. Cadeaubon eruit, dan in de prullenbak.

“Ze bedoelen het goed, hè?”

“Dat weet ik”, reageert Sam. “Maar ik word er chagrijnig van. Als ik dat zou willen, dan heb ik hun kaarten daar niet voor nodig. Kan ik heel goed zelf. Vandaag wil ik me op andere dingen focussen.”

“Zal ik je dan maar laten genieten van je koffie?”

“Dat zou een fantastisch verjaardagscadeau zijn.”

“Als je maar op de tijd let.”

Maya geeft Sam een stevige knuffel. Ze weet dat dit een stuk lastiger had kunnen zijn dan het geweest is. Het beste is om Sam nu maar de ruimte te geven. Bovendien moet ze die knuffel nog zien te redden uit de klauwen van de Grote, Boze Juultje.

Als Sam weer alleen is, zet ze de koffie aan de kant en stapt ze uit bed. De outfit voor haar auditie hangt al klaar. Maya heeft haar daar gelukkig bij geholpen, want Sam wil op alle fronten een goede indruk maken. De duivel zit in de details.

Sam hoeft haar nachtluier niet te controleren. Ze weet precies hoe laat het is. Niet dat ze nog de moeite neemt om stickers te plakken. Pip bekijkt het maar even. Net als de rest. Voorlopig is het enige dat telt om de dingen te doen die voor háár werken.

Althans, wanneer dat kan.

Ze is tenslotte niet van plan om een luier te dragen tijdens haar auditie. Het zou ongetwijfeld enorm helpen om te ontspannen, maar Sam neemt geen risico’s meer. Luierbroekjes zijn dan ook geen optie, aangezien die ultrabetrouwbare lekbescherming blijkbaar voor slechts enkele minuten geldt.

Een half uurtje later is Sam fris uit de douche en klaar voor haar grote middag. Als ze door de woonkamer loopt, krijgt ze complimentjes van Maya die ze vakkundig negeert. De zenuwen beginnen nu toch langzaam toe te slaan.

“Sam? Ik kreeg net telefoon.”

“Dat kan wel eens gebeuren.”

Sam zet haar vioolkoffer klaar en gaat vervolgens zitten om haar veters te strikken. Maya komt bij haar staan.

“Het was je mentor..”

Sam verstijft en kijkt Maya aan. Die blijft stil.

“Ja? Ik neem aan dat het niet was om me te feliciteren met mijn verjaardag?”

“Dat ook.”

“Vertel het nou maar gewoon!”

“Je bent geslaagd. Je hebt een 8,3 voor je herexamen.”

Sam richt haar aandacht weer op haar veters.

“Ik dacht dat je wel blij zou zijn?”

“Naja, anders had de auditie weinig zin gehad. Dus het verandert niet echt iets.”

“Toch ben ik trots op je.”

“Dat was je al.”

Maya glimlacht. Ze wrijft even over de schouder van Sam.

“Het komt goed straks. Je zult het zien.”

Sam is klaar met haar veters en staat op.

“We zullen zien. Ben ik nog iets vergeten?”

“Volgens mij niet.”

“Mooi. Dan ga ik maar.”

“Weet je zeker dat we je niet even moeten brengen?”

“Heel zeker. Dan kun je ook niet blijven rondhangen en stiekem komen kijken, zodat ik nog nerveuzer wordt en alles verpest.”

“Prima. Je kunt dit.”

“Fietsen?”

“Sam..”

Sam glimlacht en geeft Maya maar een knuffel om haar gerust te stellen. Ze weet het zelf ook wel. Ze kan dit, maar moet het zelf doen.

Maya zwaait Sam uit en gaat dan aan de keukentafel zitten. Juultje kijkt haar vragend aan.

“Het is maar goed dat ik haar nog niets heb verteld, hè?”

Dan haalt Maya haar verlovingsring uit haar broekzak en schuift die terug om haar ringvinger.

“Als ze zou weten dat Don me ten huwelijk heeft gevraagd, dan zou het huis vandaag te klein zijn."
 

Snakebite

Superlid
ZMS24.png

Hoofdstuk 24: Broeikaseffect II

Sam volgt de medewerker van het conservatorium naar een grote wachtruimte. Verschillende mensen die auditie komen doen zijn er al. De spanning in de lucht is bijna tastbaar. Het is niet iets dat Sam gerust stelt.

“Neem gerust ergens plaats. Je naam wordt vanzelf omgeroepen.”

“Bedankt!”

Sam besluit om plaats te nemen op een comfortabele bank, ergens in een hoekje van de zaal. Daar is niemand anders om haar af te leiden. Bovendien heeft ze op die manier wat overzicht. Even neemt ze wat tijd om de andere kandidaten te observeren terwijl ze een paar slokken water neemt. Het was nog best even fietsen en buiten is het erg benauwd. Gelukkig heeft deze ruimte airco.

Zweetdruppels, nerveus trillende benen, gespannen blikken. Vrijwel iedereen loopt nog eens door notities of bladmuziek. Dat heeft Sam gelukkig niet nodig. Als er iets is waar ze zich geen zorgen over hoeft te maken, is het een gebrek aan voorbereiding.

Het lijkt er wel op dat niemand alleen is gekomen. Ouders, vriendjes, vriendinnetjes. Zo te zien heeft iemand zelfs een opa meegenomen. Publiek genoeg en Sam is hier in haar eentje. Heeft ze dan toch de verkeerde keuze gemaakt? Het voelt vreemd.

Sam denkt diep na, terwijl ze haar telefoon instinctief vastpakt. Wie zou ze moeten vragen?

Maya en Juultje zijn geen optie. Juultje zou veel te onrustig zijn met al die vreemde indrukken en dus zou Maya toch niet veel van haar auditie meekrijgen.

Pip? Die zou waarschijnlijk toch niet komen. Alle oprechte interesse die ze in Sam leek te hebben is tenslotte verwelkt tot een irritant duimpje. Voor Pip is ze duidelijk geen prioriteit meer. Aan de andere kant weet Sam ook dat er iets speelt. Dat heeft Maya haar tenslotte verteld. Misschien is het wel iets heel serieus? Oordeelt ze te snel?

Misschien is dit wel de afleiding die Pip goed kan gebruiken?

Of Noa? Sam weet dat ze hebben afgesproken dat om elkaar voorlopig even niet meer te zien, maar ergens zou dat ook wel weer goed voelen. Sam schrok enorm toen iedereen dacht dat Noa vermist werd, ook al bleek dat onterecht. Zelfs al heeft ze intussen iemand anders, toch zou het fijn zijn om enig contact te houden.

En wie weet heeft Maya die situatie wel helemaal verkeerd geïnterpreteerd? Sam kan het niet weten tot ze het Noa zelf heeft gevraagd.

Geweldig. Sam heeft zichzelf in een situatie gedacht waarin ze zichzelf niet meer afvraagt of ze iemand moet uitnodigen, maar vooral wie.

Bovendien merkt ze dat haar eigen been inmiddels ook al aan het trillen is geslagen. Het zijn geen zenuwen, het is haar blaas. Fantastisch. Gaat dit nu iedere keer gebeuren als het ook maar een klein beetje spannend wordt?

Sam zucht koppig. Dat is voor later zorg.

Maya? Noa? Allebei? Niemand? Wat moet ze nou doen?

“Hé.. ik weet dat er allerlei dingen spelen op dit moment, maar ik dacht dat je het misschien toch wel leuk zou vinden om naar mijn auditie te komen kijken. Ik zou het fijn vinden maar voel je niet verplicht.”

Sam denkt even na. Ze voegt het adres van het conservatorium bij haar berichtje. Een voorzichtig lachende emoji erbij. Dat moet ‘m zijn.

Ze verstuurt het bericht naar één persoon.

------

“Hallo?”

Maya schrikt op van het document dat ze op haar laptop aan het lezen is. Er staat iemand bij de tuindeuren. Zodra Maya ziet wie het is, staat ze op en wuift ze diegene binnen.

“Pip?”

“Sorry.. ik wist niet waar ik anders heen kon..”

“Lieverd, je bloedt! Kom, ga snel zitten.”

Pip laat zich naar de bank helpen. Ze huilt en er loopt nog een beetje bloed uit haar neus, ondanks dat ze dat al een hele tijd probeert te stoppen met wat zakdoekjes. Maya pakt de verbanddoos uit een keukenkastje en gaat dan bij Pip zitten.

“Sorry..”

“Nee, jij kunt hier niets aan doen. Heb je nog ergens anders pijn?”

Pip schudt haar hoofd. Voorzichtig. Zelfs dat gaat moeilijk.

Maya geloof haar niet en rolt instinctief Pip haar broekspijp op. Ze vloekt.

“Deze plekken zijn nieuw. De oude zijn nog niet weg en je zit alweer onder. Hoe vaak heeft hij je te pakken gehad?”

“Elke dag”, snikt Pip.

Ze kijkt weg. Diep beschaamd.

“Voorover blijven zitten, oké? Dat helpt.”

Maya merkt dat het Pip pijn doet om voorover te buigen. Ze vertrouwt het niet.

“Niet schrikken”, zegt ze zachtjes.

Juultje heeft intussen van de commotie gebruik gemaakt om de kamer van Sam in te sluipen. De spulletjes hier zijn tenslotte zoveel interessanter dan op de andere kamers. Die kent Juultje intussen wel. Oud nieuws.

Eventjes blijft Juultje staan en kijkt ze eens goed rond. Dan ziet ze het weer. De sneeuwglobe van Sam. Dat is nou leuk speelgoed..

Voorzichtig rolt Maya het shirt van Pip omhoog. Een grote bloeduitstorting is zichtbaar in een zij, vlak onder Pip haar ribben. Maya schrikt, maar probeert het niet aan Pip te laten merken.

“Wij gaan naar het ziekenhuis. Ik weet dat je dat niet wil, maar Pip.. dit kan niet. Hier kun je niet mee rond blijven lopen.”

“Ik weet het. Ik heb echt geprobeerd om hem niet boos te maken..”

“Rustig maar. Juultje!? Kom eens!”

Juultje schrikt als ze haar naam hoort. De sneeuwglobe glijdt zo uit haar handen en belandt op de grond. De stukjes liggen overal..

------

Sam twijfelt. Aan de ene kant is de nood behoorlijk opgelopen en wil ze graag naar het toilet. Dit is geen ideale manier om een auditie af te leggen. Aan de andere kant is ze bang dat ze precies het moment mist waarop haar naam wordt omgeroepen. Dan kan ze het ook wel vergeten. Verdorie, had ze nou toch maar een luier of broekje gedragen. Ze had dan in elk geval de zwaarste druk kunnen verlichten.

Geen reactie op haar bericht. Diegene heeft het blijkbaar druk. Of is gewoon meteen vertrokken..

Stel je voor dat Sam op de wc zit, op het moment dat diegene binnen zou lopen. Ook lekker ondankbaar. Toch moet dit niet te lang meer duren. Sam krijgt flashbacks naar haar herexamen.

Dan is het moment aangebroken. De naam van Sam wordt omgeroepen.

Een diepe zucht. This is it..

“Sam?”

Vanuit haar ooghoek ziet Sam dat iemand de wachtruimte binnen is gekomen. Zou zij het zijn?

Snel staat ze op. Te snel. Sam voelt een flinke pijnscheut, legt een hand op haar onderbuik en buigt voorover. Het is te laat. Haar blaas geeft alle controle op. Een grote vlek vormt zich in Sam haar broek.

------

“Is Sam er niet?”, vraagt Pip bezorgd.

“Die heeft haar auditie,” antwoordt Maya.

Ze zoekt haar autosleutels en wat spulletjes bij elkaar.

“Gelukkig.. ik wil niet dat ze dit ziet”, snuift Pip.

Juultje schuifelt voorzichtig de woonkamer in. Maya staat op om hun jassen te pakken en helpt Juultje om de hare aan te trekken. Van het ongelukje met de sneeuwglobe merkt Maya niets.

“Alles komt goed. Heb je de politie gebeld?”

Pip schudt haar hoofd.

“Nee, hij heeft mijn telefoon afgepakt.”

------

Einde serie 1. :peace
 

SilentWitness

Gewaardeerd Lid
Ik dacht heel even dat er in hoofdstuk 23 eens geen gekkigheid werd uitgehaald. Maar nee, ik was weer eens naïef en bleef niet waakzaam for the other shoe to drop. Ik kan me inbeelden dat het huis inderdaad te klein is als Sam ontdekt dat Don Maya ten huwelijk heeft gevraagd...
 

SilentWitness

Gewaardeerd Lid
Wel verdorie, dit laatste hoofdstuk roept veel meer vragen op dan het beantwoordt...

Misschien beroepsdeformatie, maar heb je een specifiek conservatorium in gedachten? Dat van Maastricht, wellicht?
 

Snakebite

Superlid
Ik dacht heel even dat er in hoofdstuk 23 eens geen gekkigheid werd uitgehaald. Maar nee, ik was weer eens naïef en bleef niet waakzaam for the other shoe to drop. Ik kan me inbeelden dat het huis inderdaad te klein is als Sam ontdekt dat Don Maya ten huwelijk heeft gevraagd...
Letterlijk en figuurlijk te klein! :eek:

Het was eigenlijk de bedoeling om die kleinere twist ergens te 'verstoppen' in het laatste hoofdstuk, maar dat werd een beetje veel. En 23 kon inderdaad nog wel een cliffje gebruiken. ;)

Wel verdorie, dit laatste hoofdstuk roept veel meer vragen op dan het beantwoordt...

Misschien beroepsdeformatie, maar heb je een specifiek conservatorium in gedachten? Dat van Maastricht, wellicht?
Je klinkt verbaasd! :2funny

Nee, daar had ik nog niet bij stilgestaan. Al denk ik niet dat je op de fiets naar Maastricht kunt vanaf het strand. :lipzzz
 
Bovenaan