luierdromer
Niet geschoten is altijd mis.
HOOFDSTUK 26 DONDERDAG SAMEN VOOR DE KINDERRECHTER
Mede door de warme melk en, dus de eerdere warme douche liet zowel Bianca als Cindy de slaappil als het glas water voorlopig onaangeroerd.
Ook Inge en, Dorien probeerden door de extra genoten douche om zonder extra medicatie te gaan slapen, iets wat tot verbazing van Inge vanavond ook lukte.
Dit verbaasde vooral haar zelf maar, waar ze erg blij mee was, aangezien ze niet van slaappillen afhankelijk wilde worden.
Toen deze Donderdagochtend de deuren open gingen bleek al snel dat, in ieder geval de ochtend net als iedere ochtend zou verlopen.
Wat er voor zorgde dat alle meiden die vanmiddag voor de kinderrechter moesten komen net als Thomas en, wijzelf dus ontspannen door de ochtend kwamen.
Wel was het Inge en, ons opgevallen dat naast de meiden die luiers droegen Thomas bij het douchen Hendrika aangeklampt had en, haar om een Tena super of maxi had gevraagd en, deze ook had gekregen.
Voor de rest verliep de ochtend net als alle andere door de weekse ochtenden tot nu toe met school betrekkelijk rustig maar, merkten wij aan elkaar in de pauze dat we wat stilletjes waren.
Zelfs grappig bedoelde opmerkingen van Kim Suzi en, zelfs Eva konden het ijs nu niet breken, hoewel het ons wel deed glimlachen.
Inmiddels zaten we weer in de klas toen Bianca en, Cindy merkten dat ze ondanks alles zich wel konden concentreren op de lessen.
Totdat we tegen kwart voor 12 werden opgehaald voor de lunch, waarbij Dorien maar, vooral Inge vreesden vanmiddag door de spanning vooraf nu geen hap door hun keel zouden krijgen.
Gelukkig viel dat mee, wat mede kwam omdat Bernhard en, Hendrika er vanmiddag gebakken eieren bij hadden gedaan en, we waren begonnen met een lichte groentesoep.
Zodat er toch ontspannen geluncht werd, waarna er nog net gelegenheid was om te verschonen of naar het toilet te gaan en, tanden te poetsen.
KLAAR MAKEN VOOR VERTREK.
Tegen 1 uur moesten we net als Nathalie en, Manon meekomen naar Paula.
Doordat we best met een grote club waren moesten we zelfs nummertjes trekken om de volgorde te bepalen.
Uiteindelijk bleek dat Cindy als eerste moest, direct gevolgd door Manon en, Thomas en, dat Dorien en, Inge de rij zouden sluiten.
Al snel nadat we de volgorde hadden bepaald en, aan een grondige inspectie waren onderworpen, werd Cindy direct verschoond.
Waarna beide werden meegenomen naar een kamer direct naast de visitatie waar ze werden gefouilleerd en, toen dat was gebeurt moesten ze direct hun handen op de rug doen en, kregen ze handboeien om.
Door de routine ging dat best snel, zodat na Cindy en, Manon al snel ook Thomas en, Nathalie binnen werden geroepen en, Nathalie zag dat ook Thomas Paula gelaten haar werk liet doen.
Toen Thomas en, Nathalie de kamer naast die van Paula binnen kwamen om gefouilleerd te worden knipperde Thomas heel even toen hij de andere meiden met de handen geboeid op de rug op een bankje zag zitten.
Nauwelijks zat Thomas of ook hij moest toestaan dat hij gefouilleerd werd en, dan zijn handen op zijn rug laten zakken zodat zijn polsen naast elkaar zaten en, zagen Nathalie en, Manon dat ook Thomas handboeien om kreeg.
Het met geboeide handen wachten tot ook Dorien en, Inge zo ver waren was niet echt prettig maar, na krap 20 minuten was iedereen klaar.
Waarna we allemaal werden meegenomen door medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen naar de gereed staande bus.
Terwijl Inge Thomas aankeek en, hem om een knuffel vroeg maar, die keek Inge aan en, zei kalm, "sorry Inge maar, dat gaat niet"!
Op haar beurt keek Inge Thomas scherp aan en, vroeg dan, "hoe zo gaat dat niet, Thomas?".
Nu wilde Thomas antwoordden maar, op dat moment kregen ze het commando om mee te komen naar de gereedstaande bus.
Onderweg daarnaar toe zagen Bianca en, Cindy die zelf ook last hadden van de knellende handboeien dat Inge half achter Thomas kwam te lopen en, zag dat ook Thomas handboeien om had.
Dit deed haar hardop zuchtten, "dat ik handboeien om moet is terecht maar, waarom moet ook mijn broertje handboeien om?
Direct keek één van de begeleiders Inge aan en, Antwoordde, "Inge, net als op de afdeling mogen ook wij geen uitzonderingen maken".
Dat begreep zowel Inge als Thomas ook wel.
Ondertussen kwamen we buiten waar de bus die ons naar de rechtbank zou brengen inmiddels klaarstond.
Een geluk was dat deze gelijkvloers was, zodat we makkelijk konden instappen, waarna we allemaal op een stoel werden gezet, die in de rugleuning een opening had, waar we onze geboeide handen doorheen konden steken.
Zo konden we toch met de ruggen tegen de leuning zitten, waarna ook de begeleiders instapten en, we direct vertrokken, om na een rit van krap 30 minuten bij de rechtbank in Arnhem aan te komen.
IN DE RECHTBANK
Waar nadat de toegang naar de vrijheid was gesloten de deur van de bus werd geopend en, wij stuk voor stuk naar buiten werden geholpen en, naar binnen gebracht.
Om toen we binnen waren en, de buitendeur gesloten was bij de balie te worden aangemeld.
Hierna werden we direct naar de zittingszaal gebracht, waar eindelijk de handboeien afgingen, zodat we weer wat vrijer konden bewegen.
Bovendien kregen we gelegenheid om te verschonen of van het toilet gebruik te maken.
Hierna werden we naar onze plaats gebracht en, vlak nadat wij zaten kregen we direct koffie of thee en, keken in afwachting van de zaak wat om ons heen.
Waarbij we zagen dat niet alleen onze ouders er allemaal waren maar, dat ook Jessica er was, net als onze klas maar, zelfs de klas van Thomas geheel aanwezig was.
Op het moment dat Irene Denekamp vlakbij ons haar plaats in nam kregen zowel Patricia als de juf van Thomas een kort moment om met ons en, Thomas te praten.
Totdat we even later werden verzocht te gaan staan omdat de rechters binnen kwamen.
Toen de rechters waren aangekondigd en, waren gaan zitten mochten ook wij gaan zitten .
Waarna de voorzitter van de rechters de zitting officieel opende.
"Goeiemiddag Dames en, Heren Jongens en, Meisjes heden middag behandelen we de zaken van.
1 Dorien Dagmar Van Es geboren op 17 Oktober 2005
2 Linda Johanna Kersten geboren op 21 Juli 2005
3 Inge Lianne Arends geboren op 19 September 2005, die worden verdacht van zes bedreigingen, van volwassenen waarvan 5 met messen of zakmessen en, twee tieners".
"Bovendien zijn er verdenkingen van 4 inbraken, of pogingen daartoe tegen dit trio geuit".
"Nu geef ik graag het woord aan de officier van Justitie, mevrouw Sanne Brandsma".
Na de voorzitter van de rechtbank te hebben bedankt, begon mevrouw Brandsma haar betoog, waarbij het de meiden al snel opviel dat er behoorlijk wat moeilijke juridische woorden werden gebruikt.
Wel begrepen de meiden dat vooral de vele bedreigingen hen een beste straf zou opleveren, waarop om te beginnen Dorien te horen kreeg dat mevrouw Brandsma een vol jaar tegen haar eiste.
Bovendien moest ze als het aan de officier lag ook de twee maanden die nog staan ook nog uitzitten.
Terwijl Dorien deze schok zat te verwerken, ging mevrouw Brandsma door met Linda en, eiste ook tegen haar uiteindelijk 12 maanden cel, geheel onvoorwaardelijk.
Dit horende zette Inge zich schrap, zeker na de extra waarschuwing van Irene en, dat was maar, goed ook.
INGE
Want ondanks dat haar rol in de hele zaak kleiner was en, Inge niet met messen of zakmessen had gedreigd, eiste mevrouw Brandsma toch een jaar tegen Inge, waarvan drie maanden voorwaardelijk.
Het gevolg hiervan was dat ook Inge minimaal zes maanden zou moeten zitten, als de kinderrechter de eis tenminste helemaal over zou nemen.
Voordat dat bekend zou worden richtte mevrouw Brandsma zich naar ons en, zei dat we verder gingen met het preventieproject.
ONZE ZAAK
Waar we al voor gewaarschuwd waren gebeurde ook, onze zaak werd behandeld alsof alles echt gebeurt was.
Zodat omdat het voor ons de eerste keer was de eis voor de winkeldiefstal een maand en, voor de vechtpartij twee maanden was.
Waarvan in totaal twee weken voorwaardelijk.
Ook zei Mevrouw Brandsma, dat we mazzel hadden dat het de eerste keer was dat wij hier zaten en, nadat ook wij hadden bevestigd dat we alles hadden begrepen, mocht Irene Denekamp haar verdedigingsbetoog houden.
Uit haar betoog begrepen we dat zij niet ontkende dat we strafbare feiten hadden gepleegd maar, ze wel vroeg wat Dorien Linda en, Inge betreft om rekening te houden met de groepsdruk
Wat ons betreft vroeg ze de rechter om er rekening mee te houden dat we meedoen aan het preventieproject en, dat vooral om Dorien Linda en, Inge te steunen.
Nu nam de kinderrechter het woord en, zei "dames heren en, vooral meiden, ik heb het begrepen".
Dan ging ze ons aankijkend door, " ik ga over de jullie zaken nadenken en, in afwachting daarvan laat ik jullie hier beneden insluiten".
Dat laatste deed ons alle vijf rillen maar, de rechter ging al door, "Dorien Inge Linda, Bianca en, Cindy ik ga de zaken bekijken en, over een uurtje horen jullie wat ik ervan vindt".
"Tot die tijd moeten jullie in het cellencomplex beneden wachten", dat laatste deed ons alle vijf en, ook Thomas zuchtten maar, Irene zei direct.
" Meiden, Thomas dit is een normale gang van zaken", om dan te vervolgen, " voordeel hiervan is wel dat we snel weten waar we aan toe zijn".
Direct daarna werden we met zachte dwang naar beneden gebracht en, ingesloten, zonder dat we gelegenheid kregen om eventjes contact te maken met familie of klasgenoten.
Toch merkten Bianca en, Cindy dat niet alleen zij maar, er bij vooral Inge en, Dorien een last van hen afviel nu ze snel zouden weten waar ze aan toe waren en, het feit dat ze in afwachting van de uitspraak werden ingesloten voor lief namen.
DE UITSPRAAK VAN DORIEN
Hoewel elke minuut een uur leek te duren, werden we tegen kwart voor vier opgehaald voor de uitspraak.
Toen we allemaal zaten keek de kinderrechter ons stuk voor stuk aan en, richtte zich dan tot Dorien en, begon haar betoog.
" Dorien Dagmar Van Es, geboren 17 September 2005 te Utrecht, alles bij elkaar is het nog al wat waarvoor wij nu tegenover elkaar zitten".
"Als ik puur af zou gaan op mevrouw Brandsma de officier van Justitie zou het een behoorlijke straf worden maar, gelukkig houdt ik ook rekening met het betoog van Irene Denekamp die jou belangen behartigt".
Na dit betoog liet de rechter de spanning bewust iets oplopen maar, keek dan Dorien aan en, zei dan, "Dorien Dagmar Van Es, dat alles betekend dat ik jou veroordeel tot een celstraf van 10 maanden, waarvan 1 voorwaardelijk."
"Bovendien blijven de 2 maanden voorwaardelijk die je al had voorlopig staan, die hoef je nu niet uitte zitten".
"Dat betekend concreet dat je nu 9 maanden moet zitten maar, als jij je gedurende je detentie gedraagt zoals jij sinds je aanhouding van vorige week hebt gedaan, kan je strafvermindering verdienen."
"In dat geval blijven er minimaal zes maanden over".
Na deze uitspraak zagen de meiden om haar heen maar, ook de genodigden op de tribune dat Dorien redelijk opgelucht was en, met de uitspraak kon leven
Direct Ging het verder met Linda, die op basis van dezelfde feiten als Dorien veroordeeld werd en, uiteindelijk ook 9 maanden zou moeten brommen.
INGE
Om te beginnen schatte de kinderrechter het aandeel van Inge in het geheel veel hoger in, dan zijzelf en, Irene hadden verwacht.
Dit deed Inge schrikken en, wit wegtrekken.
Toen de rechter even een slok water nam keek Irene Inge aan en, zei "Inge, blijf kalm, want als het wordt wat ik denk dan gaan we in hoger beroep".
"Wat dat inhoudt leg ik je indien nodig wel uit als ik morgenmiddag bij jullie in de Hunnenberg op bezoek kom".
Nu zagen we dat Inge kalmeerde en, de kinderrechter verder ging met de uitspraak, zodat uiteindelijk bleek dat het wat betreft de berovingen wat Inge betreft ging zoals verwacht maar, dat de kinderrechter het aandeel van Inge bij de inbraken of pogingen daartoe hoger in schatte.
Dan keek ze Inge aan en, zei " Inge Lianne Arends, dat betekend dat ik je veroordeel tot jeugddetentie voor de duur van acht maanden, waarvan 1 maand voorwaardelijk met een proeftijd van 5 jaar".
Direct begreep Inge dat de feiten waarvan zij verdacht werd haar toch zwaarder werden aangerekend dan verwacht en, ook dat zij langer moest brommen dan verwacht.
Toch was het minder dan gevreesd, dus of ze beroep aan zou tekenen, moest ze rustig over nadenken maar, dat was van later zorg.
Want nu waren Bianca en, Cindy aan de beurt en, kregen de anderen even rust.
Mede door de warme melk en, dus de eerdere warme douche liet zowel Bianca als Cindy de slaappil als het glas water voorlopig onaangeroerd.
Ook Inge en, Dorien probeerden door de extra genoten douche om zonder extra medicatie te gaan slapen, iets wat tot verbazing van Inge vanavond ook lukte.
Dit verbaasde vooral haar zelf maar, waar ze erg blij mee was, aangezien ze niet van slaappillen afhankelijk wilde worden.
Toen deze Donderdagochtend de deuren open gingen bleek al snel dat, in ieder geval de ochtend net als iedere ochtend zou verlopen.
Wat er voor zorgde dat alle meiden die vanmiddag voor de kinderrechter moesten komen net als Thomas en, wijzelf dus ontspannen door de ochtend kwamen.
Wel was het Inge en, ons opgevallen dat naast de meiden die luiers droegen Thomas bij het douchen Hendrika aangeklampt had en, haar om een Tena super of maxi had gevraagd en, deze ook had gekregen.
Voor de rest verliep de ochtend net als alle andere door de weekse ochtenden tot nu toe met school betrekkelijk rustig maar, merkten wij aan elkaar in de pauze dat we wat stilletjes waren.
Zelfs grappig bedoelde opmerkingen van Kim Suzi en, zelfs Eva konden het ijs nu niet breken, hoewel het ons wel deed glimlachen.
Inmiddels zaten we weer in de klas toen Bianca en, Cindy merkten dat ze ondanks alles zich wel konden concentreren op de lessen.
Totdat we tegen kwart voor 12 werden opgehaald voor de lunch, waarbij Dorien maar, vooral Inge vreesden vanmiddag door de spanning vooraf nu geen hap door hun keel zouden krijgen.
Gelukkig viel dat mee, wat mede kwam omdat Bernhard en, Hendrika er vanmiddag gebakken eieren bij hadden gedaan en, we waren begonnen met een lichte groentesoep.
Zodat er toch ontspannen geluncht werd, waarna er nog net gelegenheid was om te verschonen of naar het toilet te gaan en, tanden te poetsen.
KLAAR MAKEN VOOR VERTREK.
Tegen 1 uur moesten we net als Nathalie en, Manon meekomen naar Paula.
Doordat we best met een grote club waren moesten we zelfs nummertjes trekken om de volgorde te bepalen.
Uiteindelijk bleek dat Cindy als eerste moest, direct gevolgd door Manon en, Thomas en, dat Dorien en, Inge de rij zouden sluiten.
Al snel nadat we de volgorde hadden bepaald en, aan een grondige inspectie waren onderworpen, werd Cindy direct verschoond.
Waarna beide werden meegenomen naar een kamer direct naast de visitatie waar ze werden gefouilleerd en, toen dat was gebeurt moesten ze direct hun handen op de rug doen en, kregen ze handboeien om.
Door de routine ging dat best snel, zodat na Cindy en, Manon al snel ook Thomas en, Nathalie binnen werden geroepen en, Nathalie zag dat ook Thomas Paula gelaten haar werk liet doen.
Toen Thomas en, Nathalie de kamer naast die van Paula binnen kwamen om gefouilleerd te worden knipperde Thomas heel even toen hij de andere meiden met de handen geboeid op de rug op een bankje zag zitten.
Nauwelijks zat Thomas of ook hij moest toestaan dat hij gefouilleerd werd en, dan zijn handen op zijn rug laten zakken zodat zijn polsen naast elkaar zaten en, zagen Nathalie en, Manon dat ook Thomas handboeien om kreeg.
Het met geboeide handen wachten tot ook Dorien en, Inge zo ver waren was niet echt prettig maar, na krap 20 minuten was iedereen klaar.
Waarna we allemaal werden meegenomen door medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen naar de gereed staande bus.
Terwijl Inge Thomas aankeek en, hem om een knuffel vroeg maar, die keek Inge aan en, zei kalm, "sorry Inge maar, dat gaat niet"!
Op haar beurt keek Inge Thomas scherp aan en, vroeg dan, "hoe zo gaat dat niet, Thomas?".
Nu wilde Thomas antwoordden maar, op dat moment kregen ze het commando om mee te komen naar de gereedstaande bus.
Onderweg daarnaar toe zagen Bianca en, Cindy die zelf ook last hadden van de knellende handboeien dat Inge half achter Thomas kwam te lopen en, zag dat ook Thomas handboeien om had.
Dit deed haar hardop zuchtten, "dat ik handboeien om moet is terecht maar, waarom moet ook mijn broertje handboeien om?
Direct keek één van de begeleiders Inge aan en, Antwoordde, "Inge, net als op de afdeling mogen ook wij geen uitzonderingen maken".
Dat begreep zowel Inge als Thomas ook wel.
Ondertussen kwamen we buiten waar de bus die ons naar de rechtbank zou brengen inmiddels klaarstond.
Een geluk was dat deze gelijkvloers was, zodat we makkelijk konden instappen, waarna we allemaal op een stoel werden gezet, die in de rugleuning een opening had, waar we onze geboeide handen doorheen konden steken.
Zo konden we toch met de ruggen tegen de leuning zitten, waarna ook de begeleiders instapten en, we direct vertrokken, om na een rit van krap 30 minuten bij de rechtbank in Arnhem aan te komen.
IN DE RECHTBANK
Waar nadat de toegang naar de vrijheid was gesloten de deur van de bus werd geopend en, wij stuk voor stuk naar buiten werden geholpen en, naar binnen gebracht.
Om toen we binnen waren en, de buitendeur gesloten was bij de balie te worden aangemeld.
Hierna werden we direct naar de zittingszaal gebracht, waar eindelijk de handboeien afgingen, zodat we weer wat vrijer konden bewegen.
Bovendien kregen we gelegenheid om te verschonen of van het toilet gebruik te maken.
Hierna werden we naar onze plaats gebracht en, vlak nadat wij zaten kregen we direct koffie of thee en, keken in afwachting van de zaak wat om ons heen.
Waarbij we zagen dat niet alleen onze ouders er allemaal waren maar, dat ook Jessica er was, net als onze klas maar, zelfs de klas van Thomas geheel aanwezig was.
Op het moment dat Irene Denekamp vlakbij ons haar plaats in nam kregen zowel Patricia als de juf van Thomas een kort moment om met ons en, Thomas te praten.
Totdat we even later werden verzocht te gaan staan omdat de rechters binnen kwamen.
Toen de rechters waren aangekondigd en, waren gaan zitten mochten ook wij gaan zitten .
Waarna de voorzitter van de rechters de zitting officieel opende.
"Goeiemiddag Dames en, Heren Jongens en, Meisjes heden middag behandelen we de zaken van.
1 Dorien Dagmar Van Es geboren op 17 Oktober 2005
2 Linda Johanna Kersten geboren op 21 Juli 2005
3 Inge Lianne Arends geboren op 19 September 2005, die worden verdacht van zes bedreigingen, van volwassenen waarvan 5 met messen of zakmessen en, twee tieners".
"Bovendien zijn er verdenkingen van 4 inbraken, of pogingen daartoe tegen dit trio geuit".
"Nu geef ik graag het woord aan de officier van Justitie, mevrouw Sanne Brandsma".
Na de voorzitter van de rechtbank te hebben bedankt, begon mevrouw Brandsma haar betoog, waarbij het de meiden al snel opviel dat er behoorlijk wat moeilijke juridische woorden werden gebruikt.
Wel begrepen de meiden dat vooral de vele bedreigingen hen een beste straf zou opleveren, waarop om te beginnen Dorien te horen kreeg dat mevrouw Brandsma een vol jaar tegen haar eiste.
Bovendien moest ze als het aan de officier lag ook de twee maanden die nog staan ook nog uitzitten.
Terwijl Dorien deze schok zat te verwerken, ging mevrouw Brandsma door met Linda en, eiste ook tegen haar uiteindelijk 12 maanden cel, geheel onvoorwaardelijk.
Dit horende zette Inge zich schrap, zeker na de extra waarschuwing van Irene en, dat was maar, goed ook.
INGE
Want ondanks dat haar rol in de hele zaak kleiner was en, Inge niet met messen of zakmessen had gedreigd, eiste mevrouw Brandsma toch een jaar tegen Inge, waarvan drie maanden voorwaardelijk.
Het gevolg hiervan was dat ook Inge minimaal zes maanden zou moeten zitten, als de kinderrechter de eis tenminste helemaal over zou nemen.
Voordat dat bekend zou worden richtte mevrouw Brandsma zich naar ons en, zei dat we verder gingen met het preventieproject.
ONZE ZAAK
Waar we al voor gewaarschuwd waren gebeurde ook, onze zaak werd behandeld alsof alles echt gebeurt was.
Zodat omdat het voor ons de eerste keer was de eis voor de winkeldiefstal een maand en, voor de vechtpartij twee maanden was.
Waarvan in totaal twee weken voorwaardelijk.
Ook zei Mevrouw Brandsma, dat we mazzel hadden dat het de eerste keer was dat wij hier zaten en, nadat ook wij hadden bevestigd dat we alles hadden begrepen, mocht Irene Denekamp haar verdedigingsbetoog houden.
Uit haar betoog begrepen we dat zij niet ontkende dat we strafbare feiten hadden gepleegd maar, ze wel vroeg wat Dorien Linda en, Inge betreft om rekening te houden met de groepsdruk
Wat ons betreft vroeg ze de rechter om er rekening mee te houden dat we meedoen aan het preventieproject en, dat vooral om Dorien Linda en, Inge te steunen.
Nu nam de kinderrechter het woord en, zei "dames heren en, vooral meiden, ik heb het begrepen".
Dan ging ze ons aankijkend door, " ik ga over de jullie zaken nadenken en, in afwachting daarvan laat ik jullie hier beneden insluiten".
Dat laatste deed ons alle vijf rillen maar, de rechter ging al door, "Dorien Inge Linda, Bianca en, Cindy ik ga de zaken bekijken en, over een uurtje horen jullie wat ik ervan vindt".
"Tot die tijd moeten jullie in het cellencomplex beneden wachten", dat laatste deed ons alle vijf en, ook Thomas zuchtten maar, Irene zei direct.
" Meiden, Thomas dit is een normale gang van zaken", om dan te vervolgen, " voordeel hiervan is wel dat we snel weten waar we aan toe zijn".
Direct daarna werden we met zachte dwang naar beneden gebracht en, ingesloten, zonder dat we gelegenheid kregen om eventjes contact te maken met familie of klasgenoten.
Toch merkten Bianca en, Cindy dat niet alleen zij maar, er bij vooral Inge en, Dorien een last van hen afviel nu ze snel zouden weten waar ze aan toe waren en, het feit dat ze in afwachting van de uitspraak werden ingesloten voor lief namen.
DE UITSPRAAK VAN DORIEN
Hoewel elke minuut een uur leek te duren, werden we tegen kwart voor vier opgehaald voor de uitspraak.
Toen we allemaal zaten keek de kinderrechter ons stuk voor stuk aan en, richtte zich dan tot Dorien en, begon haar betoog.
" Dorien Dagmar Van Es, geboren 17 September 2005 te Utrecht, alles bij elkaar is het nog al wat waarvoor wij nu tegenover elkaar zitten".
"Als ik puur af zou gaan op mevrouw Brandsma de officier van Justitie zou het een behoorlijke straf worden maar, gelukkig houdt ik ook rekening met het betoog van Irene Denekamp die jou belangen behartigt".
Na dit betoog liet de rechter de spanning bewust iets oplopen maar, keek dan Dorien aan en, zei dan, "Dorien Dagmar Van Es, dat alles betekend dat ik jou veroordeel tot een celstraf van 10 maanden, waarvan 1 voorwaardelijk."
"Bovendien blijven de 2 maanden voorwaardelijk die je al had voorlopig staan, die hoef je nu niet uitte zitten".
"Dat betekend concreet dat je nu 9 maanden moet zitten maar, als jij je gedurende je detentie gedraagt zoals jij sinds je aanhouding van vorige week hebt gedaan, kan je strafvermindering verdienen."
"In dat geval blijven er minimaal zes maanden over".
Na deze uitspraak zagen de meiden om haar heen maar, ook de genodigden op de tribune dat Dorien redelijk opgelucht was en, met de uitspraak kon leven
Direct Ging het verder met Linda, die op basis van dezelfde feiten als Dorien veroordeeld werd en, uiteindelijk ook 9 maanden zou moeten brommen.
INGE
Om te beginnen schatte de kinderrechter het aandeel van Inge in het geheel veel hoger in, dan zijzelf en, Irene hadden verwacht.
Dit deed Inge schrikken en, wit wegtrekken.
Toen de rechter even een slok water nam keek Irene Inge aan en, zei "Inge, blijf kalm, want als het wordt wat ik denk dan gaan we in hoger beroep".
"Wat dat inhoudt leg ik je indien nodig wel uit als ik morgenmiddag bij jullie in de Hunnenberg op bezoek kom".
Nu zagen we dat Inge kalmeerde en, de kinderrechter verder ging met de uitspraak, zodat uiteindelijk bleek dat het wat betreft de berovingen wat Inge betreft ging zoals verwacht maar, dat de kinderrechter het aandeel van Inge bij de inbraken of pogingen daartoe hoger in schatte.
Dan keek ze Inge aan en, zei " Inge Lianne Arends, dat betekend dat ik je veroordeel tot jeugddetentie voor de duur van acht maanden, waarvan 1 maand voorwaardelijk met een proeftijd van 5 jaar".
Direct begreep Inge dat de feiten waarvan zij verdacht werd haar toch zwaarder werden aangerekend dan verwacht en, ook dat zij langer moest brommen dan verwacht.
Toch was het minder dan gevreesd, dus of ze beroep aan zou tekenen, moest ze rustig over nadenken maar, dat was van later zorg.
Want nu waren Bianca en, Cindy aan de beurt en, kregen de anderen even rust.
Laatst bewerkt: